Mikele Napisano 27 Lutego 2016 Share Napisano 27 Lutego 2016 (edytowane) Kolejny maluch na szybko. Przyjemny w budowie zestaw Zvezdy. Bez dodatków, malowany Gunze C, pigmentowany Migiem i AK, washowany gotowcem od Tamiya. Kalkomanie z Toro Model. Edytowane 4 Lipca 2017 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hiwis Napisano 27 Lutego 2016 Share Napisano 27 Lutego 2016 Kolor bazowy fajny. Ale (wedle mojej subiektywnej opinii) kiepsko wyglądają krzywe uchwyty o grubości trzonka łopaty, sama łopata, reszta narzędzi i liny w kolorze kamuflażu i reflektor - mogłeś się bardziej postarać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 28 Lutego 2016 Autor Share Napisano 28 Lutego 2016 No reflektor to rzeczywiście kaszaniasty był, więc już po poprawkach. Przy okazji, jak ktoś ma dobry patent na reflektory w tej skali to się chętnie dokształcę. Co do lin i innej drobnicy - wszystko zestawowe i zrobione zgodnie z instrukcją, taki urok modelu laika. Liny to jak przy T-34 mogłem pomalować osobno i przykleić na koniec zamiast wierzyć instrukcji. Poręcze i narzędzia są jakie są, bo takie były w pudle. A kolor bazowy to C54 Khaki Green rozjaśniany lokalnie mieszanką C70 Dark Green i żółtego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano 28 Lutego 2016 Share Napisano 28 Lutego 2016 A co sie stalo z tylnym włazem? Czasami tez trzeba się do czegoś przyczepić :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 28 Lutego 2016 Autor Share Napisano 28 Lutego 2016 Nie wiem nawet, o co pytasz? Co z nim nie tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 28 Lutego 2016 Share Napisano 28 Lutego 2016 Całkiem fajny efekt końcowy. Do uwag Kolegów dodał bym jeszcze dwie, dotyczące podwozia. 1) wytarcia na gąsienicach i kołach - ISU nie miały bandaży, metal walił o metal, wytarcia były do gołego metalu 2) zwisy gąsienic warto by ukształtować, jeżeli to możliwe w tym modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 28 Lutego 2016 Autor Share Napisano 28 Lutego 2016 Dzięki za opinię, każda cenna dla żółtodzioba ;) Gąsienice od wewnątrz i bieżnie kół były malowane metalizerem, ale na koniec używałem pigmentów więc całość się pod nimi schowała. Znów poproszę o poradę jak wykonać zabrudzone powierzchnie czołowe kół tak, żeby właśnie w przypadkach takich jak ten widać było wytarte do gołego metalu bieżnie? Zęby kół napędowych też malowałem metalizerem i też nic z tego nie widać Co do zwisów - gąsienice zestawowe są jednoelementowe. Łączone przy środkowej rolce podtrzymującej. Długością są na styk. Raz, że nie wiem jak kształtować plastikowe gąsienice (na ciepło?) a dwa, że foty ISU z mocno naciągniętymi gąsienicami w przyrodzie występują, więc pomyślałem sobie, że też może być. Chociaż przyznaję, że te zwisy gąsienic w ISach są charakterystyczne i sam chętnie widział bym je w tym modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 29 Lutego 2016 Share Napisano 29 Lutego 2016 Zwisy przy tego typu gąskach łatwo można wykonać za pomocą...suszarki do włosów. Kierujesz strumień ciepła na gąski i delikatnie ją naciskasz, następnie chłodzisz wodą. Bawienie się suszarką ma jeden minus: łatwo przesadzić ze strumieniem ciepła, a wtedy z modelu zostanie... . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 4 Marca 2016 Share Napisano 4 Marca 2016 Co do problemu brudu zakrywającego zrobione wcześniej wytarcia - też walczę z tym problemem. Do pewnego stopnia (aczkolwiek niestety nie do końca) pomaga delikatne zdrapanie pigmentu z miejsca wytartych (np. patyczkiem do szaszłyków) i uzupełnienie wytarć ołówkiem lub srebrną kredką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 4 Marca 2016 Share Napisano 4 Marca 2016 Przy okazji, jak ktoś ma dobry patent na reflektory w tej skali to się chętnie dokształcę. Ja od lat robię tak: miejsce reflektora nawiercam lekko tak, by było małe zagłębienie (coś jak odblask w prawdziwych reflektorach).- Maluję sreberkiem (czasem robię małe maziaje białym - imitację odbijania światła). - Zalewam żywicą epoksydową bezbarwną Distal lub UHU (przy odrobinie wprawy można uzyskać nawet efekty wypukłych kloszy). Ja z tego robię wszystkie rodzaje świateł - przednie, tylne, migacze. Rzeczone kleje: UHU - cena ok. 20zł - super przeźroczysty - schnie bardzo szybko, więc się trzeba nauczyć odpowiednio szybko formować kształty Distal Rapid - cena ok. 10zł - ma ten minus, że czasem trafia się lekko żółtawy odcień - schnie stopniowo i ładnie daje się formować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 4 Marca 2016 Autor Share Napisano 4 Marca 2016 Czyli wycieczka do marketu budowlanego się szykuje. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 4 Marca 2016 Share Napisano 4 Marca 2016 Albo zakup Vallejo Still Water. Starczy Tobie na setki reflektorów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi