Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

To tym razem tylne błotniki, siodełko strzelca i dwa brakujące orczyki.

H4cxOaI.jpg

uGfXGw3.jpg

• Odpowiedzi 69
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

I tak to mniej więcej wyjszło.

Wolny jak taczanka na stepie.

qGogVMg.jpg

5tB3sVs.jpg

Ba5NTHN.jpg

GmmrvaM.jpg

7C0GCgB.jpg

• 2 weeks later...
Napisano

Dzięki Owszem mam kilka nadprogramowych taczanek i bedek. Jak jesteś zainteresowany to napisz na PW

Napisano

Widzę, że w tle bunkier, którego budowę pokazujesz na FB .

Napisano

Na FB ja tylko zachęcałem do kibicowania jego budowy na blogu, bo tylko tam pokazywałem jego budowę. Idea była taka aby na modelu odzwierciedlać realne fazy budowy prawdziwego bunkra. Czyli kolejno kopanie dołu, zalewanie chudym betonem, stawianie ławic i wytyczanie sznurkiem granic, szalowanie ław fundamentowych, zalewanie ławy betonem, potem likwidacja ławic, rozszalowywanie ław i szalowanie ścian, zbrojenie ścian fundamentowych, zalewanie betonem ścian, rozszalowywanie desek itd, itd aż powstanie bunkierek. Model bunkra można zrobić znacznie szybciej i w prostszy sposób, tu chodzi o zupełnie inną ideę.

Niestety mało było kibiców i mi skrzydełka opadły bo zająłem się innymi projektami, PWS-23, Bitwa pod Jordanowem ( makieta 1,5 x 3 m ) czy też FP oraz oczywiście te moje koniki z tematu w którym piszemy, więc jest w czym wybierać.

Ale do bunkierka wrócę. Jest to w każdym razie bunkier czołowy na ckm, typ III. Dość nietypowy jak na II RP.

• 2 months later...
Napisano

Tak sobie odrobinkę poprawiłem ckm do taczanki, jeszcze troszkę trzeba go wyczyścić i myślę, że będzie ok

hdVFIQI.jpg

bT8cp7d.jpg

gKFgdg7.jpg

doYUy4G.jpg

90246Y8.jpg

• 4 weeks later...
Napisano

Jeszcze go popraw bo nadal wygląda niezbyt ładnie z puszki wyszedł by ci lepszy i gdzie taczanka wz,28 do której masz rysunki od kogoś z whiteeagle Widzę że samemu wykonałeś model bez niczyjej pomocy -dziękuje.

Napisano

Tadeusz nie przypominam sobie o jakie rysunki ci chodzi ?

Napisano

to co ty rysowałeś ?

owszem pamiętam , ale zawsze można znów wrócić do tematu,

Podstawowa trudność to sam ckm,

Na razie robię taczankę pionierską,

• 1 month later...
Napisano

Nie całkiem w 1/72 ale w 1/87. Nie będę jednak otwierał nowego wątku.

Dłubie sobie taki pociąg.

Na razie wagon szturmowy.

1s9NYmP.jpg

aykej3V.jpg

• 2 weeks later...
Napisano

Widzę, że mocowania kół skopiowane z gotowego wagonu, a i koła toczone z metalu.

Napisano

Troszkę sie posiłkowałem gotowcem, ale musiałem poprzerabiać i to mocno. A kołeczka toczone i fajnie to śmiga po torach. Zresztą i tak tego nie będzie widać pod osłonami.

• 5 weeks later...
  • 2 weeks later...
Napisano

Twój wagonik jest super.

Ja na razie wracam do moich taczanek. Być może ta wyjdzie mi lepiej.

Taczanka pionierska.

Do pociągu jeszcze powrócę.

7T4Loys.jpg

suAY67t.jpg

aI169ek.jpg

I jeszcze przednie nadwozie.

YD1A8rb.jpg

E33dXka.jpg

• 4 months later...
Napisano

W porównaniu z większością modeli tu prezentowanych to mój wypada dość słaba. Ale jeszcze nie skończony, więc proszę o wyrozumiałość,

e1SRueG.jpg