duju69 Napisano 11 Marca 2016 Share Napisano 11 Marca 2016 Witam Czas rozpocząć nowy warsztat, wybór padł na model F-15 ze względu na brak funduszy w ostatnim czasie, a też dlatego że model Edka ma już w zestawie sporo dodatków, oraz miałem go już na składzie. I nie ukrywam że duży wpływ miały już toczące się warsztaty F-15 na tym forum. O samym modelu nie ma co rozprawiać jest to model Academy 12221 F-15C MSIP II który jest już trochę na rynku. Dokupiłem jedynie blaszki Edka do modelu F-15C Hasy aby panele boczne z przyciskami były również jako blaszki, bo eduard nie ma w ofercie takich blaszek do modelu Academy, a lepiej będzie wyplątać jak wszystko jest blanszowane a nie tylko główna konsola. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 11 Marca 2016 Share Napisano 11 Marca 2016 Zatrzęsienie F-15 na forum. Ale to dobrze, dobrze - przepiękne to maszyny. Mam nadzieję że malowanie będzie to z orzełkiem na statecznikach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
duju69 Napisano 11 Marca 2016 Autor Share Napisano 11 Marca 2016 Tak malowanie będzie z orzełkiem, poza tym podobają mi się te kolory kamuflażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Beecker Napisano 11 Marca 2016 Share Napisano 11 Marca 2016 Polecam ten film Mam oryginał imaxa na bluray. Pod tym linkiem jest całość w dość dobre rozdzielczości https://www.youtube.com/watch?v=nJ4v6wqxWOo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 11 Marca 2016 Share Napisano 11 Marca 2016 Tak malowanie będzie z orzełkiem, poza tym podobają mi się te kolory kamuflażu. Z tego zestawu i tak możesz robić tylko takie malowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nużek Napisano 11 Marca 2016 Share Napisano 11 Marca 2016 Jak zwykle wszyscy mnie przegonią z warsztatami :p Będę śledził. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
duju69 Napisano 11 Marca 2016 Autor Share Napisano 11 Marca 2016 Tak malowanie będzie z orzełkiem, poza tym podobają mi się te kolory kamuflażu. Z tego zestawu i tak możesz robić tylko takie malowanie. Trzy pozostałe mają inny odcień szarego łat kamuflażu, bardziej wpadający w szary a ten z orzełkiem ma bardziej odcień niebieski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 11 Marca 2016 Share Napisano 11 Marca 2016 A może takie malowanie ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 11 Marca 2016 Share Napisano 11 Marca 2016 Do tego musiałby dokupić kalkomanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
duju69 Napisano 12 Marca 2016 Autor Share Napisano 12 Marca 2016 Malowanie Agresorów jest super bardzo mi się podoba, ale raczej pozostanę przy pudełkowym. Niestety brak kasy, chyba że ktoś ma odsprzedać po promocji. Oczywiście jestem dopiero w początkowym stadium pracy więc wszystko może się jeszcze zmienić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
duju69 Napisano 13 Marca 2016 Autor Share Napisano 13 Marca 2016 Witam Czas na pierwszą aktualizację. Prace jaz zwykle rozpocząłem od części nosowej, czyli od kabiny. Sam kokpit oraz przedział awioniki (chyba to jest przedział awioniki ?) są raczej mało z detalowane, same blaszki tez nie rozwiązują tego problemu w całości. Więc na podstawie zdjęć jakoś to okablowałem, wyszło nie najgorzej. Zdaje sobie sprawę że zdjęcia nie są najlepszej jakości ale na razie takie muszą zostać. Jakby ktoś posiadał zdjęcia komory przedniego podwozia F-15 to prosiłbym o foto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slee Napisano 13 Marca 2016 Share Napisano 13 Marca 2016 Tu mas pare http://www.f15sim.com/f15delivery.html, i ogolnie wojek google images - https://www.google.is/search?noj=1&tbm=isch&sa=1&q=f-15e+front+gear+bay&oq=f-15e+front+gear+bay&gs_l=img.3...85944.97660.0.98212.16.16.0.0.0.0.89.1347.16.16.0....0...1c.1.64.img..0.0.0.iXig2HyKg9w#imgrc=DeIVY5ARNnm_6M%3A Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 13 Marca 2016 Share Napisano 13 Marca 2016 Zwróć uwagę na ten przedział awioniki, z tego co wiem taki niebiesko-zielony kolor miały tylko bardzo wczesne wersje maszyny, późniejsze - szary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 13 Marca 2016 Share Napisano 13 Marca 2016 Detalowanie wychodzi super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
duju69 Napisano 13 Marca 2016 Autor Share Napisano 13 Marca 2016 Zwróć uwagę na ten przedział awioniki, z tego co wiem taki niebiesko-zielony kolor miały tylko bardzo wczesne wersje maszyny, późniejsze - szary. Sprawdziłem i według google jest na odwrót, pierwsze maszyny F-15A miały tam szare malowanie, a wersje C ten metaliczny zielonkawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 13 Marca 2016 Share Napisano 13 Marca 2016 Nie wiem, może moje źródło było błędne. Maluj według instrukcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
duju69 Napisano 13 Marca 2016 Autor Share Napisano 13 Marca 2016 Krótko mówiąc trzeba sprawdzić rok produkcji sklejanego egzemplarza. http://www.airport-data.com/aircraft/78-0547.html Jesli bym wybrał malowanie pudełkowe z "orzełkiem" jest to rok produkcji 1978 - czyli zielony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slee Napisano 14 Marca 2016 Share Napisano 14 Marca 2016 [W przypadku koloru zielonego to jedyna farba na rynku zgodna z tym odcieniem to xtracolor X159. Ja znalazlem jeszcze patent na mieszanie humbroli - 50 i 23 i wyszlo cos takiego - Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
duju69 Napisano 14 Marca 2016 Autor Share Napisano 14 Marca 2016 W przedziale awioniki za fotelem pilota ten kolor jest tez metaliczny. Dobry patent jest też pomalowanie przedziału kolorem metalicznym a potem na to pomalować mieszaniną farb Clear Green + Clear Blue, ale nie wiem jeszcze w jakich proporcjach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 14 Marca 2016 Share Napisano 14 Marca 2016 W przedziale awioniki za fotelem pilota ten kolor jest tez metaliczny. Dobry patent jest też pomalowanie przedziału kolorem metalicznym a potem na to pomalować mieszaniną farb Clear Green + Clear Blue, ale nie wiem jeszcze w jakich proporcjach. A ma to duże znaczenie? Zrób na oko. Jeśli zaś chcesz gotową farbę, to Gunze H063 ma podobny odcień. Hasegawa poleca go w swoim modelu F-15C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slee Napisano 14 Marca 2016 Share Napisano 14 Marca 2016 W przedziale awioniki za fotelem pilota ten kolor jest tez metaliczny. Dobry patent jest też pomalowanie przedziału kolorem metalicznym a potem na to pomalować mieszaniną farb Clear Green + Clear Blue, ale nie wiem jeszcze w jakich proporcjach. Tez o czyms takim myslalem, ale nie mam zadnej clear green, a zamawianie z ebaya wiazalo sie z 2-3 tyg czekania, humbrole mam dostepne na miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slee Napisano 14 Marca 2016 Share Napisano 14 Marca 2016 @Solo Gunze H063/C057 - Xtracolor 159 - Podobne??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 14 Marca 2016 Share Napisano 14 Marca 2016 Gunze H063 ma nie być podobne do farby Xtracolor, tylko do tego: I tak, jest bardzo podobne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slee Napisano 14 Marca 2016 Share Napisano 14 Marca 2016 Ma byc podobne do x159 bo to farba dedykowana do wnek avioniki f-15 Jesli dla ciebie wystarczajacym podobienstwem jest to ze obie sa zielone i metaliczne, to nie mam wiecej pytan :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
duju69 Napisano 14 Marca 2016 Autor Share Napisano 14 Marca 2016 Tylko jeśli zrobisz samolot po upgradzie to już koloru metalicznego nie będzie. MSIP II - cały kadłub po przeglądzie strukturalnym + reinstalacja wyposażenia w Bay 5 - wnęki otwieranych przedziałow kadłuba malowane na biało jak we wszystkich współczesnych samolotach USA po 1980 roku Tak ale wcześniej pisałeś że egzemplarze produkowane po 1979 były malowane na biało. A ten konkretny 78-0547 powstał w 1978 więc powinien mieć zielonkawy kolor ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi