Skocz do zawartości

Messerschmitt Bf 110G-4 Heinz W. Schnaufer

Ripper1

Rekomendowane odpowiedzi

Po wielomiesięcznej pracy udało mi się skończyć model samolotu Bf 110G-4 na którym latał mjr. Heinz Wolfgang Schnaufer zwycięzca 121 pojedynków powietrznych wszystkie na samolotach nocnych stąd też nadano mu przydomek "Książę Nocy"

d7e858f6.jpg

oczywiście nie dokonał tego sam a najwięcej sukcesów odniósł latając z załogą: Wilhelm Gansler i Fritz Rumpelhardt

0b6653f7.jpg

9c84f0ce.jpg

Była to jedna z ostatnich maszyn jakie pilotował mjr Schnaufer i chociaż prawdopodobnie nie doszło do kontaktu z nieprzyjacielem to ze względu na charakterystyczne malowanie

7f6619d6.jpg

samolot ten uznawany jest za wizytówkę tego pilota i jest eksponatem w Imperial War Museum w londynie.

Pomimo sławy niewiele znalazłem zdjęć tej maszyny w związku z tym wiem, że jest to tylko moja wizja jak ten samolot wyglądał w czasie walk - na ile zgodna z rzeczywistością? Nie wiem. No ale cóż popełniłem taki oto model i inaczej już wyglądać nie będzie a więc pora go zaprezentować.

fe91c691.jpg

593afad2.jpg

cd943bca.jpg

ed0aca10.jpg

6e1df414.jpg

631d13af.jpg

e9fde39d.jpg

6c359a40.jpg

76f0a917.jpg

e81ad0db.jpg

5169f66e.jpg

19aff2f8.jpg

4508a766.jpg

195427f8.jpg

1baa7d88.jpg

d8eb6710.jpg

16e1aa66.jpg

31e7cd5a.jpg

46b69e1a.jpg

9452f752.jpg

Zapraszam do podzielenia się swoimi opiniami i dziękuję za poświęconą uwagę

Model świetny, fajnie i z umiarem przybrudzony. Widać dbałość o szczegóły i ogromny wkład pracy - zwłaszcza że zestaw nie należy do najłatwiejszych. Całość bardzo efektowna.

W pierwszej chwili wydawało mi się, że także nieco okopcone od wydechów górne powierzchnie płatów przy gondolach? Nie na wszystkich zdjęciach to widać, ale zakładam że z uwagi na kolektory wydechów skierowane tylko w dół, nie powinno ich tam raczej być?

Pytanie (nie zdążyłem zapytać w wątku warsztatowym), czy kolektory po zewnętrznych stronach silników nie powinny być jednak skierowane nad płat, większość nocnych G-4 chyba tak miała? Nie znalazłem jakoś zdjęcia gondoli silnikowych tego egzemplarza (w Imperial War Museum jest chyba wystawiony tylko statecznik z oznaczeniami zwycięstw?), faktycznie w innych modelach tej maszyny oba skierowane są pod płat. To detal, ale sam przymierzam się do niego i dobrze byłoby wiedzieć

dwpcli.jpg

Źródło: domena publiczna - Wikipedia

Zdjęcia może ciut małe i ciemne. Szkoda też trochę, że nie doświetliłeś wnętrza do zbliżeń.

Model świetny, fajnie i z umiarem przybrudzony. Widać dbałość o szczegóły i ogromny wkład pracy - zwłaszcza że zestaw nie należy do najłatwiejszych. Całość bardzo efektowna.

W pierwszej chwili wydawało mi się, że także nieco okopcone od wydechów górne powierzchnie płatów przy gondolach? Nie na wszystkich zdjęciach to widać, ale zakładam że z uwagi na kolektory wydechów skierowane tylko w dół, nie powinno ich tam raczej być?

Pytanie (nie zdążyłem zapytać w wątku warsztatowym), czy kolektory po zewnętrznych stronach silników nie powinny być jednak skierowane nad płat, większość nocnych G-4 chyba tak miała? Nie znalazłem jakoś zdjęcia gondoli silnikowych tego egzemplarza (w Imperial War Museum jest chyba wystawiony tylko statecznik z oznaczeniami zwycięstw?), faktycznie w innych modelach tej maszyny oba skierowane są pod płat. To detal, ale sam przymierzam się do niego i dobrze byłoby wiedzieć

dwpcli.jpg

Źródło: domena publiczna - Wikipedia

Zdjęcia może ciut małe i ciemne. Szkoda też trochę, że nie doświetliłeś wnętrza do zbliżeń.

Dzięki za uwagi.

Tak, ten konkretny samolot miał kolektory spalin skierowane pod płat a to z uwagi na jego specyfikę ataku i główną broń Schrage Musik. Na górnym płacie to nie są okopcenia od spalin tylko wypłowienia od strug powietrza opływających gondole silnika za śmigłami.