Ripper1 Napisano 23 Marca 2016 Share Napisano 23 Marca 2016 Po wielomiesięcznej pracy udało mi się skończyć model samolotu Bf 110G-4 na którym latał mjr. Heinz Wolfgang Schnaufer zwycięzca 121 pojedynków powietrznych wszystkie na samolotach nocnych stąd też nadano mu przydomek "Książę Nocy" oczywiście nie dokonał tego sam a najwięcej sukcesów odniósł latając z załogą: Wilhelm Gansler i Fritz Rumpelhardt Była to jedna z ostatnich maszyn jakie pilotował mjr Schnaufer i chociaż prawdopodobnie nie doszło do kontaktu z nieprzyjacielem to ze względu na charakterystyczne malowanie samolot ten uznawany jest za wizytówkę tego pilota i jest eksponatem w Imperial War Museum w londynie. Pomimo sławy niewiele znalazłem zdjęć tej maszyny w związku z tym wiem, że jest to tylko moja wizja jak ten samolot wyglądał w czasie walk - na ile zgodna z rzeczywistością? Nie wiem. No ale cóż popełniłem taki oto model i inaczej już wyglądać nie będzie a więc pora go zaprezentować. Zapraszam do podzielenia się swoimi opiniami i dziękuję za poświęconą uwagę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 23 Marca 2016 Share Napisano 23 Marca 2016 Bardzo ładnie wyszedł ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 23 Marca 2016 Share Napisano 23 Marca 2016 Model świetny, fajnie i z umiarem przybrudzony. Widać dbałość o szczegóły i ogromny wkład pracy - zwłaszcza że zestaw nie należy do najłatwiejszych. Całość bardzo efektowna. W pierwszej chwili wydawało mi się, że także nieco okopcone od wydechów górne powierzchnie płatów przy gondolach? Nie na wszystkich zdjęciach to widać, ale zakładam że z uwagi na kolektory wydechów skierowane tylko w dół, nie powinno ich tam raczej być? Pytanie (nie zdążyłem zapytać w wątku warsztatowym), czy kolektory po zewnętrznych stronach silników nie powinny być jednak skierowane nad płat, większość nocnych G-4 chyba tak miała? Nie znalazłem jakoś zdjęcia gondoli silnikowych tego egzemplarza (w Imperial War Museum jest chyba wystawiony tylko statecznik z oznaczeniami zwycięstw?), faktycznie w innych modelach tej maszyny oba skierowane są pod płat. To detal, ale sam przymierzam się do niego i dobrze byłoby wiedzieć Źródło: domena publiczna - Wikipedia Zdjęcia może ciut małe i ciemne. Szkoda też trochę, że nie doświetliłeś wnętrza do zbliżeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ripper1 Napisano 23 Marca 2016 Autor Share Napisano 23 Marca 2016 Model świetny, fajnie i z umiarem przybrudzony. Widać dbałość o szczegóły i ogromny wkład pracy - zwłaszcza że zestaw nie należy do najłatwiejszych. Całość bardzo efektowna. W pierwszej chwili wydawało mi się, że także nieco okopcone od wydechów górne powierzchnie płatów przy gondolach? Nie na wszystkich zdjęciach to widać, ale zakładam że z uwagi na kolektory wydechów skierowane tylko w dół, nie powinno ich tam raczej być? Pytanie (nie zdążyłem zapytać w wątku warsztatowym), czy kolektory po zewnętrznych stronach silników nie powinny być jednak skierowane nad płat, większość nocnych G-4 chyba tak miała? Nie znalazłem jakoś zdjęcia gondoli silnikowych tego egzemplarza (w Imperial War Museum jest chyba wystawiony tylko statecznik z oznaczeniami zwycięstw?), faktycznie w innych modelach tej maszyny oba skierowane są pod płat. To detal, ale sam przymierzam się do niego i dobrze byłoby wiedzieć Źródło: domena publiczna - Wikipedia Zdjęcia może ciut małe i ciemne. Szkoda też trochę, że nie doświetliłeś wnętrza do zbliżeń. Dzięki za uwagi. Tak, ten konkretny samolot miał kolektory spalin skierowane pod płat a to z uwagi na jego specyfikę ataku i główną broń Schrage Musik. Na górnym płacie to nie są okopcenia od spalin tylko wypłowienia od strug powietrza opływających gondole silnika za śmigłami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 23 Marca 2016 Share Napisano 23 Marca 2016 Na górnym płacie to nie są okopcenia od spalin tylko wypłowienia od strug powietrza opływających gondole silnika za śmigłami Tak właśnie myślałem. Czadersko to wyszło Dzięki za informację o kolektorach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witox Napisano 23 Marca 2016 Share Napisano 23 Marca 2016 Bardzo ładna robota. Lubię modele "110-tki", a już zwłaszcza te tak elegancko wykonane jak powyższy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hammett Napisano 29 Marca 2016 Share Napisano 29 Marca 2016 Bardzo dobrze wykonany model, fantastyczna robota, gratuluję. Świetnie pomalowany, umiejętnie "ze smakiem" przybrudzony. Krótko mówiąc ma klimat. Świetna 110 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pedzelek Napisano 29 Marca 2016 Share Napisano 29 Marca 2016 świetnie pomalowany,. Kilka pierwszych fotek z mocnym cieniem -wyszło klimatycznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ripper1 Napisano 31 Marca 2016 Autor Share Napisano 31 Marca 2016 Dziękuję wszystkim za opinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi