Tleli Napisano 15 Października 2017 Autor Share Napisano 15 Października 2017 (edytowane) W okrągłą 79 rocznicę trwania bitwy nad Ebro ulepiłem Polikarpowa R-5 (1/72). Zestaw rumuńskiej chyba firmy PARC wymagał duuużo pracy, żeby wspomnieć tylko o tym, że na płatach zamiast imitacji żeber krytych płótnem były rowki, jakby wklęsłe linie podziału blach... Ponadto dorobiłem wnętrze i cały tabun drobiazgów upodabniających obiekt do modelu samolotu i to nieco innej wersji, odpowiedniej dla Hiszpanii (R-5SSS). Pozostało jednak trochę błędów, które albo dostrzegłem zbyt późno, albo już nie miałem serca poprawiać, gdyż model w sumie mnie nawet zmęczył, co się nieczęsto zdarza. Zatem partaninka wygląda tak: Edytowane 15 Maja 2019 przez Tleli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tleli Napisano 17 Lipca 2018 Autor Share Napisano 17 Lipca 2018 (edytowane) Czas galopuje, kolejne rocznice przemykają, tylko robota mozolnie postępuje. Coś tam jednak ostatnio powstało i te moje "osiągnięcia" pokazuję - powiedzmy, że w nawiązaniu do 100 rocznicy odzyskania niepodległości (tak "trochę" naciągając). Oto pilot-oblatywacz i jego "puławszczaki": Edytowane 15 Maja 2019 przez Tleli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tleli Napisano 5 Października 2018 Autor Share Napisano 5 Października 2018 (edytowane) Za kilka dni minie 70 lat, jak widoczny wyżej Orliński został zdemobilizowany. A 74 lata temu latał na "drewnianym cudzie": Edytowane 15 Maja 2019 przez Tleli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tleli Napisano 15 Maja 2019 Autor Share Napisano 15 Maja 2019 10 dni temu minęła 88 rocznica ukończenia rajdu afrykańskiego przez Stanisława Skarżyńskiego i Andrzeja Markiewicza. Waga tego dokonania jest tym większa, że był to pierwszy rekordowy przelot na samolocie polskiej konstrukcji - lekko zmodyfikowanym PZL Ł.2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 15 Maja 2019 Share Napisano 15 Maja 2019 Bardzo ładna kolekcja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tleli Napisano 8 Maja 2020 Autor Share Napisano 8 Maja 2020 Dzisiaj 87 rocznica przelotu Skarżyńskiego przez Atlantyk. W czasie 20,5 h ustanowił światowy rekord odległości dla samolotów turystycznych o masie własnej do 450 kg z wynikiem 3582 km. Co też bardzo ważne - na samolocie polskiej konstrukcji RWD-5bis. Modelik popełniłem już jakiś czas temu (był nawet na dwóch wystawach), ale tu czekałem na upamiętnienie dokonania, zgodnie z nazwą wątku: 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 9 Maja 2020 Share Napisano 9 Maja 2020 Przerabiałeś podwozie w tym modelu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tleli Napisano 9 Maja 2020 Autor Share Napisano 9 Maja 2020 W sumie nie. Użyłem części zestawowych, trochę doszlifowanych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 10 Maja 2020 Share Napisano 10 Maja 2020 Pytam bo na zdjęciu podwozie wygląda tak jakby golenie były odcięte od tej kostki i przyklejone do kadłuba. Model podoba mi się, jedna z moich ulubionych maszyn. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tleli Napisano 26 Czerwca 2020 Autor Share Napisano 26 Czerwca 2020 I jeszcze raz o Skarżyńskim - tym razem na smutno. 78 lat temu zginął w wodach Morza Północnego, gdy jego Wellington z 305 Dywizjonu Bombowego przymusowo wodował powracając z nalotu na Bremę. Reszta załogi się uratowała. Wellington Mk. II - SM.R (Z8528). Nie znalazłem zdjęć oryginału, toteż wygląd jest domniemany i odtworzony na miarę moich umiejętności: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 26 Czerwca 2020 Share Napisano 26 Czerwca 2020 Kolejny bardzo ładny model w kolekcji. Gratuluję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tleli Napisano 12 Października 2020 Autor Share Napisano 12 Października 2020 Tym razem z ukończeniem modelu spóźniłem się dwa miesiące na 82 rocznicę. Na jednym z Łosi wersji PZL.37A bis o numerze seryjnym 72.13 zabudowano silniki Gnome-Rhone serii GR 14, z myślą o opracowaniu wersji eksportowej. Samolot oznaczono PZL.37/III jako prototyp wersji Łosia C. Z rejestracją SP-BNK odbył bałkański rajd promocyjno-propagandowy przez Rumunię, Bułgarię, --Jugosławię i Grecję do Turcji, z załogą Bolesław Orliński i Stanisław Riess. Dnia 15 sierpnia 1938 roku po zabłądzeniu Orliński lądując w terenie przygodnym złamał goleń podwozia, co w połączeniu z innymi poważnymi uszkodzeniami zakończyło karierę tego samolotu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tleli Napisano 12 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 12 Stycznia 2021 Tym razem model sklejony dosyć szybko (jak na mnie), prosto z pudła, nawet bez większego szpachlowania - Tupolew SB 2 (w wersji SB 2M-100), z 1937 roku - do kolekcji hiszpańskiej: 84 lata temu dopełniała się właśnie pierwsza faza wojny domowej w Hiszpanii, czyli pierwsze próby zdobycia Madrytu przez frankistów. Powstrzymanie ataków przez republikanów (wspieranych przez Brygady Międzynarodowe, w tym XII BM im. Jarosława Dąbrowskiego) ustabilizowało front w tym rejonie , doprowadzając do walk pozycyjnych trwających tu niemal do końca wojny. W 1937 roku SB 2 mogły jeszcze względnie łatwo operować, mając przewagę prędkości nad starszymi myśliwcami (SB - ros.: szybki bombowiec). Zmieni się to pod koniec roku, kiedy nacjonaliści dostaną nowoczesny sprzęt w znaczącej ilości i dopracują sposoby jego użycia... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tleli Napisano 7 Listopada 2021 Autor Share Napisano 7 Listopada 2021 Remont mieszkania nie sprzyja modelarstwu, ale żeby nie zwariować doszczętnie, dłubałem sobie coś na boczku i wyszedł taki Heinkel 111 B - powiedzmy, że na 85 rocznicę powołania Legionu Condor. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi