Skocz do zawartości

T-90A - 1/35 Meng

bluriusz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Chciałbym się podzielić z Wami moim ostatnim tworem, rosyjskim maluchem, czyli T-90A.

Kilka słów o samym modelu. Meng mnie zauroczył. Fajne detale, dość przejrzysta instrukcja i bardzo łatwo się go składa, a gąski.. Gąski są super. Na pierwszy rzut oka trochę przerażają, ale po paru linkach zaczynamy nabierać wprawy i leci raz dwa. Jedyny minus to mała ilość opcji malowania, bo dostajemy chyba pięć możliwości, z czego cztery są to malowania defiladowe. Ja zdecydowałem się na jedyną opcję polową - z północnego Kaukazu. Pomalowałem ją według instrukcji, farbami zalecanymi przez Meng'a. W czasie robienia kamo, trochę się wystraszyłem, bo kolor Duck Egg Green od Vallejo, polecany w instrukcji wygląda trochę dziwnie, kompletnie inaczej niż w kolorowej instrukcji. W każdym bądź razie niestandardowo. Przeszukałem szybko internety i znalazłem kilka zdjęć czołgu na którym chyba się wzorowali ludzie z Meng'a. Przynajmniej kamuflaż wygląda tak samo, aczkolwiek kolor na zdjęciach jest delikatnie bardziej żółty. Po czym stwierdziłem że skoro model jest sygnowany przez Gur Khana, to pewnie też zaakceptował wybrane kolory kamo..

Ok, nie przedłużam więcej. Zapraszam:

dsc_9472-jpg.154602

dsc_9465-jpg.154603

dsc_9468-jpg.154604

dsc_9470-jpg.154605

dsc_9476-jpg.154606

dsc_9479-jpg.154607

dsc_9479-jpg.154608

dsc_9479-jpg.154609

dsc_9491-jpg.154610

dsc_9497-jpg.154611

dsc_9497-jpg.154612

dsc_9497-jpg.154613

dsc_9497-jpg.154614

Dzięki za uwagę, pozdrawiam:)

Szkoda tylko, że zeza rozbieżnego dostał. Popatrz na emitery podczerwieni, jeden patrzy w lewo a drugi w prawo. "Oczy" Sztory skierowane są na wprost, a nie na boki. Kolega pozwoli że jeszcze się poczepiam. Posłużę się tu fotką:

DSC_9476_zpsv0f5kshm.jpg

Strzałka numer 1:

Mała lampka pod tylnym światłem wieżowym ( numerator ), na czujce wiatru tzw. Obrysówka. O ile numerator jest dobrze zamontowany, o tyle obrysówka, zwróciła swe czerwone światełko w prawą stronę, a powinna patrzeć tam gdzie numerator. Instrukcja przejrzysta?? Owszem, ale chyba nie dla wszystkich.

Strzałka numer 2:

Te małe otworki służą do wklejenia w nie osłon kabli zasilających między innymi system Sztora. Meng zadbał by te osłony były w zestawie. Numeru części nie pamiętam, ale przecież jest instrukcja, przejrzysta. Trzeba je było chociaż zaszpachlować, jak nie chciało się wklejać tych elementów.

Strzałka numer 3:

Jeśli już nie ma osłon kabli, to mogłeś się pokusić o same kable. Wykonanie ich to pestka. Kawałek drucika 0.3 mm i masz piękne przewody. Na tym forum jest wątek, w którym ktoś zapodał bardzo fajne zdjęcia z przebiegu całego okablowania w tym tanku. Meng, owszem postarał się o ich imitację, ale tylko częściowo, resztę można było wykonać samemu, nie wielkim nakładem pracy, a nie zostawiać takie ucięte coś. Nie raziło by to tak bardzo, gdybyś zamontował wyżej wymieniane osłony przewodów.

Przepraszam za tą łyżkę dziegciu w beczce miodu, ale jeśli chodzi o T-90, to ja jestem jak kolega Seb i Tygrysy, albo jak kolega kubisz i humvee. Pozdrawiam

Szkoda tylko, że zeza rozbieżnego dostał. Popatrz na emitery podczerwieni, jeden patrzy w lewo a drugi w prawo. "Oczy" Sztory skierowane są na wprost, a nie na boki. Kolega pozwoli że jeszcze się poczepiam. Posłużę się tu fotką:

DSC_9476_zpsv0f5kshm.jpg

Strzałka numer 1:

Mała lampka pod tylnym światłem wieżowym ( numerator ), na czujce wiatru tzw. Obrysówka. O ile numerator jest dobrze zamontowany, o tyle obrysówka, zwróciła swe czerwone światełko w prawą stronę, a powinna patrzeć tam gdzie numerator. Instrukcja przejrzysta?? Owszem, ale chyba nie dla wszystkich.

Strzałka numer 2:

Te małe otworki służą do wklejenia w nie osłon kabli zasilających między innymi system Sztora. Meng zadbał by te osłony były w zestawie. Numeru części nie pamiętam, ale przecież jest instrukcja, przejrzysta. Trzeba je było chociaż zaszpachlować, jak nie chciało się wklejać tych elementów.

Strzałka numer 3:

Jeśli już nie ma osłon kabli, to mogłeś się pokusić o same kable. Wykonanie ich to pestka. Kawałek drucika 0.3 mm i masz piękne przewody. Na tym forum jest wątek, w którym ktoś zapodał bardzo fajne zdjęcia z przebiegu całego okablowania w tym tanku. Meng, owszem postarał się o ich imitację, ale tylko częściowo, resztę można było wykonać samemu, nie wielkim nakładem pracy, a nie zostawiać takie ucięte coś. Nie raziło by to tak bardzo, gdybyś zamontował wyżej wymieniane osłony przewodów.

Przepraszam za tą łyżkę dziegciu w beczce miodu, ale jeśli chodzi o T-90, to ja jestem jak kolega Seb i Tygrysy, albo jak kolega kubisz i humvee. Pozdrawiam

Witam, dzięki za komentarz. Nie jestem jakoś urażony, wiem że mój warsztat modelarski ma braki, dlatego dzielę się z innymi żeby zobaczyć błędy.

Odpowiem szybko na Twoje komentarze.

Ad.1 wlWkleiłem dobrze, ale w czasie pracy pamiętam że odpadł mi ten element, musiałem go wtedy źle przykleić. Powiem szczerze że coś mi nie pasowało, że światło jest na bok, ale element pasował bardziej tak niż w tył. Pewnie źle też obrysówkę wkleiłem..

Ad.2 Tutaj jestem w szoku, bo aż z ciekawości sprawdziłem instrukcję i rzeczywiście przegapilem element. Jak początkujący..

Ad.3 Jak wyżej..

Mam za to pytanie odnośnie kolorów, bo podejrzewam że jesteś w temacie. Ten blady zielony to realny jest czy Meng po prostu poszedł po bandzie?

Dzięki raz jeszcze.

Pozdrawiam.