maciekw Napisano 1 Maja 2016 Share Napisano 1 Maja 2016 Klasa 3 - Pojazdy cywilne Specjalna 1 - Najlepsza interpretacja tematu konkursowego Specjalna 2 - Najlepsza relacja z prac warsztatowych Specjalna 5 - najlepsza praca w klasach 1,2,3,4,5 zbudowana w oparciu o model Tamiya Jak lato to wyjazd nad morze a nad morzem mewy i ich skrzydła. Jak lato to jazda sezon na jazdę klasykami motoryzacji. A co daje połączenie skrzydeł mewy i klasyka motoryzacji to Mercedes Benz 300 SL Gullwing (dosł. "skrzydło mewy"). Do całości dodaję po raz pierwszy do pojazdu cywilnego blachy Prawdopodobnie dodam też takie głupotki Docelowy kolor- kość słoniowa. Wykończenie foteli typu "plaid". Może uda się skończyć na czas, może nie. Wiem tylko, że do końca sierpnia czekają na mnie dwa wyjazdy służbowe (łącznie ponad miesiąc), ŚDM (trzeba wyjechać z miasta) oraz zakończenie pisania rozprawy doktorskiej do połowy czerwca, o standardowych aspektach codziennej pracy nie wspominając. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ministersan Napisano 1 Maja 2016 Share Napisano 1 Maja 2016 Trzymam kciuki. Piękny samochód, choć ja bym wybrał czerwony (podobno są szybsze ). Na pewno się uda. Szczególnie ciekawi mnie jak będzie wyglądała tapicerka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub476 Napisano 1 Maja 2016 Share Napisano 1 Maja 2016 Bardzo fajny model, sam zamierzam kiedyś go kupić. Ciekaw jestem jak będzie z przydatnością blaszek... Szkoda tylko, że kolor jakiś z PRL planujesz. :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KW-2 Napisano 1 Maja 2016 Share Napisano 1 Maja 2016 Fajne powiązanie z latem! Skrzydła mewy:) Pomysłowo! Trzymam kciuki i kibicuję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Reflect Napisano 1 Maja 2016 Super Moderator Share Napisano 1 Maja 2016 Ojojoj - fantastyczny samochód, jeden z moich ulubionych ever!!! Będę często zaglądał! Powodzenia! Christian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 1 Maja 2016 Share Napisano 1 Maja 2016 Również kibicuję! Jak z dopasowaniem tych amortyzatorów Abera? Przymierzałeś? Ciekawi mnie też ta kalka na tapicerkę. Nie żałuj zdjęć z postępów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciekw Napisano 1 Maja 2016 Autor Share Napisano 1 Maja 2016 Wstępna przymiarka do niewyciętych jeszcze plastikowych amortyzatorów wskazuje następujące rzeczy: 1) średnica amortyzatorów (Abera) jest poprawna 2) są za długie (do przycięcia) 3) sprężyny mają o jeden zwój za dużo i wymagają przycięcia Odnośnie koloru nadwozia i tapicerki to uwagi proszę kierować do mojej żony ;) Ona wybierała z palety rzeczywiście istniejących kolorów/kombinacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 1 Maja 2016 Share Napisano 1 Maja 2016 No no no - piękny model wybrałeś sobie Powodzenia w budowie i liczę na częste aktualizacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciekw Napisano 1 Maja 2016 Autor Share Napisano 1 Maja 2016 Na początek farbki, które mam zakupione do tego modelu a o których zapomniałem w pierwszym poście: A teraz postępy przy pracach Wycięte i poszpachlowane drzwi Wycięta i poszpachlowana maska Sklejony bak Wycięte i poszpachlowane główne elementy ramy Wycięta i poszpachlowana "wanna" na wnętrze Podocinane i miejscami wstępnie przeszlifowane nadwozie Jaka miła odmiana po MIG-29 z GWH, czy wypustach Meng-a. Klej klei, części się fanie wycina i szlifuje, elementy pasują itp. itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 2 Maja 2016 Share Napisano 2 Maja 2016 Jaka miła odmiana po MIG-29 z GWH, czy wypustach Meng-a. Klej klei, części się fanie wycina i szlifuje, elementy pasują itp. itd. Nowa Tamiya - i wszystko jasne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub476 Napisano 2 Maja 2016 Share Napisano 2 Maja 2016 Jaka miła odmiana po MIG-29 z GWH, czy wypustach Meng-a. Klej klei, części się fanie wycina i szlifuje, elementy pasują itp. itd. Nowa Tamiya - i wszystko jasne No, ostatnio składałem na sucho LaFerrari i byłem w szoku, buda z kilkunastu elemntów i wszystko da się złożyć na sucho. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 2 Maja 2016 Share Napisano 2 Maja 2016 No, ostatnio składałem na sucho LaFerrari... No, to tym bardziej warto o nie powalczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub476 Napisano 2 Maja 2016 Share Napisano 2 Maja 2016 No, ostatnio składałem na sucho LaFerrari... No, to tym bardziej warto o nie powalczyć Haha, za długi język. xD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 2 Maja 2016 Share Napisano 2 Maja 2016 Eeee, jak Cię znam, to i tak masz pomysł na co najmniej dwa LaFerrari Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciekw Napisano 7 Maja 2016 Autor Share Napisano 7 Maja 2016 Powoli do przodu. Trochę mało czasu. Oszlifowana wanna, oszlifowane i wklejone tylne nadkola Zaszpachlowane i szlifowane maska i drzwi Chłodnica Blok silnika Sklejona rama Szpachlu szpachlu, szlifu szlifu (jeszcze kilka detali do poprawienia) Podcinanie kilku miejsc ramy dla wyglądu bliższego oryginałowi- jeszcze wymaga pracy. Czy ktoś ma pomysł, jak sobie poradzić z tym czymś? Instrukcja mówi o wklejeniu przedniej przegrody wanny do ramy a wanny do nadwozia i składaniu tego w jedno potem. Niestety inaczej trudno to wykonać (żeby nie powiedzieć, że ja nie widzę innej możliwości) to raz a dwa, że wtedy zostanie taka szpara widoczna od spodu (od środka już nie). Tak przynajmniej wynika z przymiarki na sucho bez wklejania elementów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciekw Napisano 18 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 18 Czerwca 2016 Po dłuższej przerwie i wojażach (służbowych) drobne postępy przy modelu Powycinałem kilka elementów, poszpachlowałem. Część skleiłem. Część jest na kleju tymczasowym (Micro Liquitape, Microscale). Dość intensywnie poszukiwałem dokumentacji zdjęciowej i widzę, że muszę dorobić kilka elementów jak np. akumulatror i koszyk akumulatora (z tyłu po lewej, przed tylnym mostem). Niestety mam wątpliwość odnośnie następującego elementu. Czy ktoś wie, co to jest to coś zaznaczone czerwonym kółkiem na zdjęciu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciekw Napisano 4 Lipca 2016 Autor Share Napisano 4 Lipca 2016 Mało czasu, więc i postępy niewielkie. Nowa sprężyna- zostało jeszcze 3 do zrobienia. Koszyk na akumulator Kilka przyklejonych blaszek Miejsce na nowy pasek. Jeszcze nie skończyłem rzeźbić rowków i szlifować Nowa osłona. Prawdopodobnie i tak ją wykonam jeszcze raz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciekw Napisano 3 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 3 Stycznia 2017 W ramach postępów nad modelem kilka spostrzeżeń nad wyglądem oryginału Występowało kilka wersji: * siedzeń- skórzane z przetłoczeniami oraz pledowe * z lusterkami płaskimi, stożkowymi lub bez * zderzaki gładkie lub z takimi dziwnymi dwoma wypustkami * koła malowane w kolor nadwozia, w kolor nadwozia z aluminiowym paskiem, aluminiowe * kołpaki w kolorze nadwozia z chromowaną gwiazdą i chromowanym paskiem, jak wcześniej ale wnętrze gwiazdy czarne, takie dziwne coś (czego nazwy nie znam) * znalazłem dwie wersje kierownic w tym taką jaką proponuje Tamiya (zdaje się najpowszechniejsza) oraz taką jaką w blaszkach proponuje Hobby Design Kolejne spostrzeżenie dotyczy otworów w tylnej części dachu Oraz dla zainteresowanych instrukcja obsługi wraz ze schematem elektryki http://blog.axisofoversteer.com/2011/02/artifact-mercedes-300-sl-owners-manual.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi