Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Myślę o podstawce jak na zdjęciu w pierwszym wpisie w wątku. Błota na modelu specjalnie nie planuję, raczej pigmenty dla ogólnego zakurzenia i może trochę faktury zaschniętego błota tu i tam.

Gąsienice planuję Track Wash'em z AK potraktować i minimalnie pigmentami właśnie, ale tak, żeby nakładek przeciwpoślizgowych nimi nie zakryć.

• Odpowiedzi 54
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Patrząc po zdjęciach użytkowanych w normalnej eksploatacji Leclerców to ona wcale specjalnie paradnie nie wyglądały.

amx56-leclerc-mbt.jpg

3.jpg

Ogniwa skorodowane są dość mocno, z resztą na zdjęciach z walkaround, które wrzucałem w poprzednim poście korozji jest naprawdę sporo.

Ostatecznie celuję w taki wygląd:

resident-walks-with-his-dogs-past-a-french-leclerc-tank-18-june-1999-picture-id151978163

Napisano

http://data3.primeportal.net/tanks/jean_thomas_rembert/leclerc_xxi/images/leclerc_xxi_159_of_168.jpg

W gołych metalowych gąskach to obowiązkowa rzecz grzbiety ogniw wyprowadzić na błysk. Z tymi gumowymi nakładkami metal nie ma się jak stykać z podłożem. A przynajmniej kontakt ma mocno utrudniony. Pisałem wcześniej, ale może to umknąć w gąszczu liter. Te wystające elementy na odlewach gąsienic będą jeszcze malowane na kolor gumy.

Napisano

Jak będę Leo 2A4 robił to odnajdę ten obrazek ;) W tych gąsieniecach do Leclerca to nie ma za bardzo czego suchym pędzlem ze sreberkiem traktować

Napisano

To popatrz na te zdjęcia Leclerców, które wrzucałem. Żaden nie błyszczy nowością - nawet ten na lorze kolejowej, choć umyty ma gąski w rdzy. Nie jak stary Golf za garażem, ale korozję widać. ;)

Napisano

Ja się nie kłócę ;) Wiadoma sprawa, że czysta nie zabezpieczona stal czy żeliwo koroduje nawet od pary wodnej w wydychanym powietrzy jak na nią chuchnąć Myślę, ze jak wash i szaro-bure pigmenty na gąsienice pójdą to będzie cacy, ale lekko prześwitujący kolor korozji im nie zaszkodzi. Może jeszcze po drodze stonuję to znów kolorem stali - do końca zabawy jeszcze trochę.

Napisano

Dziś inne eksperymenta. Osłona jarzma działa i brezent w tylnym koszu wieży. Oba z green stuffu. Odkryłem właśnie to koło w modelarstwie i śmiało mogę krzyknąć "Eureka"

DSC_0136_zpsy8puuowp.jpg

DSC_0137_zpsyts1pe0l.jpg

Zielony stuff na zielonym modelu to słaby obiekt do fotografowania, ale gładko jest tylko na zdjęciach. Uformowałem przetłoczenia na materiale. Po malunkach i washu będzie widać co trzeba.

Napisano
No ładnie.Dwa modele w konkursie

Fajny czołg i ekstra samolocik

Powodzenia

Jeszcze nad trzecim się zastanawiam ;) Dzięki.

Sfatygowałem gumowe fartuchy i chlapacze. Zrobiłem zdjęcia i sam na nich nie widzę tego, co zaistniało w przyrodzie. Mam nadzieję, że malowanki i wash wyciągną nierówności na gotowym modelu.

DSC_0141_zpsxeusxurk.jpg

DSC_0142_zpsl470opn4.jpg

DSC_0143_zpsminwwcv4.jpg

Zastanawiam się, czy nie pomęczyć ich bardziej, ale granica między za mało i za dużo to w tej skali może być jedno przyłożenie dremela.

Napisano

Model skompletowany, do dorobienia uchwyty pokryw luków, poprawki miejsc szlifowanych (na razie zgrubnie papierem 500) i można malować.

DSC_0148_zpszp9amkti.jpg

DSC_0149_zpsaqalneza.jpg

DSC_0150_zpsoijxg1xl.jpg

DSC_0151_zpsfrlfyuae.jpg

Część detali połapana do modelu na maskol - malowane będą osobno.

ps. W międzyczasie wykluła się podstawka.

DSC_0152_zpskgjsrr2t.jpg

Napisano

Malarnia, czas-start.

"To ja, Leclerc" w podkładzie. Położłem Surfacer 1000 przede wszystkim po to, żeby przekonać się jak powierzchnie antypoślizgowe będą się prezentować pod lakierami. W tej skali Surfacer 500 to chyba optymalne rozwiązanie. Z efektu jestem zadowolony, jest umiarkowanie widoczny, nie rzuca się w oczy, nie jest nachalny, ale odcina się od gładkich powierzchni, czyli tak, jak być powinno.

DSC_0203_zpsx0nvxe7v.jpg

DSC_0204_zpsi2o90w2u.jpg

DSC_0205_zpsp8noeyyn.jpg

Może i skala nie tak popularna jak 1:35, choć 72jek w konkursie sporo, może i dodatków mniej, może i ciężko dorobić samemu detale, albo wręcz nikną w tej skali, ale ja jestem coraz bardziej przekonany, że to naprawdę przyjemna, modelarska robota.

edit:

Jako że prowadzę monolog, a i prac malarskich przy takim kurduplu za wiele nie ma to mały update:

Cieniowanki:

DSC_0209_zpsfpjtqy3n.jpg

DSC_0210_zpsuxqg3wnp.jpg

i full make up:

DSC_0211_zps5hz8uxmn.jpg

DSC_0212_zpspzi2alwn.jpg

DSC_0213_zpsa3f1ojuq.jpg

DSC_0214_zpsluj7hn9v.jpg

Kamo z rąsi, foty ze statywu ;) Bez zabawy z maskowaniem trzy kolory da się położyć w godzinę z hakiem. Kolory modyfikowane i filtrowane względem trójpaka Gunze, zgodnie z sugestią Tomka Mroczkowskiego. Zasugerowałem się zbyt mocno instrukcją, która specjalnie dokładna nie jest, zwłaszcza w kwestii zbieżności plam w rzutach bocznych i górnym, i lewą stronę wieży mam do poprawki, ale to nie tragedia.

Przy okazji, dwa zbliżenia na powierzchnie antypoślizgowe:

DSC_0215_zpsrxihmx0x.jpg

DSC_0216_zpsr2atzjv7.jpg

Zważywszy na efekt skali, i modelu i zdjęć (na fotach z takim zoomem jest to jakieś 5x większe niż w rzeczywistości) uważam, że jest lepiej niż dobrze.

Napisano

Kamo powinno być takie rozmyte?

Na zdjęciach Leclerc-ów wygląda chyba na bardziej ostre.

A faktura OK. Choć uważam że trochę za gruba

Napisano

Dzięki za opinie.

Co do faktury, jest trochę przeskalowana, ale w tej skali lepszego pomysłu nie ma i uważam, że spisuje się to dobrze. Podobnie jak rozmycie kolorów. Z ręki przy dyszy 0.2mm i malowaniu z przyłożenia (końcówka aero jakiś 1cm od modelu) granica między kolorami wychodzi ok 1-2mm. Na tych zdjęciach z powiększeniem rzeczywiście jest to przeskalowane, ale model jest mniej więcej tej wielkości (na 24" monitorze przy rozdzielczości 1920x1200):

DSC_0217_zpspwefdfnd.jpg

A model już po kalkomaniach:

DSC_0221_zpsn8upgffp.jpg

DSC_0222_zpswy3yjzfe.jpg

Kalkomanie zestawowe, z 2002 roku, a kładły się Revellacyjnie

Układ jezdny przyłożony tylko na sucho, bez klejenia. Czeka mnie jeszcze malowanie gumowych nakładek na ogniwach i wash. Wkleję je do kadłuba przed błotem, żeby się nie odcinały części na gotowym modelu. A całość czeka teraz na filrty, oleje i washe. Wkleiłem też pokrywy wyrzutni granatów dymnych na burtach wieży. Bez nich było jakoś łyso. Z upodabniania modelu do rzeczywistości czeka mnie jeszcze malowania świateł i peryskopów i zrobienie anten.

edit:

Po filtrach, washu i olejach.

DSC_0223_zpsnaqdwwtk.jpg

DSC_0224_zpsr2j9ea1z.jpg

DSC_0226_zpsxet7wgdg.jpg

DSC_0228_zpskydmaqvx.jpg

Napisano

Po macie:

DSC_0231_zpsvadfpomo.jpg

DSC_0232_zpsofqlb545.jpg

DSC_0233_zpsqu72agwv.jpg

DSC_0234_zpsic2oesfs.jpg

DSC_0235_zpsmbts8nmh.jpg

DSC_0238_zpsjuafuxyt.jpg

Pora zrezygnować z wacików do zmywania White Spirit, bo nic, tylko wszędzie włoski i paprochy po nich. Będzie skubanie.

Napisano

Pora zrezygnować z wacików do zmywania White Spirit, bo nic, tylko wszędzie włoski i paprochy po nich. Będzie skubanie.

Polecam "gąbkowe pędzelki" do makijażu dostępne w sklepach kosmetycznych (choć takie narzędzia ma też chyba w swej ofercie Tamiya)

Napisano

Polecam "gąbkowe pędzelki" do makijażu dostępne w sklepach kosmetycznych (choć takie narzędzia ma też chyba w swej ofercie Tamiya)

Do zmywania biedronki używałem płaskich pędzli i ta metoda chyba mi najbardziej pasuje. Tych pędzelków czasem używam do nakładania pigmentów i w tej skali lubią się porwać o wystające detale.

Ładnie idzie. Czy po namalowaniu kamuflażu kładłeś jakiś filtr?

Tak, filtry zrobiłem ze starych humbroli i WS. Kolor wzorowałem na filtrze do kamuflaży NATO z AK, drugi był jasnoszary. Ale kładłem go wyjątkowo mało, żeby przypadkiem nie przesadzić.