pyps Napisano 8 Maja 2016 Share Napisano 8 Maja 2016 Klasa 2 - Pojazdy wojskowe Specjalna 1 - Najlepsza interpretacja tematu konkursowego Specjalna 2 - Najlepsza relacja z prac warsztatowych Specjalna 5 - najlepsza praca w klasach 1,2,3,4,5 zbudowana w oparciu o model Tamiya Witam Wszystkich. Również postanowiłem spróbować swoich sił w konkursie. Znając swoje tempo ciężko będzie się wyrobić na czas. Mam nadzieje, że właśnie termin, oraz mnóstwo ciekawych projektów znakomitych modelarzy zmotywuje mnie do działania. Na początek krótki wstęp ____________________ Pod koniec 2001 roku siły specjalne (Special Forces) były awangardą armii USA, walczącej przeciwko Al-Kaidzie i Talibom w Afganistanie. Wkrótce stało się jasne, że jednostki te potrzebują pojazdu o wysokiej mobilności, dobrych zdolnościach jazdy w trudnym terenie, możliwości transportu lotniczego oraz sporej ładowności. Do tego celu początkowo przeznaczano pickupy Toyoty, czy Land Rovery Defendery 110. Były to jednak rozwiązania tymczasowe. Special Operations Command (SOCOM), mając w perspektywie wojnę także w Iraku, rozpoczął intensywne poszukiwanie rozwiązania skutecznego i długoterminowego. W związku z bardzo szerokim zastosowaniem HMMWV, także SOCOM brał pod uwagę wykorzystanie tych pojazdów dla swoich celów. Jednakże oczekiwał możliwości przewyższających te posiadane przez standardowe Humvee. Tak powstał wariant Ground Mobility Vehicle (GMV), potocznie zwany "Dumvee". Firma AM General, producent Humvee, ogłosiła, że nie będzie w stanie produkować tej modyfikacji, dlatego też wytypowano firmę, mającą dostarczyć komponenty pozwalające na przebudowę na GMV. Została nią Military Group Incorporated z siedzibą w Nashville, Tennessee, związana z wojskiem od wielu lat, dostarczając m.in. mocowania uzbrojenia. Jako pojazd bazowy wybrano wersję M1025A2 Armament Carrier. Firmą, mającą dokonywać "konwersji" została Letterkenny Army Depot. Stworzono kilka wariantów GMV dla różnych jednostek sił specjalnych, różniących się wyposażeniem, m.in.: - Ground Mobility Vehicle - Special Forces (GMV-S), - Ground Mobility Vehicle - Rangers (GMV-R), - Ground Mobility Vehicle - Navy SEALs (GMV-N), - Ground Mobility Vehicle - Marines (GMV-M). - Ground Mobility Vehicle - Special Tactics (GMV-ST) - siły specjalne USAF. W tym ostatnim typie rozróżniane są dwa podtypy: - Ground Mobility Vehicle - Training (GMV-T), - Ground Mobility Vehicle - Special Detachment (GMV-SD) - pojazdy działające w ramach JSOC. Dumvee miał zapewniać załodze możliwość działania poza linią frontu, przez okres 10 dni bez uzupełniania zapasów. Miał być transportowany przez takie samoloty, jak C-17 Globemaster i C-130 Hercules, a także podwieszony pod śmigłowce MH-47 Chinook i MH-60 Blackhawk. Załogę stanowiły 3 osoby: kierowca, siedzący obok niego dowódca oraz zajmujacy miejsce z tyłu strzelec. _____________________ Będę budował dumvee sił specjalnych (GMV-S) działający w Afganistanie w 2003. Nie będzie to model konkretnego egzemplarza tylko "zlepek" pomysłów z różnych zdjęć. Oczywiście elementy będą tak dobrane, żeby pojazd na podstawie mojego modelu mógłby istnieć na prawdę. Chcę jak najdokładniej odtworzyć detale rzeczywistego pojazdu. Nie ukrywam, że liczę na Waszą pomoc. Parę fotek dumvee Bazą będzie model Tamiya M1046 Humvee tow missile carier (za dużo z niego nie zostanie). Mam do niego zestaw blaszek eduarda i blaszki kolegi Tomcata. Parę niezbędnych rzeczy jest jeszcze w drodze. Będę je prezentował na bieżąco. No i obowiązkowy inbox: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenggeri Napisano 8 Maja 2016 Share Napisano 8 Maja 2016 Zapowiada się bardzo ciekawie, jest na forum kilku znawców tematu Humvee więc będzie na co popatrzeć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 8 Maja 2016 Share Napisano 8 Maja 2016 Oooo! Na Forum humvee jest, ale widzę, że tu również. Przygotuj sie na magiel, bo znając Twoje wnikliwe podejscie do tematu, to stać Cię na spektakularny model atrakcyjnej wersji humvee. Trzymam kciuki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 8 Maja 2016 Share Napisano 8 Maja 2016 Oglądam Widzę, że bardzo dobrze podszedłeś do sprawy - masz np. blaszkę z elementami do koniecznej przeróbki przodu ramy do wariantu A2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pyps Napisano 8 Maja 2016 Autor Share Napisano 8 Maja 2016 Przygotuj sie na magiel Nie ukrywam, że liczę na to, że mnie przypilnujecie i nie pozwolicie mi tego schrzanić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 8 Maja 2016 Share Napisano 8 Maja 2016 Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi