Dominikrd Napisano 6 Czerwca 2016 Share Napisano 6 Czerwca 2016 Witam ponownie. Jak już co poniektórzy przeczytali powróciłem do swojego dawnego hobby. Korzystając z dużych promocji kupiłem jakiś czas temu dwa modele (Saturn V i zestaw B17+P51+P47 od Revell) i tak wrócił bakcyl. Nie chcąc psuć tych pięknych modeli postanowiłem skompletować warsztat i kupić coś co naprawdę w razie niepowodzenia nie będzie mi szkoda. Tak jak w temacie - testowo aby wypróbować wash oraz inne techniki. Szybki wybór padł na w/w model. Inbox'a nie będę przedstawiał ponieważ większość wie co w środku się kryje a część osób po prostu nie chce tego oglądać. Przepraszam też za zdjęcia, które były robione telefonem ponieważ lustrzanka została "zagoniona" do innej pracy a i takich zdjęć przez PS nie będę przepuszczał. Następnym razem poprawię się Ze względu iż jest to bardzo budżetowy model nie zostaną tu zastosowane żadne "bajery". Jedyna modyfikacja (proszę o rozgrzeszenie) to kokpity z modelu Tornado Revell ponieważ tam 2 były na zbyciu (łącznie na wypraskach było 4). Liczę na podpowiedzi i krytykę, nie mniej jednak miejcie litość ostatni raz składałem coś około 18 lat temu Ok, nie nudząc już bardziej to warsztat. Dziś w zasadzie została opracowana cała kabina pilotów. Warszat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 7 Czerwca 2016 Share Napisano 7 Czerwca 2016 Jak malujesz pędzlem, to nie inwestuj w Humbrole i Revelle. Jak bierzesz pod uwagę przesiadkę na aero w przyszłości, to tym bardziej w nie nie inwestuj ;) Zegary ciekawe Chyba każdy przez ten model przechodził. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dominikrd Napisano 7 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 7 Czerwca 2016 Humbrole i Revelle kupiłem "na rozgrzewkę" a część już też miałem (dostałem w spadku ). Generalnie to będę chciał akryle. No ja przez ten model przechodzę już drugi raz Pierwszy był o wiele gorszy i skończył tragicznie: podpalony i wyrzucony z okna szkoły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
UnknownUser Napisano 25 Czerwca 2016 Share Napisano 25 Czerwca 2016 Kiedy kontynuacja ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dominikrd Napisano 26 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 26 Czerwca 2016 Kontynuacja będzie w przyszłym tygodniu ponieważ nieoczekiwanie (czyt. pomysł żony) wyskoczyło mi szpachlowanie i malowanie. Hehe, trening przed modelem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
UnknownUser Napisano 26 Czerwca 2016 Share Napisano 26 Czerwca 2016 Kiedy kupujesz aerograf ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dominikrd Napisano 26 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 26 Czerwca 2016 Z jednej strony chciałbym już kupić jednak mam jeszcze do wykorzystania trochę farb olejnych, których nie chciałbym używać w aero. Dodatkowo chciałem sobie przypomnieć pędzel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
UnknownUser Napisano 27 Czerwca 2016 Share Napisano 27 Czerwca 2016 Ja ze swoich doświadczeń powiem że łatwo mi się maluje i łatwo się. czyści Jak dla mnie nie ma problemów z olejnymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 27 Czerwca 2016 Share Napisano 27 Czerwca 2016 UnknownUser - popieram Nie wiem dlaczego wszyscy tak pieja, jesli chodzi o akryle Malowalem pedzlem i aerografem Humbrolami, Revellami i Aeromasterem - i przy tym zostane Bez obawy, ze farba zejdzie mi razem z tasma maskujaca albo kalka Pozdrawiam Bravo112 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 27 Czerwca 2016 Share Napisano 27 Czerwca 2016 Ja wiem, bo się przesiadłem z olejnych na akryle. 1. Olejne długo schną, akryle po kilkunastu minutach można brać do ręki, maskować, kryć kolejną warstwą itp. 2. Akryle chętniej dają się rozrabiać w dużych proporcjach do transparentnego krycia, oleje przy większej ilości rozcieńczalnika lubią "spływać" po powierzchni i pigment zbija się w krople. Oczywiscie w jednym i drugim przypadku jest to kwestia wyczucia. A po trzecie - stwierdzenie "rezygnacja z olejów na rzecz akryli" to kwestia umowna, bo olejów większość z osób malujących kolory bazowe akrylami używa do wszelkiej maści weatheringów, brudzenia, czy jak to tam kto chce sobie nazywać. Z humbroli i white spirita robi się całkiem przyjemne w użyciu filtry na ten przykład. Do malowania z aerografu akryle są dużo bardziej przyjazne człowiekowi, mniej czasochłonne. Mnie to przekonało do zmiany farb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
UnknownUser Napisano 27 Czerwca 2016 Share Napisano 27 Czerwca 2016 Ja wiem, bo się przesiadłem z olejnych na akryle. 1. Olejne długo schną, akryle po kilkunastu minutach można brać do ręki, maskować, kryć kolejną warstwą itp. 2. Akryle chętniej dają się rozrabiać w dużych proporcjach do transparentnego krycia, oleje przy większej ilości rozcieńczalnika lubią "spływać" po powierzchni i pigment zbija się w krople. Oczywiscie w jednym i drugim przypadku jest to kwestia wyczucia. A po trzecie - stwierdzenie "rezygnacja z olejów na rzecz akryli" to kwestia umowna, bo olejów większość z osób malujących kolory bazowe akrylami używa do wszelkiej maści weatheringów, brudzenia, czy jak to tam kto chce sobie nazywać. Z humbroli i white spirita robi się całkiem przyjemne w użyciu filtry na ten przykład. Do malowania z aerografu akryle są dużo bardziej przyjazne człowiekowi, mniej czasochłonne. Mnie to przekonało do zmiany farb. Co do akryli to używałem farb tamiya hataka i pactra Tamiya mnie nie powaliła ale przyjemnie się czyściło Malowanie Pactrą sprawiało wrażenie krycia ''niezupełnego'' A hataki nie umiem chyba rozcieńczać bo ona mi idzie tylko z butelki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dominikrd Napisano 27 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 27 Czerwca 2016 Dziwię się, że od tylu lat w modelach ZTS Plastyk nic się nie zmieniło... :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 28 Czerwca 2016 Share Napisano 28 Czerwca 2016 Dziwię się, że od tylu lat w modelach ZTS Plastyk nic się nie zmieniło... :/A pudełka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 28 Czerwca 2016 Share Napisano 28 Czerwca 2016 Co do akryli to używałem farb tamiya hataka i pactra Tamiya mnie nie powaliła ale przyjemnie się czyściło Malowanie Pactrą sprawiało wrażenie krycia ''niezupełnego'' A hataki nie umiem chyba rozcieńczać bo ona mi idzie tylko z butelki Ja używam tylko Gunze obu serii i Tamiyę i wszystkie je rozcieńczam Leveling Thinnerem z Gunze. Problemy trafiają się bardzo rzadko (typu jakiś paproch w dyszy) a zaschnięta farba w zbiorniku nie przydarzyła mi się ani razu. Do mycia aerografu (z uszczelką teflonową, nie gumową - to ważne) używam również zmywacza z Guzne - nie mam problemów z aero żadnych. Żadnego łuszczenia się chromu po chemikaliach, żadnych niedomytych i zaschniętych syfów wewnątrz. A na częsty zarzut, że to drogie mam i kontrargument - ale cholernie wydajne. Na pomalowanie przykładowo MiG-21 w 1:48, czyli modelu średniej wielkości zużyłem ok 20 kropli (tak, kropli) farby i tak z 5x więcej rozcieńczalnika. Jednym słoikiem można śmiało pomalować kilka modeli w całości. Oczywiście przy odpowiednich ustawieniach kompresora i aero. Można i przy 2 barach maksymalnym skoku iglicy zużyć litrową puszkę farby, tylko że większość jej pójdzie w powietrze a to, co wyląduje na modelu będzie grube i nic się nie będzie różnić od malowania wałkiem ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dominikrd Napisano 28 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 28 Czerwca 2016 Dziwię się, że od tylu lat w modelach ZTS Plastyk nic się nie zmieniło... :/A pudełka? Niektóre nic się nie zmieniły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
UnknownUser Napisano 28 Czerwca 2016 Share Napisano 28 Czerwca 2016 Dziwię się, że od tylu lat w modelach ZTS Plastyk nic się nie zmieniło... :/A pudełka? Niektóre nic się nie zmieniły Stare pudełka były ciekawsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi