rudolf24 Napisano 5 Lipca 2016 Share Napisano 5 Lipca 2016 Witam posiadam Smoke'a od gunze, konkretniej H96. I tutaj nasuwa się moje pytanie, mogę użyć jej do preshaidingu, czy aby nadaję sie tylko do postshaidingu ? Pytanie może wydawać się głupie, ale jestem ciekaw czy dobrze myślę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 5 Lipca 2016 Share Napisano 5 Lipca 2016 Nie znam tego koloru, nie używałem, ale jeśli to coś w rodzaju transparentnego Smoke Tamki, to ja bym raczej to używał tylko do cieniowania po malowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudolf24 Napisano 5 Lipca 2016 Autor Share Napisano 5 Lipca 2016 Tak to bardzo transparentny niebieski. Jeśli chodzi o cieniowanie to podkreślać nim granice kolorów ? Jeśli ten smoke jest oczywiście ciemniejszy niż główny kolor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 5 Lipca 2016 Share Napisano 5 Lipca 2016 Trudno mi powiedzieć nie wiedząc co i na czym chcesz osiągnąć. Ale tak w ciemno, to myślę że możesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudolf24 Napisano 5 Lipca 2016 Autor Share Napisano 5 Lipca 2016 Chodzi mi o zrobienie jakiegoś w miare prostego postshaidngu, "wymyśliłem" sobie że na granicy kolorów, na koniec pociągne tą farbą. Narazie daleko to do tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 5 Lipca 2016 Share Napisano 5 Lipca 2016 Warto żebyś pokazał co chcesz cieniować. Czy to samolot, czy czołg, czy goła baba - różne techniki stosuje się w różnych sytuacjach. Tym samym kolorem farby możesz uzyskać różne efekty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudolf24 Napisano 5 Lipca 2016 Autor Share Napisano 5 Lipca 2016 Wiem wiem, na razie czysto teoretycznie pytam. Niedługo otworze warsztat z tym modelem (Su-27) i tam pokaże o co dokładnie mi chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 8 Lipca 2016 Share Napisano 8 Lipca 2016 Transparentną farbą preshadingu nie zrobisz. Postshading dobrze się robi Smoke'iem od Tamiyi, bo ma brunatny kolor i dobrze udaje zabrudzenia na brzegach paneli. Jak ten Smoke od Gunze ma niebieskawy odcień to na szaro-niebieskim kamuflażu Su-27 może dać ciekawy efekt, ale to nie będziesz wiedział jak nie spróbujesz Tak poza konkursem - dobrze dodać kroplę bezbarwnego matu do farby transparentnej, łatwiej wtedy kontrolować efekt nanoszenia kolejnych warstw, bo farba jest bardziej widoczna (Tamiya Smoke sama z siebie jest błyszcząca i czasem słabo ją widać ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi