rudolf24 Napisano 5 Lipca 2016 Napisano 5 Lipca 2016 Witam posiadam Smoke'a od gunze, konkretniej H96. I tutaj nasuwa się moje pytanie, mogę użyć jej do preshaidingu, czy aby nadaję sie tylko do postshaidingu ? Pytanie może wydawać się głupie, ale jestem ciekaw czy dobrze myślę Cytuj
Solo Napisano 5 Lipca 2016 Napisano 5 Lipca 2016 Nie znam tego koloru, nie używałem, ale jeśli to coś w rodzaju transparentnego Smoke Tamki, to ja bym raczej to używał tylko do cieniowania po malowaniu. Cytuj
rudolf24 Napisano 5 Lipca 2016 Autor Napisano 5 Lipca 2016 Tak to bardzo transparentny niebieski. Jeśli chodzi o cieniowanie to podkreślać nim granice kolorów ? Jeśli ten smoke jest oczywiście ciemniejszy niż główny kolor. Cytuj
Solo Napisano 5 Lipca 2016 Napisano 5 Lipca 2016 Trudno mi powiedzieć nie wiedząc co i na czym chcesz osiągnąć. Ale tak w ciemno, to myślę że możesz. Cytuj
rudolf24 Napisano 5 Lipca 2016 Autor Napisano 5 Lipca 2016 Chodzi mi o zrobienie jakiegoś w miare prostego postshaidngu, "wymyśliłem" sobie że na granicy kolorów, na koniec pociągne tą farbą. Narazie daleko to do tego. Cytuj
Solo Napisano 5 Lipca 2016 Napisano 5 Lipca 2016 Warto żebyś pokazał co chcesz cieniować. Czy to samolot, czy czołg, czy goła baba - różne techniki stosuje się w różnych sytuacjach. Tym samym kolorem farby możesz uzyskać różne efekty. Cytuj
rudolf24 Napisano 5 Lipca 2016 Autor Napisano 5 Lipca 2016 Wiem wiem, na razie czysto teoretycznie pytam. Niedługo otworze warsztat z tym modelem (Su-27) i tam pokaże o co dokładnie mi chodzi. Cytuj
Mikele Napisano 8 Lipca 2016 Napisano 8 Lipca 2016 Transparentną farbą preshadingu nie zrobisz. Postshading dobrze się robi Smoke'iem od Tamiyi, bo ma brunatny kolor i dobrze udaje zabrudzenia na brzegach paneli. Jak ten Smoke od Gunze ma niebieskawy odcień to na szaro-niebieskim kamuflażu Su-27 może dać ciekawy efekt, ale to nie będziesz wiedział jak nie spróbujesz Tak poza konkursem - dobrze dodać kroplę bezbarwnego matu do farby transparentnej, łatwiej wtedy kontrolować efekt nanoszenia kolejnych warstw, bo farba jest bardziej widoczna (Tamiya Smoke sama z siebie jest błyszcząca i czasem słabo ją widać ). Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi