Skocz do zawartości

TYGRYS PÓŻNY DRAGON 1/35

rollingstones

Rekomendowane odpowiedzi

Bardzo mocno go styrałeś, tak mi się wydaje że troche przesadziłeś....

Wygląda jakby go z jeziora wyciągnęli po 50 latach

A ja mam inne zdanie - podoba mi się ten, obecny stan.

• Odpowiedzi 122
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Bardzo mocno go styrałeś, tak mi się wydaje że troche przesadziłeś....

Wygląda jakby go z jeziora wyciągnęli po 50 latach

A ja mam inne zdanie - podoba mi się ten, obecny stan.

Mnie też -baza do dalszych prac

IMG_0001-12.jpg

IMG_0002-8.jpg

IMG_0003-7.jpg

No bracie, masz talent!!!!!!!

Nie myślałem ,że mnie zaskoczysz, ale mimo poprzeczki ustawionej bardzo wysoko, znowu przemykasz nad nią z lekkością Horneta :-))

Efekt jaki uzyskałeś to SZTUKA.

Ogromny szacunek.

Pozdrawiam

To co moge zrobić to podpisać się pod opinią kolegi. Bardzo efektownie zrobiony kocur...

Naprawdę prezentujesz wysoką klasę wśród maniaków modelarstwa. Czekam na następne dzieło w twoim wykonaniu.

Pzdr Artur

Witaj bardzo podoba mi się wykonanie i malowanie tego tygrysa mugłbyś mi mniejwiecej opisać jak pożdzierałes ten biały chcę coś podobnego zrobić na kv.

Przepraszam ale nie miałem wczesniej zbyt dużo czasu.

technika zdarcia lakieru jest dosyć prosta.

Na farbę bazową nakładasz lakier połysk. Po wyschnięciu dokładnym można z puszki z dużej odległości nalożyc lakier do włosów. Po dokładnym wyschnięciu nakladasz białą farbę. W zależności od wielkości modelu trzeba to robić partiami. Ja tygrysa robiłem na dwa razy. Dlaczego? odpowiedż jest prosta. Farbę nalezy rozpocząć scierać pędzlem zmoczonym w wodzie dosyć szybko przed jej całkowitym zaschnięciem ( czyli powinieneś wyrobić się w ciagu 20 minut ). Nie wiem co się dzieje pózniej z farbą ale zuważyłem że im pózniej scierałem farbę tym ciężej schodziła, i to w formie średnio zadawalającej.

I to jest chyba odpowiedż w miarę pełna. Musisz to przećwiczyć najlepiej na jakims zwrakowanym modelu - jest to dosyć ryzykowna zabawa ale prawdę powiedziawszy to nic trudnego. Efekt ten potęgowany jest nałożeniem filtrów na kolor bazowy - ja w tym modelu zastosowalem na bazie dwa filtry, wielokrotnie nakladane. Już to zróznicowało kolor bazowy i dzięki temu po starciu miałem już szeroką kolorystykę bazy, wystarczjącą do dalszych działań niszcząco brudzących

Myślę że to wystarczy - jeśli masz pytania to pisz.

Spiton - miło mi ale uwierz że sam się uczę nadal

Ar2r - to początek a nie koniec ... tygrys jest w trakcie kolejnych zabiegów ale nie chce mi się na razie robic zdjęć ponieważ aktualne różnicowanie baz olejami i filtrami na razie usubtelnia i kontrastuje efekty.

Na zywca jest to widoczne ale zdjęcia nocą tego nie oddają. Aktualnie czołg dalej się zmienia w weterana i okrutnika eastern frontu ale bez ekstrimów obiciowych rdzy itp. Tu chce osiągnąć efekty brudu, scieranych powłok farb itp. Co z tego wyjdzie zobaczymy

uf, sprzątanie i zakupy zakończone i wczoraj w nocy miałem okazję trochę odpoczać, a oto efekty. Zdjęcia można powiększac dwa razy

th_IMG_0030-2.jpg

th_IMG_0026.jpg

th_IMG_0024-2.jpg

th_IMG_0021-3.jpg

th_IMG_0020-2.jpg

th_IMG_0019.jpg

th_IMG_0014-4.jpg

W tej sytuacji powoli przechodzę do wydechów, układu jezdnego i nakładania błota.

Niezbędne są jeszcze poprawki przy numerze i oznaczeniu ale to już szczegóły - niech to trochę przeschnie.

Z uwagi na frakt że tygrys stanie na dioramie - wszystko układam w glowie sobie teraz mam nadzieję że się nie pomylę

Nałożylem wczoraj żywicę Miga z pigmentem Dark mud , a dziś dołożyłem russian earth również wymieszany z żywicą. Wyglada to tak. Teraz zastosuje sodę wymieszaną z wodą vallejo jako mokry śnieg. ( zdjęcia powiększją się dwa razy)

CDn...

beztytuu2-7.jpg

IMG_0006-3.jpg

ja cie nie moge aż mnie zatkało no model jest nie do opisania aż brak mi słów rollingstones to będzie napewno świetnie wykonany kolejny przez ciebie model powodzenia czekam na zrobienie zawieszenia

To niech CIę nie zatyka tylko bierz się do roboty

specjalnie robię SBS.

Wczorajszy dzień był bardzo męczący ;) wieczorem nie chciało mi sie już nakładać vallejo water więcej, i zakończyłem jedną burtę, tył i błotnik.

Po wielu próbach i wypaczeniach doszedłem do rozwiązania - duzo vallejo mało sody, efekt jest taki

Aparat ustawiłem koncentrując się na błocie aby nie było przepaleń.

IMG_0001-16.jpg

IMG_0002-11.jpg

IMG_0003-11.jpg

• 2 weeks later...

Dzięki Ar2r

Nie mam teraz zbyt dużo czasu na modelistowanie -w pracy kocioł wracam padnięty a jeszcze rodzinka do oporządzenia. Wczoraj miałem dwie godzinki i poszedłem śnieżną drogą - wygląda to tak.

IMG_0002-13.jpg

IMG_0003-13.jpg

Jestem bardzo zadowolony z efektu śniegu. zrobiłem małą kompozycję dioramki i wszystko już mam ułożone

PS Czekam na Abramsa i post dla Spitona za to że mnie zdopingował

Sebastian, śnieg, to coś ,z czym mam często przyjemność :-)).

To nie jest łatwy temat. Wkraczasz na pole minowe. Zastanów sie dwa razy ,zanim postawisz kolejny krok!!

Pozdrawiam

Spiton - ze śniegiem jest jast z polem minowym - bardzo ostrożnie musze do tego podchodzić. Zaryzykuję - a co mi to. Ryzyko to ograniczyłem bardzo uwaznymi obserwacjami przyrody i fotograficzną dokumentacją przedwiośnia którą zrobilem w świeta wielkanocne. Akurat napadało dużo mokrego sniegu i trochę porobilem sobie fot.

Ku..a tygrys zaliczył lot z 2m spadł mi z szafki jak po niego sięgałem do dalszej roboty.

Stan nie był dobry naprawdę nie był dobry, Najgorsze że cale błoto tworzone na podkladzie akrylu miga odeszło płatami wrazz błotnikami, Do malowania całe boki - jestem wsciekły. Zobaczymy co da się zrobić. Nawet nie dawałem zdjęcia bo to dramat wszystko było porozklejane ach...

Udało misię go trochę zreinkarnować - teraz do przyklejenia cała fototrawionka - róznicowanie boków, krzyże numery itp.

IMG_0005-8.jpg

IMG_0003-14.jpg

IMG_0002-14.jpg

IMG_0001-17.jpg