Jump to content

Hotchkiss H35 - RPM (1:72)

SławekK
 Share

Recommended Posts

Ponieważ '72 trochę spadła na forum, to wrzucam swój kolejny model, tym razem Hotchkiss H35:

Hotchkiss-10_zps3851db3c.jpg

Mój jedyny model z firmy RPM... nie wiem dlaczego, bo to naprawdę fajny model. W zestawie jest wnętrze:

Hotchkiss-01_zpse86d0bcc.jpg

A i detale zewnętrzne są ciekawe:

Hotchkiss-02_zpsec978a88.jpg

Hotchkiss-03_zps132421a1.jpg

Malowanie jest dość specyficzne - dwubarwne, uzupełnione czarnymi liniami:

Hotchkiss-04_zpsa9c171d4.jpg

Hotchkiss-05_zps233fb6ec.jpg

Bruk jest z vacu, murek robiłem sam:

Hotchkiss-06_zps2559d031.jpg

Hotchkiss-07_zps1879e572.jpg

Figurki z zestawu Francuska Piechota z Caesar Miniatures.

Hotchkiss-08_zpsf46a42e2.jpg

Hotchkiss-09_zps76541c7e.jpg

Model ma już swoje lata, więc zrobiłem go praktycznie "z pudła", ale wbrew pozorom na konkursach nawet się podobał .

Dzięki za opinie .

Czarne linie malowane pędzlem już z ręki. Kolory nakładałem aerografem, ale linie ładnie się zbiegły .

Gąski oryginalne z zestawu - dokładnie nie pamiętam, ale z tego co widać na zdjęciach przed malowaniem, to chyba są złączone z kołami napędowymi i napinającymi . Na pewno nie wymieniałem ich z innego zastawu - model miał być w "standardzie" .

Gryzło mnie i sprawdziłem w instrukcji - do gąsek dodane są jeszcze koła jezdne i podtrzymujące - tylko wózki były osobno. Na niech zmieniłem sprężyny... a co - pochwalę się .

To miałeś z górki ;)

Te w R35 są grubości 2mm chyba i zero kształtu ogniwa. A materiał fatalny do pocienienia. Będę chyba szukał Modeltransów w Tank Model

Te w rodzinie R35 wyglądają tak

http://www.onthewaymodels.com/reviews/RPM/graphics/MBaric_RPM_R35_track.jpg

No rzeczywiście te do R35 wyglądają dramatycznie... i nie za bardzo da się coś z nimi zrobić. Jakbyś był bardzo "uparty" to mógłbyś je pocieniować, a potem z półokrągłych profili, lub drutu dorabiać zewnętrze garby . Ale taka praca zakrawa na szaleństwo . Lepiej już chyba poszukać zamienników . Cieszę się, że w H35 gąski były ok .