Błażej Napisano 10 Października 2016 Share Napisano 10 Października 2016 Witam. Ostatnimi czasy bardzo się opuściłem ale kiedyś trzeba wrócić. Dzisiaj wracam z 3 modelem (t34/76 leży i nabiera mocy urzędowej) w skali 1:35, a mianowicie Sturmhaubitze od Dragona. Model zaczęty i reanimowany przeze mnie. Poniżej wrzucam zdjęcia (słabszej jakości, bo robione przy słabym świetle w dodatku telefonem. Obiecuję, że następne będą lepsze) i zapraszam do oglądania, komentowania i konstruktywnej krytyki i proszę o rady ponieważ raczkuje w tej skali, a w szerzej pojętym modelarstwem nie zajmuję się zbyt długo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 10 Października 2016 Share Napisano 10 Października 2016 Który to model Dragona? Jakie malowanie planujesz? Z lewej strony tylnego odboju nie pomalowałeś z przedniej strony. Coś nakombinował, że koło napędowe jest w innym kolorze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Błażej Napisano 10 Października 2016 Autor Share Napisano 10 Października 2016 Numer katalogowy: 6454 Dragon proponuje mi 3 schematy malowań, nie jestem przekonany na razie do żadnego bo nie wykonywałem zimowego kamuflażu jeszcze i mam drobne obawy wobec tego. Wiadomo, że kiedyś będę musiał się z tym zmierzyć, ale nie wiem czy akurat teraz. Wydaje mi się, że mogę wzorować się na pracy innego kolegi po fachu, którego pracę możemy zobaczyć tutaj: http://pwm.org.pl/viewtopic.php?f=17&t=80846 Odnośnie koła napędowego to nie mam pojęcia co się stało, ponieważ malowałem w tym samym kolorze model farbą prosto ze słoika. Następnym razem poprawię to i myślę, że już będzie dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 10 Października 2016 Share Napisano 10 Października 2016 nie rozcieńczałeś? Jak Ci się malowało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Błażej Napisano 11 Października 2016 Autor Share Napisano 11 Października 2016 Rozcieńczylem standardowo jednym i tym samym rozpuszczalnikiem przeznaczonym do rozcieńczania tamiyek. Malowało sie bardzo dobrze wiec nie wiem czemu ta różnica w kolorze :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano 11 Października 2016 Share Napisano 11 Października 2016 Czemu obawiasz się zimowego kamo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zekar Napisano 11 Października 2016 Share Napisano 11 Października 2016 Jeśli rozważasz swój pierwszy raz z zimowym kamo, to myślę, że ten stug jest niezłym pomysłem, dużo płaskich powierzchni, fajnie będzie się zdrapywać. Nie ma się czego bać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano 11 Października 2016 Share Napisano 11 Października 2016 Ale kto mówi o zdrapywaniu ;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Błażej Napisano 11 Października 2016 Autor Share Napisano 11 Października 2016 Muszę pooglądać inne warsztaty na forum, gdzie było wykonywane zimowe kamo. Zobaczymy które wybiorę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano 11 Października 2016 Share Napisano 11 Października 2016 Przy zimowym kamo można naprawdę poszaleć. Jak robiłem ISU-152 próbowałem "na skrobankę", poprawiałem ze dwa albo 3 razy... Efekt średnio mi się podobał. Później postanowiłem pobawić się mniejsza skalą. No i powstał Tiger z podpisu. I ten efekt duzo bardziej przypadł mi do gustu. No ale o gustach się nie dyskutuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
keravnos Napisano 11 Października 2016 Share Napisano 11 Października 2016 Ja robiłem zimowe kamo na swoim StuG-u za pomocą scratching effect i washable white od Ammo. Zimowe kamo było często robione w warunkach polowych, nakładane za pomocą gałęzi itp. albo po prostu wapnem więc masz sporą dowolność i nie ma się czego bać, dasz radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano 11 Października 2016 Share Napisano 11 Października 2016 No właśnie z tego Miga bylem zadowolony. Trzeba tylko nakładać po części a nie całość na raz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Błażej Napisano 11 Października 2016 Autor Share Napisano 11 Października 2016 Dziękuje za podpowiedzi. Będę musiał cos wybrać i skłaniam sie ku ziomowemu co raz bardziej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 11 Października 2016 Share Napisano 11 Października 2016 spróbuj, najwyżej Cleanlux i od nowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Błażej Napisano 11 Października 2016 Autor Share Napisano 11 Października 2016 Dzisiaj miałem urwanie głowy z nauką bo matura za pasem, ale jutro postaram znaleźć dłuższą chwilę żeby poprawić malowanie i położyć kalki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Błażej Napisano 16 Października 2016 Autor Share Napisano 16 Października 2016 Dzisiaj kolejna porcja zdjęć efektów pracy przy StuHu. Nie zdecydowałem się jeszcze na zimowe kamo, nie jestem jeszcze do końca pewny jak to ma wyglądać i jak osiągnąć pożądany efekt, dlatego odłożyłem jego wykonanie na kolejny model. Mam tygryska na którym chcę je wykonać, ale muszę jeszcze sporo poczytać i pooglądać w tym temacie żeby się za to zabrać. Nie przedłużam i wrzucam zdjęcia moich wypocin. Zapraszam do oglądania i proszę o konstruktywną krytykę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 16 Października 2016 Share Napisano 16 Października 2016 Te rolki powrotne są nie pomalowane czy nie oklejone? Jak dla mnie wygląda jakbyś go wyciągnąl przed chwilą z doniczki z kwiatkiem..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Błażej Napisano 16 Października 2016 Autor Share Napisano 16 Października 2016 Taki był zamysł. Nie są przyklejone tylko zapomniałem ściągnąć do zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 16 Października 2016 Share Napisano 16 Października 2016 Koledze chodzi o wewnętrzny krążek rolki podtrzymującej. Zewnętrzną masz z czarnym bandażem a wewętrzną nie. Teraz moje uwagi: - ten wash na zimmericie wygląda strasznie. Weź white spirit i go wymyj. Z zasady nie robi się za bardzo washa na zimmie po to nie daje dobrego efektu, ale jak już chcesz bardzo to musiałbyś go dać na całym. Moim jednak zdaniem bedzie to wyglądać słabo. Lepiej zrobić na nim suchy pędzel po kantach jasniejszym kolorem. - nie wiem dlaczego od razu poszełeś w błoto bo to z reguły na samym końcu sie robi. W dodatku masz je bardzo niekonsekwentnie zrobione. Na wahaczach pusto, jeden z amortyzatorów też zupełnie czysty. Trzeba by tez trochę kolorystycznie je urozmaicić. - najpierw przydałoby się trochę zmodulować kolor bazowy bądź przez modulację koloru (tzw. CM - Colour modulation), lub rozjaśnienia (tzw. postshading). Potem kalki, wash, może jakieś obicia, trochę farb olejnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr111 Napisano 16 Października 2016 Share Napisano 16 Października 2016 Jak dla mnie wygląda jakbyś go wyciągnąl przed chwilą z doniczki z kwiatkiem..... Zgzdzam się + czyste wahacze . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi