Skocz do zawartości

Sturmhaubitze 1:35 DRAGON

Błażej

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Ostatnimi czasy bardzo się opuściłem ale kiedyś trzeba wrócić. Dzisiaj wracam z 3 modelem (t34/76 leży i nabiera mocy urzędowej) w skali 1:35, a mianowicie Sturmhaubitze od Dragona. Model zaczęty i reanimowany przeze mnie. Poniżej wrzucam zdjęcia (słabszej jakości, bo robione przy słabym świetle w dodatku telefonem. Obiecuję, że następne będą lepsze) i zapraszam do oglądania, komentowania i konstruktywnej krytyki i proszę o rady ponieważ raczkuje w tej skali, a w szerzej pojętym modelarstwem nie zajmuję się zbyt długo

stug2_zpszgnswr1f.jpg

stug%203_zps7wrbock3.jpg

stug%204_zps8rw8foo2.jpg

stug%201_zps8uqs5hu3.jpg

Numer katalogowy: 6454

Dragon proponuje mi 3 schematy malowań, nie jestem przekonany na razie do żadnego bo nie wykonywałem zimowego kamuflażu jeszcze i mam drobne obawy wobec tego. Wiadomo, że kiedyś będę musiał się z tym zmierzyć, ale nie wiem czy akurat teraz.

1402_2_dra6454_3_zpsar2vryqf.jpg

Wydaje mi się, że mogę wzorować się na pracy innego kolegi po fachu, którego pracę możemy zobaczyć tutaj: http://pwm.org.pl/viewtopic.php?f=17&t=80846

Odnośnie koła napędowego to nie mam pojęcia co się stało, ponieważ malowałem w tym samym kolorze model farbą prosto ze słoika. Następnym razem poprawię to i myślę, że już będzie dobrze.

Przy zimowym kamo można naprawdę poszaleć.

Jak robiłem ISU-152 próbowałem "na skrobankę", poprawiałem ze dwa albo 3 razy... Efekt średnio mi się podobał.

Później postanowiłem pobawić się mniejsza skalą. No i powstał Tiger z podpisu. I ten efekt duzo bardziej przypadł mi do gustu.

No ale o gustach się nie dyskutuje.

Dzisiaj kolejna porcja zdjęć efektów pracy przy StuHu. Nie zdecydowałem się jeszcze na zimowe kamo, nie jestem jeszcze do końca pewny jak to ma wyglądać i jak osiągnąć pożądany efekt, dlatego odłożyłem jego wykonanie na kolejny model. Mam tygryska na którym chcę je wykonać, ale muszę jeszcze sporo poczytać i pooglądać w tym temacie żeby się za to zabrać. Nie przedłużam i wrzucam zdjęcia moich wypocin. Zapraszam do oglądania i proszę o konstruktywną krytykę.

stug4_zpsotem4nzt.jpg

stug3_zpsct0jikg9.jpg

stug1_zps858ih8zn.jpg

stug%202_zpsuinyjccm.jpg

Koledze chodzi o wewnętrzny krążek rolki podtrzymującej. Zewnętrzną masz z czarnym bandażem a wewętrzną nie.

Teraz moje uwagi:

- ten wash na zimmericie wygląda strasznie. Weź white spirit i go wymyj. Z zasady nie robi się za bardzo washa na zimmie po to nie daje dobrego efektu, ale jak już chcesz bardzo to musiałbyś go dać na całym. Moim jednak zdaniem bedzie to wyglądać słabo. Lepiej zrobić na nim suchy pędzel po kantach jasniejszym kolorem.

- nie wiem dlaczego od razu poszełeś w błoto bo to z reguły na samym końcu sie robi. W dodatku masz je bardzo niekonsekwentnie zrobione. Na wahaczach pusto, jeden z amortyzatorów też zupełnie czysty. Trzeba by tez trochę kolorystycznie je urozmaicić.

- najpierw przydałoby się trochę zmodulować kolor bazowy bądź przez modulację koloru (tzw. CM - Colour modulation), lub rozjaśnienia (tzw. postshading). Potem kalki, wash, może jakieś obicia, trochę farb olejnych.