Bredzio Napisano 15 Października 2016 Share Napisano 15 Października 2016 Witam, Nazywam się Przemek jest to moja pierwsza relacja na tym forum, tak, więc z wielką chęcią chce wszystkich Was powitać. Na samym forum, jako cichy oglądacz jestem już od jakiegoś czasu, w trakcie, którego dosyć sporo się nauczyłem. Z modelarstwem plastikowym mam styczność od młodzieńczych lat jednak były to "projekty" typu sklej w jeden wieczór i postaw na półkę. Rozpocznijmy, więc faktyczną relację zaczynając od krótkiego wstępu. Tak jak w tytule padł wybór na model MB Actrosa MP3 wydanie od Italeri częściowy przepak starych modeli z dodanym nowym przodem i kalkami o wdzięcznej nazwie "White Liner". Z racji, bycia w temacie samochodów ciężarowych poprzez wykonywany zawód z przykrością muszę stwierdzić, że model nie ma zbyt wiele wspólnych cech z oryginałem, jakim była edycja limitowana "WL". Opisane zostaną w późniejszych postach. Do tego momentu przygotowania do budowy modelu trwały około dwa lata, było to zdobywanie dokumentacji technicznej, wizycie w jednym z oddziałów MB Trucks i wykonaniu dokumentacji zdjęciowej jak i na przeszukaniu internetu w poszukiwaniu zdjęć elementów pojazdu. Sam pomysł na wykonanie modelu wpadł mi do głowy, kiedy zobaczyłem na drodze niemiecki zestaw, który kupił nasz rodzimy przewoźnik. Teraz coś o samym modelu, mam zamiar wykonać wersję budowlaną posiadającą napęd 4x4, kabinę L z częścią sypialnianą i wysokim dachem z silnikiem v8 o oznaczeniu modelowym 2051. Zakres prac będzie polegał na przebudowie ramy, usunięciu tylnego zawieszenia, dodania zawieszenia na resorach, dodania skrzyni rozdzielczej i przedniego mostu napędowego. W przypadku kabiny zostanie ona obniżona, dodany zostanie tunel środkowy. Tak z grubsza wygląda pomysł na wykonanie, zobaczymy z czasem ile z tego wyjdzie. Baza do przeróbek: Poniżej zdjęcie jak ma prezentować się całość ( malowanie będzie inne): Malowanie Wszystko ładnie się piszę i mówi, czas na zdjęcia modelu. Do tej pory zostały sklejone podłużnice i miejsca wycięć pod zawieszenie pneumatyczne zostały zaklejone hipsem. Miejsca wypychaczy zaszpachlowane i wykończone na gotowo. Po położeniu pierwszej warstwy podkładu będę widział, co jest do poprawy. Muszę się przyznać, że nigdy nie robiłem w hipsie i była to nowość dla mnie. Na chwilę obecną to wszystko, w następnym poście postaram się opisać różnicę w zawieszeniach jak i ich zastosowaniach, chcę pokazać, na czym polega budowa samochodu ciężarowego i by model bym dobrze odwzorowany wobec oryginału. Czekam na waszą falę krytyki, ponieważ posiadam duże braki w swoim warsztacie modelarskim. Pozdrawiam, Przemek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 16 Października 2016 Share Napisano 16 Października 2016 Działaj, działaj. Ja tez zaczynałem od ciężarówek - kiedy to było... Kalki będziesz zamawiał u kogoś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marco12041976 Napisano 16 Października 2016 Share Napisano 16 Października 2016 Witam, bardzo ciekawy temat. Jeżeli wszystko będzie ok to nie liczyłbym na falę krytyki. Siadam i oglądam Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bredzio Napisano 17 Października 2016 Autor Share Napisano 17 Października 2016 Działaj, działaj. Ja tez zaczynałem od ciężarówek - kiedy to było... Kalki będziesz zamawiał u kogoś? Witam, kalki zamówiłem od razu po zakupieniu modelu, leżą już jakiś czas u mnie. Wykonaniem zajął się jeden z forumowiczów. Jakość mnie zadowala, zobaczymy jak będą wyglądały na pojeździe, próby wypadły pozytywnie bo dostałem w zapasie kilka kalek w ramach zamówienia. Pozdrawiam, Przemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mark666 Napisano 20 Października 2016 Share Napisano 20 Października 2016 Cześć. Nie nastawiaj się na starcie na krytykę. Każdemu z nas czasem coś nie wychodzi po to aby póżniej wszystko było o.k. Ambitny projekt , będzie kupa roboty !!. Jeśli myślę o tym samym koledze w kwestii kalek to robił mi kalki do DAF-a. Pięknie siadły i cieszą oko na modelu. Powodzenia, nie śpiesz się . Siadam w I rzędzie i obserwuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 20 Października 2016 Share Napisano 20 Października 2016 ........ Siadam w I rzędzie i obserwuję Właśnie zasiadłem tuż obok Masz jakieś chipsy Zapowiada się długie siedzenie .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mark666 Napisano 21 Października 2016 Share Napisano 21 Października 2016 ........ Siadam w I rzędzie i obserwuję Właśnie zasiadłem tuż obok Masz jakieś chipsy Zapowiada się długie siedzenie .... Jack Daniel"s może być ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bredzio Napisano 21 Października 2016 Autor Share Napisano 21 Października 2016 Witam, dziś tylko mała aktualizacja, do wykonania przedniej części ramy potrzebuje na wymiar właściwego zderzaka. Nie czekając wyciąłem elementy, które były zbędne przy mojej wersji i teraz będę miał możliwość spasowania przodu z ramą i ocenienia jak wykonać elementy ramy. Poniżej schemat jakie części są używane przy wersjach budowlanych. Pozdrawiam, Przemek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi