Skocz do zawartości

Mercedes-Benz Actros MP3

Bredzio

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Nazywam się Przemek jest to moja pierwsza relacja na tym forum, tak, więc z wielką chęcią chce wszystkich Was powitać. Na samym forum, jako cichy oglądacz jestem już od jakiegoś czasu, w trakcie, którego dosyć sporo się nauczyłem. Z modelarstwem plastikowym mam styczność od młodzieńczych lat jednak były to "projekty" typu sklej w jeden wieczór i postaw na półkę.

Rozpocznijmy, więc faktyczną relację zaczynając od krótkiego wstępu. Tak jak w tytule padł wybór na model MB Actrosa MP3 wydanie od Italeri częściowy przepak starych modeli z dodanym nowym przodem i kalkami o wdzięcznej nazwie "White Liner". Z racji, bycia w temacie samochodów ciężarowych poprzez wykonywany zawód z przykrością muszę stwierdzić, że model nie ma zbyt wiele wspólnych cech z oryginałem, jakim była edycja limitowana "WL". Opisane zostaną w późniejszych postach. Do tego momentu przygotowania do budowy modelu trwały około dwa lata, było to zdobywanie dokumentacji technicznej, wizycie w jednym z oddziałów MB Trucks i wykonaniu dokumentacji zdjęciowej jak i na przeszukaniu internetu w poszukiwaniu zdjęć elementów pojazdu. Sam pomysł na wykonanie modelu wpadł mi do głowy, kiedy zobaczyłem na drodze niemiecki zestaw, który kupił nasz rodzimy przewoźnik.

Teraz coś o samym modelu, mam zamiar wykonać wersję budowlaną posiadającą napęd 4x4, kabinę L z częścią sypialnianą i wysokim dachem z silnikiem v8 o oznaczeniu modelowym 2051. Zakres prac będzie polegał na przebudowie ramy, usunięciu tylnego zawieszenia, dodania zawieszenia na resorach, dodania skrzyni rozdzielczej i przedniego mostu napędowego. W przypadku kabiny zostanie ona obniżona, dodany zostanie tunel środkowy. Tak z grubsza wygląda pomysł na wykonanie, zobaczymy z czasem ile z tego wyjdzie.

Baza do przeróbek:

1_zpswebrk7x2.jpg

Poniżej zdjęcie jak ma prezentować się całość ( malowanie będzie inne):

tractor-unit-tipper-MERCEDES-BENZ-MPIII-2041-E5-G1-Allrad-SZMKipphydr-Blat---1_big--12122903300555480400_zpsp6euzyhs.jpg

Malowanie

21112007770_zpshhncr9a7.jpg

Wszystko ładnie się piszę i mówi, czas na zdjęcia modelu.

Do tej pory zostały sklejone podłużnice i miejsca wycięć pod zawieszenie pneumatyczne zostały zaklejone hipsem. Miejsca wypychaczy zaszpachlowane i wykończone na gotowo. Po położeniu pierwszej warstwy podkładu będę widział, co jest do poprawy.

IMG_20161015_235520_zps5diefzdm.jpg

IMG_20161015_235538_zpsxhcyh1r5.jpg

IMG_20161015_235803_zpsmhmrgvhq.jpg

IMG_20161015_235737_zpsmgvunf4a.jpg

Muszę się przyznać, że nigdy nie robiłem w hipsie i była to nowość dla mnie.

Na chwilę obecną to wszystko, w następnym poście postaram się opisać różnicę w zawieszeniach jak i ich zastosowaniach, chcę pokazać, na czym polega budowa samochodu ciężarowego i by model bym dobrze odwzorowany wobec oryginału.

Czekam na waszą falę krytyki, ponieważ posiadam duże braki w swoim warsztacie modelarskim.

Pozdrawiam,

Przemek.

Działaj, działaj. Ja tez zaczynałem od ciężarówek - kiedy to było... Kalki będziesz zamawiał u kogoś?

Witam,

kalki zamówiłem od razu po zakupieniu modelu, leżą już jakiś czas u mnie. Wykonaniem zajął się jeden z forumowiczów. Jakość mnie zadowala, zobaczymy jak będą wyglądały na pojeździe, próby wypadły pozytywnie bo dostałem w zapasie kilka kalek w ramach zamówienia.

Pozdrawiam,

Przemek

Cześć. Nie nastawiaj się na starcie na krytykę. Każdemu z nas czasem coś nie wychodzi po to aby póżniej wszystko było o.k. Ambitny projekt , będzie kupa roboty !!. Jeśli myślę o tym samym koledze w kwestii kalek to robił mi kalki do DAF-a. Pięknie siadły i cieszą oko na modelu. Powodzenia, nie śpiesz się . Siadam w I rzędzie i obserwuję

Witam,

dziś tylko mała aktualizacja, do wykonania przedniej części ramy potrzebuje na wymiar właściwego zderzaka. Nie czekając wyciąłem elementy, które były zbędne przy mojej wersji i teraz będę miał możliwość spasowania przodu z ramą i ocenienia jak wykonać elementy ramy.

2%202_zpssuy9a2ap.jpg

Poniżej schemat jakie części są używane przy wersjach budowlanych.

2%201_zpsdz507xvc.jpg

Pozdrawiam,

Przemek.