jonathan Napisano 29 Października 2016 Share Napisano 29 Października 2016 W sumie miałem nie zakładać kolejnego warsztatu. Ale co tam... Na warsztat trafił Elefant firmy Trumpeter z 2003 roku. Fabrycznie brak na nim zimmeritu, trochę to dziwne. No ale można zawsze dorobić. Kilka osób z forum obserwuje moje wzmagania na FB, ale może komuś tu w oko wpadnie jakiś pomysł, albo zobaczy że coś jest nie tak. Ponieważ należy się kształcić postanowiłem pobawić się też czymś więcej niż tylko lufa i grille. Na pierwszy ogień poleciały błotniki: Profesjonalna zaginarka: Przymiarka na sucho: Jakieś lutowanko... Cooper69 już mnie zbeształ za paste do lutowania ;] Później zabawa z zimmeritem z green stuff. Muszę przyznać że łatwiej jak ze szpachlówki ;] Ponieważ pod zimmerit musiałem usunąć wszelkie odstające elementy zachodziłem w głowę jak odbudować charakterystyczne nity (czy co to było). Wpadłem na pewien pomysł. Ponawiercałem pancerz mniej więcej w miejscach gdzie pierwotnie one były i powklejałem tam na CA kawałki cienkiej cyny. Cyna jest miękka więc nadmiar można wyciąć nawet skalpelem Ponieważ uchwyty to jakaś masakra, postanowiłem wykonać je sam. Nie mówię że nie będzie jeszcze poprawek. To tyle na teraz. Sam model dość miły, mimo wielu baboli. Dziwne jest zawieszenie - ruchome. Chyba aż za bardzo. Wiele miejsc wymagało szpachlowania, i to dość pokaźnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 29 Października 2016 Share Napisano 29 Października 2016 Możesz napisać jak montowałeś grille? W tej skali to. Jest wyzwanie. Model dużo zarobił dzięki twoim modyfikacjom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano 29 Października 2016 Autor Share Napisano 29 Października 2016 Nakładam małe ilości kropelki żel z jednaj strony. Układam grill i czekam aż podeschnie. Później zaostrzoną wykałaczka podklejam resztę. Te grille jednak są pierońsko cienkie i delikatne. Wiertło na zdjęciu to 0.3mm, więc jest porównanie do fototrawionek. Grille jednak muszę po prostować. Przy wierceniu lekko je pogiąłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SławekK Napisano 29 Października 2016 Share Napisano 29 Października 2016 Nie wiem czy widziałeś Elefanta z Italerii? - to jest dopiero tragedia... Ten z Trumpetera uważany był za jeden z najlepszych modeli w '72... no ale teraz technika poszła do przodu . Ja ma Ferdinanda z tej firmy... na razie czeka na swoją kolej, ale twój wątek będę obserwowała uważnie . Możesz coś więcej napisać o "green stuff"? Fajnie to wyszło, a ja się straszliwie męczyłem z Zimmeritem... Te grille z blach z Parta to wyzwanie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano 29 Października 2016 Autor Share Napisano 29 Października 2016 No dla mnie jeszcze za wysokie progi. Ale skrzyneczki, błotniki, uchwyty, grille przytuliłem. O Green Stuff mogę napisać tyle że nakładałem skalpelem jak masło. Powoli rozcierałem do coraz cieńszej warstwy. Pierw zabezpieczyłem jednak cienka taśmą 3m obszary na których zimmerit miał leżeć. No i oczywiście usunąłem wszelkie wypustki a później przetarłem powierzchnie dość grubym papierem ściernym. Po tym jak nałożyłem strukturę nożykiem wzdłuż taśmy odcinałem niepotrzebny namiar i odrywałem taśmę. A italkę mam. I albo ją komuś oddam, albo zrobię z niej pierwszego wraka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 29 Października 2016 Share Napisano 29 Października 2016 Mnie się te kratki nie podobają....wiem jestem w mniejszości ;) i chyba w Trumpku są dodawane blaszki z nimi....nie pamiętam ,musiałbym sprawdzic swoje pudełeczko.... Są za cienkie i za dużo mają prętów (boczne mają 9 zamiast 6 ) tutaj Part się nie popisał. Ps: -Oryginalna blaszka Trumpka zawiera poprawną ilość prętów!!! Adamie....jeszcze jest czas....... http://svsm.org/gallery/elephant_aberdeen/P1010302 Za to zimmerit jest prima sort ale o tym już pisałem na FB....bajka dosłownie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano 29 Października 2016 Autor Share Napisano 29 Października 2016 To się da poprawić Dzięki Piotrek, poprawię wieczorem. Ogólnie blaszki parta maja k8lka bledów. Np 3 uchwyty z tyłu pojazdu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jureczek Napisano 29 Października 2016 Share Napisano 29 Października 2016 Ho ho Pięknie to kolega "rzeźbi" Bedzie piękny Słonik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano 29 Października 2016 Autor Share Napisano 29 Października 2016 Dziękuję panowie. Porównanie grilli Trumpeter vs. Part Tak się prezentują nowe, a raczej stare fabryczne ;] Dzięki jeszcze raz Piotrek za zwrócenie uwagi. Opłacało się założyć warsztat choćby po to ;] PArt ma po prostu blaszki dla Ferdinanda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 29 Października 2016 Share Napisano 29 Października 2016 No tak faktycznie...zapomniałem. Do elefanta nie mają. Teraz jest kozak ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano 30 Października 2016 Autor Share Napisano 30 Października 2016 Położony podkład i kolor bazowy. Zaraz polecimy ze szlaczkami ;] Jakby ktoś miał więcej danych o tym pojeździe: Panzerjäger-Abteilung 653 Ma dość charakterystyczny układ zimmeritu. Zastanawia mnie czy miał jakąś numerację czy tylko znaczek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jureczek Napisano 30 Października 2016 Share Napisano 30 Października 2016 OK tak trzymaj,super ,te drobne duperelki dodają realności, chociaż w naszej skali to bardzo trudne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano 1 Listopada 2016 Autor Share Napisano 1 Listopada 2016 Kolory położone. Teraz lakierowanie. Brudzenie. Obijanie. Wieczorem pewnie już zacznę myśleć nad podstawką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 1 Listopada 2016 Share Napisano 1 Listopada 2016 Nie za ciemne do dalszych prac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano 1 Listopada 2016 Autor Share Napisano 1 Listopada 2016 Może takie światło. Fotka robiona telefonem. Chyba za dużo brązu jest ;/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SławekK Napisano 1 Listopada 2016 Share Napisano 1 Listopada 2016 Tempo masz ekspresowe . Brązy może rzeczywiście za dużo, ale po brudzeniu trochę zniknie... nie zostawiłeś piaskowego tła pod numer... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano 1 Listopada 2016 Autor Share Napisano 1 Listopada 2016 Nie wszystkie posiadały numery ;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano 11 Listopada 2016 Autor Share Napisano 11 Listopada 2016 Trzeba na czymś postawić model. Więc najbardziej dla mnie relaksująca robota: A tu po 3 godzinach pracy i 40 godzinach schnięcia ;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jureczek Napisano 13 Listopada 2016 Share Napisano 13 Listopada 2016 Ale bajerowska podstawka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano 13 Listopada 2016 Autor Share Napisano 13 Listopada 2016 Dziękuję Jureczku. Na razie prace stoją bo słonik nabiera na wadze ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano 3 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 3 Grudnia 2016 Troszkę pigmentów... jakieś śmieci małe. No i sam elefant czekający na ostatnie dodatki i poprawki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan_Szczepan Napisano 3 Grudnia 2016 Share Napisano 3 Grudnia 2016 Podstawka bardzo ładna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano 21 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 21 Grudnia 2016 A dziękuję Pewnie niedługo wrzucę jakieś galerie. Tego modelu i innych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek-Krowa Napisano 21 Grudnia 2016 Share Napisano 21 Grudnia 2016 Podstawka bomba! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano 23 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 23 Grudnia 2016 Hah! Widzę że podstawka przykuwa więcej uwagi niż sam pojazd. Może na nie się przerzucę ;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi