michal78 Napisano 25 Listopada 2016 Share Napisano 25 Listopada 2016 Świeżo ukończony. Wszelkie uwagi mile widziane (to mój 4ty model w tej skali wiec ekspertem nie jestem). Nie jest to ten sam model który pokazałem w wątku w dziale "warsztat" ("F-15 wash do oceny") Tamten niestety... nie wyszedł. Tutaj jak widać również washa nie pożałowałem, ale wydaje mi się że rozmieściłem go trochę sensowniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 26 Listopada 2016 Share Napisano 26 Listopada 2016 Mnie się bardzo podoha. Może gondole silników pomiędzy statecznikami są zbyt mocno przybrudzone, ale sam chciałbym mieć takiego w swojej kolekcji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal78 Napisano 26 Listopada 2016 Autor Share Napisano 26 Listopada 2016 No wiem że z washem i zaciekami pojechałem trochę Problemem pozostają te nieszczęsne kalkomanie (revell), nie wiem czy tylko ja je odbieram jako takie słabe jakościowo ? Niezależnie czy dodam płyn "pod" i "na kalkę" czy tez położę je na samą wodę i tak po pół godzinie wszystkie są "srebrne" co przy ciemnym malowaniu trochę się odznacza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woit Napisano 26 Listopada 2016 Share Napisano 26 Listopada 2016 Gratuluję fajnej 144. A kalki kładziesz na lakier błyszczący? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal78 Napisano 26 Listopada 2016 Autor Share Napisano 26 Listopada 2016 Nie , ja nie lakieruje modelu ani nie pokrywam sidoluxem. Robiłem takie próby na innych i nie podobało mi się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 26 Listopada 2016 Super Moderator Share Napisano 26 Listopada 2016 Nie , ja nie lakieruje modelu ani nie pokrywam sidoluxem. Robiłem takie próby na innych i nie podobało mi się. To widać, kalki się srebrzą. Ale jak na takie maleństwo, to dużo jest szczegółów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woit Napisano 26 Listopada 2016 Share Napisano 26 Listopada 2016 To i jest odpowiedź na pytanie dotyczące błyszczenia. Kalki kładzie się na gładką powierzchnię, potem zabezpiecza jeszcze jedną warstwą lakieru bezbarwnego błyszczącego i na koniec daje się lakier matowy lub satynowy w zależności od tego jaki efekt chcemy uzyskać. To takie ABC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 26 Listopada 2016 Share Napisano 26 Listopada 2016 Ja od razu po nałożeniu kalek psikam matem Ale przy najbliższej okazji planuję wykorzystać wskazówkę kolegi greatgonzo, którą podał w sąsiednim wątku. Czyli położenie kalek na wypolerowaną powieżchnię bez malowania lakierem błyszczącym czy innym sido (polerowanie powinno dać tak gładką powierzchnię jaką daje lakier błyszczący, a kalki na takiej powierzchni się nie srebrzą). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal78 Napisano 26 Listopada 2016 Autor Share Napisano 26 Listopada 2016 Może użyłem złego lakieru ale inny model bardzo zepsułem kładąc na kalkę półmat pactry. Od tego czasu trochę się boję eksperymentów z lakierem. Tutaj (tak jak i w innych modelach) dałem jedynie odrobinę lakieru w okolice silników aby .... móc w przyszłości chwytać model w palce za to miejsce chcąc go przenieść. Bez tego na powierzchni pomalowanej, niepolakierowanej z czasem pojawiają się od palców ślady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi