BrodaGeodety Napisano 10 Grudnia 2016 Share Napisano 10 Grudnia 2016 Witam, Powoli dłubię przy samolocie w 1/72 i mam problem. Pomimo takiego samego przygotowania w kilku miejscach farba łatwo odchodzi. I nie mam pojęcia co jest grane. Moje działania wyglądały tak: - mycie modelu (benzyna ekstrakcyjna) - podkład w sprayu Tamiya (poza oszkleniem) - Pactra dobrze wymieszana w słoiczku - odmierzona i rozcieńczona wodą wg metody "na oko" - malowanie pędzlem W kilku miejscach (niezależnie od koloru) farba odeszła niemal płatami i to wielkości łebka zapałki. Na oszkleniu, przy zrywaniu taśmy Tamiya, usunąłem sobie 75% koloru. Co mogłem zrobić źle? Moje pierwsze podejrzenie jest takie, że pomimo uważania, gdzieś paluchami dotknąłem podkładu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KW-2 Napisano 10 Grudnia 2016 Share Napisano 10 Grudnia 2016 Prawdopodobne tak jak mówisz dotknąłeś palcem. Ja z własnego doświadczenia mogę powiedzieć, że pierwszy model malowałem (1.5 roku temu) Pactrą, bez odtłuszczania i podkładu i farba trzyma się do dziś bez zarzutu , nic nie lakierowałem. Może farba popsuta, no nie wiem:( Ale skoro tylko w kilku miejscach to pewnie nie wina farby Zmyj odtłuść porządnie, nałóż podkład i pomaluj uważnie bez dotykania palcem(albo załóż rękawiczki itp.) jeszcze raz. Pozdrawiam i myślę że trochę pomogłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TerraIncognita Napisano 10 Grudnia 2016 Share Napisano 10 Grudnia 2016 Szanowna Brodo, jest metoda na takie szalone zachowanie farby, otóż musisz zaprzestać spożywania pieczonego kurczaka palcami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BrodaGeodety Napisano 10 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 10 Grudnia 2016 Choć u mnie częściej niż pieczony kurczak pojawiają się precyzyjnie cięte cienkie plastry ziemniaka/kartofla/pyry* w otoczce ziół, przypraw i połowy tablicy Mendelejewa, to rozumiem, że dla modelu skutkuje to tym samym. Zaprzestać nie zamierzam, bo jak modele są uciechą ducha i oka, tak to wszystko jest uciechą dla innych organów. Niemniej jednak wiem już co mam robić, żeby problem wyeliminować. Dzięki ----- * wybierz właściwe zależnie od swojego regionu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 10 Grudnia 2016 Share Napisano 10 Grudnia 2016 Po prostu od momentu zakończenia klejenia modelu dotykaj go tylko i wyłącznie w lateksowych rękawiczkach. Wtedy farba nie będzie schodzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi