jureczek Napisano 18 Grudnia 2016 Share Napisano 18 Grudnia 2016 Przy Phantomie jeszcze kilka drobnych poprawek -stoi juz na polce Pora wiec zacząć nowy warsztat Tym razem będzie to Rafale M >skala 1:72 ,Model Revella Po obejrzeniu warsztatów kolegi KW-2 w skali 1:144 oraz kolegi Solo w 1:48 ,nabrałem apetytu na ta maszynę Nadmieniłem rodzince ze jestem zainteresowany takim samolocikiem.Ponieważ jestem bardzo grzeczny ,na Mikołaja dost alem prezent Jakież jednak było moje rozczarowanie ,gdy zajrzałem do wnętrza pudla.Zasugerowany ładnymi wypraskami modelu Revela w skalach 1:44 oraz 1:48 ,"72" powaliło mnie na kolana, Dwie wypraski + szkło z wypukłymi liniami Inbox tutajhttp://www.modelwork.pl/viewtopic.php?f=66&t=56392 Ponieważ modele w okazjonalnych malowaniach ,bardzo mnie wkurzają,-Tornado, F-16 i ostatnio Phantom -Problem z kalkami , w rożnych postaciach,chcialm spróbować coś innego .Fajniejszego ,gdzie można poszaleć z technikami malarskimi W tym warsztacie będę walczył z Rafale Walka będzie ostra ,brak mi jeszcze modelarskiej precyzji.Klejenie jest silniejsze i nie potrafie się mu oprzeć Na pierwszy ogień poszło szlifowanie Za wzór do trasowania lini posłużyła mi instrukcja Teraz będzie czekać mnie rzeźba Jedni mówią szkoda czasu i sil inni wspierają Obym dal rade Sprzęt uszykowany Jureczek do roboty i powolutku do przodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jureczek Napisano 19 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 19 Grudnia 2016 To sobie rzeźbie Bardzo trudno ,jednak wole to od kładzenia olbrzymich kalkomani Zawsze można poprawić.Pomocny jest Surfacer 500.Mówiąc szczere więcej on jest w użyciu niż skrobak Juz nie te gały i ręce.Frajdy jest sporo ,i nawet jestem zadowolony Fotki wrzucam przy okazji , Chciałem gluknac jak to wygląda w powiększeniu Nie mogę się doczekać malowania ,a skrobania jeszcze co nie miara Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 21 Grudnia 2016 Share Napisano 21 Grudnia 2016 Zaopatrz się w CA. Jak coś Ci nie wyjdzie zalewasz super glutem szlifujesz i trasujesz raz jeszcze. Po wytrasowaniu linii, przeleć wszystko papierkiem ściernym, przeczyść szczoteczką do zębów, i pojedź klejem Extra Thin. Dzięki temu krawędzie nie będą takie ostre. Trzymam kciuki, sam właśnie kończe swoje pierwsze trasowanko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jureczek Napisano 22 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 22 Grudnia 2016 Moses ,dzięki za wsparcie To również mój pierwszy samolot tak gruntownie orany. Owszem troch rzeźbienia było ,zatarte linie podczas szlifowania ,linie przy składaniu polówek Jednak to pryszczyk w porównaniu z tym za co się wziąłem Co do CA to robię ,ale o Extra Thin nie pomyślałem.Bylem raczej skłonny w kierunku Acetonu,tylko on jest za bardzo agresywny,Nawet w aptekarskich ilościach.Oprócz szczoteczki używam włókniny ściernej o papierach nie wspomnie,filcu moczonego w wodzie i Aero do obdmuchiwania>chwaląc sie mam dwa ,bardzo dobre i bardzo stara Pseudo Iwate.Właśnie jej używam do dmuchania -ciśnieniem 8 bar.Moj "lodowkowiec" takie daje na max.Tak sobie połączyłem ,ze do malowania idzie przez reduktor a dmuchanie bezpośrednio Największy problem sprawia mi -Elektryzowanie szlifowanej powierzchni.Gdy już mam po orane linie ,przeszlifowane ,wydmuchany "syf" z rowków i chce poprawić niedokładności :np. używając Surfacera 500- mowie tu o drobniutkich skaleczeniach, to gdy zbliżam wykałaczkę z drobinka masy szpachlowej ,Ta spada jak przyciągana magnesem i brudzi mi moja prace Więcej nie marudzę Marzy mi się takie malowanie i nie mogę się już doczekać kiedy farby i chemia pójdą w ruch A to efekty moich wypocin >Największy problem miałem z klapkami pod slotami ,są jeszcze do poprawy ,ale to jak już skleję płatowiec Tak wyglądało pierwsze podejście Podoba mi się również to malowanie .Trudniejsze i inny samolot.Co prawda tez Francuz,ale się podoba Jureczkowi i złożył już zamówienie do Mikołaja To będzie już następny warsztat Dla relaksu muszę zrobić sobie skromniutki kokpit i troszkę porzeźbić podwieszenia WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO Z OKAZJI ŚWIĄT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jureczek Napisano 25 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 25 Grudnia 2016 Powolutku do przodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jureczek Napisano 26 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 26 Grudnia 2016 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 26 Grudnia 2016 Share Napisano 26 Grudnia 2016 Trasowanie całkiem znośnie wyszło, choć w kilku miejscach przydało by się poprawić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jureczek Napisano 26 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 26 Grudnia 2016 wiem wiem zauważyłem na powiększeniach Ale się tyle naczytałem i naoglądałem jak malować ,ze już nie moglem się doczekać To jest dopiero podkład pod prawdziwe malowanie I jestem bardzo zadowolony bo rzeźbienie nie wyszło tragicznie a i malowanie wróży ,ze będzie fajny modelik Pisze już modelik ,ponieważ zaczyna to już przypominać coś lepszego niż moje poprzednie ulepki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszoskoczek Napisano 26 Grudnia 2016 Share Napisano 26 Grudnia 2016 Bardzo fajnie prezentuje sie ten black basing, zastanawiam się nad spróbowaniem tego na marażu, ale umiejętności chyba jeszcze nie te D Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 26 Grudnia 2016 Share Napisano 26 Grudnia 2016 To spróbuj najpierw na jakimś złomku albo specjalnie zakupionym tanim mistercrafcie z kiosku ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 26 Grudnia 2016 Share Napisano 26 Grudnia 2016 Daj jeszcze kolejną warstwę mocno rozcieńczonego koloru. Bo troszkę jeszcze za bardzo czarny przebija. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jureczek Napisano 27 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 27 Grudnia 2016 "Karambolisie" trzymam się Twoich wskazówek i nie tylko Pisalem To jest dopiero podkład pod prawdziwe malowanie Chce podciągnąć pod ten samolocik Prysnąłem bazę FS-36231 (gunze 317) + bialy FS-17875 (316) w stosunku 3:2 leciutka mgiełka aby go trochę rozjaśnić i przymaskowac czarne plamy Na to położę sido i kalki ,jest ich mnóstwo -maleńkie "cipeczki" Zabezpieczę kalki i wasch PLW od MIG-a 1601 -ciemno szary Na koniec mat H-20 lub Vallejo Satin Acrylic -26.519 Zobaczę jak to będzie wyglądać ? na niektórych fotkach Rafale trochę się błyszczy Kalki mam okolicznosciowe -ale z tym koniec.W zestawie mam również od "17".Bedzie podobny do tego z "15" ,ale zbiorniki w normalnym kolorze bez dziwactw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 27 Grudnia 2016 Share Napisano 27 Grudnia 2016 Dodaj trochę marmurków brązem tam gdzie ten samolot się brudzi. Będzie dobra baza pod dalsze brudzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
19robi88 Napisano 27 Grudnia 2016 Share Napisano 27 Grudnia 2016 karambolis8 fajnie zasugerował z tym brązem nie pomyślałem o tym zastosuje w przyszłości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jureczek Napisano 28 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 28 Grudnia 2016 Kalki fajne ,ale już mniejszych nie spotkałem "2" inspekcyjna nie wiem jak fachowo się to zwie ,wielkości 0,5 mm Dla odpoczynku zabrałem się za drobnice i zawieszenie Kalki czekają jak odpocznie wzrok ,a tak na razie to wygląda Troszkę zabrudziłem ,ale nie znalazłem fotek z mocno zafajdanymi Będę musiał troszkę przymaskowac te kalki na płatowcu ,bo bardzo bija po oczach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jureczek Napisano 28 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 28 Grudnia 2016 Kalki wcale ich nie widać Nauczka na przyszłość owiewkke montuj przed malowaniem .Ustrzegniesz sie szpar i odcienia koloru do zrobienia fotel Drobne poprawki i do galerii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
19robi88 Napisano 28 Grudnia 2016 Share Napisano 28 Grudnia 2016 Masz tempo kolego patrząc ze jeszcze ryłeś linie szacunek ale na przyszłość zwolnij trochę bo jakość często cierpi na skutek pospiechu wiem coś o tym i ostro zwolniłem to nie wyścig Ogólnie model moim zdaniem wyszedł naprawdę fajnie ale można było dopracować w niektórych miejscach rycie lini głównie chodzi mi o spód Rafałka ale i tak szacun ze ryłeś ja mam ten model i się chyba nie podejmę odtwarzania lini raczej go sprzedam po taniości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jureczek Napisano 29 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 29 Grudnia 2016 19robi88 dziękuje za uznanie i wytrwałość w oglądaniu warsztatu Racja można było ładniej Modele przyklejam do podstawek, wiec w tym wypadku można przymrużyć oko ,a i tak jestem usatysfakcjonowany momi pierwszym tak dużym rzeźbieniem Szybko? tu się nie zgadzam 10 dni po 16 godzin z malutkimi wyjątkami, to nie jest szybko.a jeszcze nie koniec .Druga sprawa to organizacja pracy ,jedno schnie drugie się obrabia.Aparat pod ręka ,wiec zdjęcia z reki,aby pochwalić się postępami prac i wysłuchać wskazówek Sporo pracy przy podmalowaniu owiewki i do zrobienia fotelik i podstawka Tak ,ze następny dzionek zleci ,a i tak bardzo i to bardzo zwolniłem w porównaniu do moich pierwszych ulepków Jureczek ,koniec gadania -do roboty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
19robi88 Napisano 29 Grudnia 2016 Share Napisano 29 Grudnia 2016 po 16 godzin dziennie?? jesteś hardcorem ja mam sporo czasu ale mam wadę więcej siedzę na necie oglądam czytam forum przeglądam i mi mało czasu na modelowanie zostaje :P mam postanowienie noworoczne żeby to zmienić i wziąć się do roboty bo ok 60 modeli czeka na budowę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jureczek Napisano 29 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 29 Grudnia 2016 Ostatnio mam troszkę czasu, córka ma wolne,wiec opieka nad wnukami odpadła a z zona ciche dni I to mi wgraj.wiec sobie kleje Końcówka prac Poprawiona owiewka --w miarę i sklejona osłona kabiny- trudno ,bo w środku dwie przegrody.Trzeba uważać aby nie ufajdolic no to finisz Zapraszam do galerii http://www.modelwork.pl/viewtopic.php?f=64&t=56629 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi