Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam zaszczyt oznajmić że w tym roku otrzymaliśmy środki na zorganizowanie festiwalu modelarskiego w Białymstoku wstępnie planowanego w miesiącu maju. Wszystkich chętnych do współpracy przy tym wydarzeniu zapraszamy 29-tego stycznia roku 2017 do klubu Tango przy ul. Radzymińskiej 16 (z tyłu poradni zdrowia). Impreza ma być dla plastikowych jak i kartonowych modeli serdecznie wszystkich gorąco zachęcam gdyż w szersze grono ludzi pewniej zaowocuje pomysłami co do organizacji imprezy. Na tym spotkaniu będziemy chcieli również ustalić konkretną datę imprezy. Jeszcze raz wszystkich chętnych zapraszam i do zobaczenia 29-tego (niedziela) stycznia godz.17-ta

Napisano

Pomysł BARDZO DOBRY ale data spotkania słaba ponieważ modelarze teoretycznie pojadą na konkurs w Mińsku Mazowieckim. Proszę tylko o nie organizowanie biesiady w tym samym terminie co majówka w Olsztynie (20-21 maja)

• 1 month later...
Napisano

Coś jednak u was drgnęło, na Fb doczytałem że macie już ustaloną datę - termin jak najbardziej dla mnie odpowiadający, a że blisko to już zapowiadam że wpadnę ze swoimi ulepkami i powalczę w końcu o jakieś uznanie w stolicy pięknego Podlasia. Może uda mi się namówić brata okrętowca na pokazanie swoich "kreizerów" bo galery to raczej nie przywiezie a szkoda bo na Mińsku prezentowała się nad wyraz okazale przy flocie "puszkowej"

Serdeczne gratulacje za wyróżnienie dla p. Artura za fajnego Char-a wystawionego w Mińsku

• 2 weeks later...
Napisano

Witam Wszystkich,nasz festiwal modelarski odbędzie się pod nazwą-"I Ogólnopolska Biesiada Modelarska-Reaktywacja"-termin wydarzenia to 27-28.05.2017 r.,Białystok .Obecnie trwają końcowe ustalenia w sprawie miejsca imprezy i myślę że w ciągu tygodnia podam oficjalnie szczegóły,klasy startowe i inne .

Na chwilę obecną mogę napisać że Biesiada organizowana jest we współpracy z Klubem Gier Bitewnych-"Overwatch" ,będą podczas konkursu stoliki do gier wargamingowych , także zapraszamy serdecznie także osoby grające,malujące figurki,pojazdy-Sf,Bolt Action i inne,dla nich też pracujemy nad kategoriami konkursowymi.

Głównym organizatorem jest stowarzyszenie rodzin abstynenckich "Tango",przy którym działają warsztaty modelarskie w każdą sobotę miesiąca-zapraszam również

Udział w konkursie będzie nieodpłatny,podział wiekowy na seniorów/juniorów/młodzików.

Program szczegółowy już wkrótce.

Pozdrawiam

Artur

• 3 weeks later...
Napisano (edytowane)

Zgodnie z zapowiedziami publikujemy program i klasy startowe imprezy.

I Ogólnopolska Biesiada Modelarska "Reaktywacja " 2017

Rodzaj Konkursu:

Konkurs ma charakter otwarty , mogą w nim uczestniczyć modelarze indywidualni i zrzeszeni w klubach i modelarniach, liczba i wiek uczestników jest nieograniczona.

Cel Konkursu:

Popularyzacja modelarstwa redukcyjnego wśród dzieci, młodzieży i dorosłych.

Promowanie modelarstwa, jako ciekawej formy spędzania wolnego czasu i sposobu aktywizacji lokalnych grup społecznych.

Rozpowszechnianie zainteresowania nauką, techniką i historią.

Organizatorzy:

-Stowarzyszenie rodzin abstynenckich -"Tango"

-Klub Gier Bitewnych "Overwatch "

-Warsztaty Modelarskie "Tango"

Współorganizatorzy:

-Klub Modelarstwa Kartonowego "Modelandia"-Czarna Białostocka

Termin i miejsce:

Biesiada odbędzie się w dniach 27-28.05.2017 r. ,w Uniwesyteckim Centrum Kultury w Białymstoku ,przy ul.Ciołkowskiego 1 N

Program Biesiady:

27.05.2017r-sobota

9.00-14.00-Przyjmowanie modeli

10.00-Uroczyste otwarcie Biesiady

9.00-18.00-Zwiedzanie wystawy biorących udział w konkursie modeli,giełda modelarska.

15.00-17.00-Ocena modeli

28.05.2017r-niedziela

9.00-14.00-Zwiedzanie wystawy,giełda

14.00-15.30-Wręczenie nagród,uroczyste zakończenie

Konkurs:

We wszystkich klasach zostaną wybrane trzy najlepsze, równorzędne modele które otrzymają wyróżnienia(medale i dyplomy),młodzicy i juniorzy otrzymają również nagrody rzeczowe

Organizatorzy przewidują również nagrody specjalne w postaci pucharów dla wybranych kategori starowych i tematycznych.Oceny modeli dokona komisja sędziowska złożona z doświadczonych modelarzy w/g zasady "podoba się - nie podoba się" (brak oceny punktowej). Wszystkie kategorie konkursowe zostaną rozegrane w klasie seniorów, juniorów i młodzików. W klasie juniorów startują zawodnicy którzy nie ukończyli 18 lat. Junior ma prawo startować w klasie seniorów. Komisja sędziowska ma prawo przyznać mniejszą ilość wyróżnień, oraz łączenia klas w przypadku braku wystarczającej ilości modeli do oceny.Członkowie komisji sędziowskiej i organizatorzy nie startują w konkursie.

Podczas Biesiady odbedzie się giełda modelarska ,gdzie uczestnicy i zwiedzający będą mogli zaopatrzyć się w modele i akcesoria.

Kategorie wiekowe :

Młodzik-do 12 lat

Junior-12-18 lat

Senior-powyżej 18-tego roku życia

Kategorie konkursowe :

Modele plastikowe

L-1-Lotnicze skala 1/72

L-2-Lotnicze skala 1/48

L-3-Lotnicze skala 1/32 i większe

SC-Samoloty cywilne-wszystkie skale

ŚM-Śmigłowce-wszystkie skale

PWG-1-Pojazdy gąsienicowe 1/72

PWG-2-Pojazdy gąsienicowe 1/48-1/56

PWG-3-Pojazdy gąsienicowe 1/35 i większe

PWK-1-Pojazdy kołowe 1/72

PWK-2-Pojazdy kołowe 1/48-1/56

PWK-3-Pojazdy kołowe 1/35 i większe

AO-Artyleria-wszystkie skale

PC-Pojazdy cywilne

DO-Dioramy(lądowe,lotnicze,morskie)

F-Figurki militarne

M-Motocykle

SO-Statki o okręty

Fantasy Brush

Kategorie dla figurek i pojazdów Sf/Warhammer/Fantasy

F1-Small figure

F2-Large figure

F3-Vehicle

Modele Kartonowe

STK-Samoloty tłokowe

SOK-Samoloty odrzutowe

ŚK-Śmigłowce

PGK-Pojazdy gąsienicowe

PKK-Pojazdy kołowe

FK-Figurki

DK-Dioramy i budowle

OK-Okręty i statki

PCK-Pojazdy cywilne

K-Kolej

I-Inne

Uczetnictwo w konkursie jest bezpłatne,nie będą pobierane żadne opłaty od startujących,warunkiem jest zarejestrowanie modelu poprzez formularz zgłoszeniowy ,lub w dniu imprezy na miejscu.

Przyjmowanie modeli w dniu imprezy odbędzie się 27.05(sobota)2017 r. , w godz.9.00-14.00.

Rezerwację noclegów należy załatwiać we własnym zakresie,proponowane lokalizacje zostaną wkrótce podane.

Dodatkowe informacje mozna uzyskać pod adresem :

modelarstwo@gmail.com

Zapraszamy

Artur

Edytowane przez Gość
Napisano
Zgodnie z zapowiedziami publikujemy program i klasy startowe imprezy.

I Ogólnopolska Biesiada Modelarska "Reaktywacja " 2017

Rodzaj Konkursu:

Konkurs ma charakter otwarty , mogą w nim uczestniczyć modelarze indywidualni i zrzeszeni w klubach i modelarniach, liczba i wiek uczestników jest nieograniczona.

Cel Konkursu:

Popularyzacja modelarstwa redukcyjnego wśród dzieci, młodzieży i dorosłych.

Promowanie modelarstwa, jako ciekawej formy spędzania wolnego czasu i sposobu aktywizacji lokalnych grup społecznych.

Rozpowszechnianie zainteresowania nauką, techniką i historią.

Organizatorzy:

-Stowarzyszenie rodzin abstynenckich -"Tango"

-Klub Gier Bitewnych "Overwatch "

-Warsztaty Modelarskie "Tango"

Współorganizatorzy:

-Klub Modelarstwa Kartonowego "Modelandia"-Czarna Białostocka

Termin i miejsce:

Biesiada odbędzie się w dniach 27-28.05.2017 r. ,w Uniwesyteckim Centrum Kultury w Białymstoku ,przy ul.Ciołkowskiego 1 N

Program Biesiady:

27.05.2017r-sobota

9.00-14.00-Przyjmowanie modeli

10.00-Uroczyste otwarcie Biesiady

9.00-18.00-Zwiedzanie wystawy biorących udział w konkursie modeli,giełda modelarska.

15.00-17.00-Ocena modeli

28.05.2017r-niedziela

9.00-14.00-Zwiedzanie wystawy,giełda

14.00-15.30-Wręczenie nagród,uroczyste zakończenie

Konkurs:

We wszystkich klasach zostaną wybrane trzy najlepsze, równorzędne modele które otrzymają wyróżnienia(medale i dyplomy),młodzicy i juniorzy otrzymają również nagrody rzeczowe

Organizatorzy przewidują również nagrody specjalne w postaci pucharów dla wybranych kategori starowych i tematycznych.Oceny modeli dokona komisja sędziowska złożona z doświadczonych modelarzy w/g zasady "podoba się - nie podoba się" (brak oceny punktowej). Wszystkie kategorie konkursowe zostaną rozegrane w klasie seniorów, juniorów i młodzików. W klasie juniorów startują zawodnicy którzy nie ukończyli 18 lat. Junior ma prawo startować w klasie seniorów. Komisja sędziowska ma prawo przyznać mniejszą ilość wyróżnień, oraz łączenia klas w przypadku braku wystarczającej ilości modeli do oceny.Członkowie komisji sędziowskiej i organizatorzy nie startują w konkursie.

Podczas Biesiady odbedzie się giełda modelarska ,gdzie uczestnicy i zwiedzający będą mogli zaopatrzyć się w modele i akcesoria.

Kategorie wiekowe :

Młodzik-do 12 lat

Junior-12-18 lat

Senior-powyżej 18-tego roku życia

Kategorie konkursowe :

Modele plastikowe

L-1-Lotnicze skala 1/72

L-2-Lotnicze skala 1/48

L-3-Lotnicze skala 1/32 i większe

SC-Samoloty cywilne-wszystkie skale

PWG-1-Pojazdy gąsienicowe 1/72

PWG-2-Pojazdy gąsienicowe 1/48-1/56

PWG-3-Pojazdy gąsienicowe 1/35 i większe

PWK-1-Pojazdy kołowe 1/72

PWK-2-Pojazdy kołowe 1/48-1/56

PWK-3-Pojazdy kołowe 1/35 i większe

AO-Artyleria-wszystkie skale

PC-Pojazdy cywilne

DO-Dioramy(lądowe,lotnicze,morskie)

F-Figurki militarne

M-Motocykle

SO-Statki o okręty

Fantasy Brush

Kategorie dla figurek i pojazdów Sf/Warhammer/Fantasy

F1-Small figure

F2-Large figure

F3-Vehicle

Modele Kartonowe

STK-Samoloty tłokowe

SOK-Samoloty odrzutowe

ŚK-Śmigłowce

PGK-Pojazdy gąsienicowe

PKK-Pojazdy kołowe

FK-Figurki

DK-Dioramy i budowle

OK-Okręty i statki

PCK-Pojazdy cywilne

K-Kolej

I-Inne

Uczetnictwo w konkursie jest bezpłatne,nie będą pobierane żadne opłaty od startujących,warunkiem jest zarejestrowanie modelu poprzez formularz zgłoszeniowy ,lub w dniu imprezy na miejscu.

Przyjmowanie modeli w dniu imprezy odbędzie się 27.05(sobota)2017 r. , w godz.9.00-14.00.

Rezerwację noclegów należy załatwiać we własnym zakresie,proponowane lokalizacje zostaną wkrótce podane.

Dodatkowe informacje mozna uzyskać pod adresem :

modelarstwo@gmail.com

Zapraszamy

Artur

Moje pytania / propozycje odnośnie kategorii brzmią:

- jeżeli pojazdy wojskowe są podzielone na kołowe i gąsienicowe to samoloty można podzielić na tłokowe i odrzutowe

- co ze śmigłowcami? , praktycznie każdy konkurs ma oddzielną kategorię dla wiatraków a czasami nawet z podziałem na skale (trudno docenić wiatraka w 72 mając za konkurencję pootwieranego na wszystkie możliwe sposoby wiatraka w 48 czy 32)

Napisano

Witam

Umknęły mi śmiglowce,oczywiście ta kategoria będzie,już poprawiam błąd.

Z lotniczymi nie będzie tak łatwo,jest ich na mniejszych konkursach,takich jak u nas zdecydowanie mniej niż pojazdów,stąd taki podział.Można oczywiście dzielić na odrzutowe,tłokowe,pierwszowojenne,dwupłatowce i tak dalej,ale nagród jest tyle ile mamy środków,ale nie wykluczam zmian-oczywiście pod warunkiem otrzymywanych zgłoszeń,jeśli okaże się że jest dużo różnych typów maszyn lotniczych,będą zmiany w klasach.

Artur

Napisano

Zamieszczam Formularz zgłoszeniowy modeli na Biesiadę.

Uwaga ! Modele nalezy zgłaszać pojedyńczo,każdy osobno,nie ma możliwości wypełnienia formularza dla wielu modeli jednocześnie.

https://goo.gl/forms/ggZybrSnQpu9sxB52

Zapraszam

Artur

Napisano
Witam

Umknęły mi śmiglowce,oczywiście ta kategoria będzie,już poprawiam błąd.

Z lotniczymi nie będzie tak łatwo,jest ich na mniejszych konkursach,takich jak u nas zdecydowanie mniej niż pojazdów,stąd taki podział.Można oczywiście dzielić na odrzutowe,tłokowe,pierwszowojenne,dwupłatowce i tak dalej,ale nagród jest tyle ile mamy środków,ale nie wykluczam zmian-oczywiście pod warunkiem otrzymywanych zgłoszeń,jeśli okaże się że jest dużo różnych typów maszyn lotniczych,będą zmiany w klasach.

Artur

Nie popadajmy w kompleksy przed zakończeniem imprezy!!. Mały nie znaczy wcale gorszy lub pomijany przez modelarzy. "Małe" konkursy mają jedną poważną zaletę - miejsca tak jak na każdym innym a modeli mniej. Pozytywne strony tego stanu rzeczy są następujące:

1) wystawiający nie musi się wciskać pomiędzy innych i ubolewać że ogon zasłania tamtego a skrzydło wypycha drugiego

2) zwiedzający widzi model w całej okazałości z każdej strony

Co do ilości latawców to raczej śmigłowców na konkursach jest jak na lekarstwo. W Mińsku Mazowieckim było chyba raptem 7 czy 8 a w Krasnymstawie chyba z 5.

Napisano

Jak mogę pomarudzić to okręty na skale bym dzielił. 1:1-1:350, 1:351 i mniejsze. Albo jakoś tak... Zawsze jako organizator macie możliwość połączenia klas. A stawiając barkę desantową w 1:700 koło Bismarcka 1:200 trochę słabo się wygląda:]

Napisano
Jak mogę pomarudzić to okręty na skale bym dzielił. 1:1-1:350, 1:351 i mniejsze. Albo jakoś tak... Zawsze jako organizator macie możliwość połączenia klas. A stawiając barkę desantową w 1:700 koło Bismarcka 1:200 trochę słabo się wygląda:]

Jeśli okaże się że zgłoszonych modeli jest więcej niż 3-4 w tej klasie,to jak najbardziej sie to rozbije,zapewniam ze nikt skrzywdzony nie będzię .

Powoli powiększa się nam grono szacownych sponsorów nagród rzeczowych,już wkrótce zamieścimy info o nich i ich wspaniałych nagrodach dla Was

Zachęcam też do rejestracji modeli,pierwsze już są,czekamy na więcej

Artur

Napisano

Jeśli okaże się że zgłoszonych modeli jest więcej niż 3-4 w tej klasie,to jak najbardziej sie to rozbije,zapewniam ze nikt skrzywdzony nie będzię .

Powoli powiększa się nam grono szacownych sponsorów nagród rzeczowych,już wkrótce zamieścimy info o nich i ich wspaniałych nagrodach dla Was

Zachęcam też do rejestracji modeli,pierwsze już są,czekamy na więcej

Artur

Skoro są już zgłoszone pierwsze jaskółki to ja też dorzucam swoje wiatraki. Tradycyjnie poproszę o 1m2 powierzchni wystawienniczej

Napisano
Skoro są już zgłoszone pierwsze jaskółki to ja też dorzucam swoje wiatraki. Tradycyjnie poproszę o 1m2 powierzchni wystawienniczej

Nie ma problemu,stolik bedzie czekał

Artur

Napisano

Nie ma problemu,stolik bedzie czekał

Artur

Trzymam za słowo Już trzeci raz organizator obiecuje mi miejsce, a i tak musiałem się wciskać i rozpychać a wręcz stawiać śmigłowce w innych kategoriach( wśród samolotów 1/48/32) co doprowadziło do dyskusji czy mój Mi 6 jest w skali 1/72 czy też 1/48. . W związku z tym za obiecany stolik obiecuję które wręczę osobiście organizatorowi

Napisano
W związku z tym za obiecany stolik obiecuję które wręczę osobiście organizatorowi

Jako że organizatorem jest Stowarzyszenie Rodzin Trzeźwościowych,proponuję kwiatki

Napisano
W związku z tym za obiecany stolik obiecuję które wręczę osobiście organizatorowi

Jako że organizatorem jest Stowarzyszenie Rodzin Trzeźwościowych,proponuję kwiatki

Przyjąłem do wiadomości a że impreza jest na terenie kampusu to z pewnością znajdą się jakieś świeże kwiatki wśród otaczającej zieleni. A ze swojej strony postaram się wystawić też jeden ciekawy, niespotykany kwiatek w kategorii L-1

• 1 month later...
Napisano
Impreza aktualna?

Witam

Impreza jak najbardziej aktualna,zaraz po długim weekendzie podamy listę sponsorów nagród .

Biesiada zyskała honorowy patronat Prezydenta Miasta Białegostoku , dla nagrodzonych modelarzy będą więc także upominki od władz miasta .

Zachęcam do rejestracji modeli-link poniżej .

https://docs.google.com/forms/d/1_AIya9GWoR7MeeaDRXujNX9caYvXK6cUCl18T_mGCFU/edit

Udział w konkursie jest bezpłatny,giełda również.

Pozdrawiam

Artur

Napisano

Arturze my się będziemy rejestrować na miejscu. Nie wiem o której dotrzemy ale będziemy w sobotę ruszać około 2 rano.

Będziemy czekali na Was

Sponsorzy nagród

-Giełda modelarska modeli i dodatków-Facebook

-Ammo Mig Jimenez

-wydawnictwo Stratus

-wydawnictwo Kagero i Super Model

-Mirage Hobby

-Hataka

-IBG Models

-First to Fight

-wydawnictwo modeli Wektor

-wydawnictwo modeli W.M.C

lista będzie aktualizowana w miarę pozyskania nowych sponsorów.

Zachęcam do udziału w imprezie i rejestracji modeli drogą elektroniczną.

Pozdrawiam

Artur

Napisano

Biesiada za 10 dni

Zapraszam do rejestracji swoich modeli,link do rejestracji poniżej.

Elektroniczna rejestracja możliwa do 24.05.2017 do północy.Po tym terminie trzeba będzie wypełnić kartę zgłoszeniową na miejscu.

Nie wiąże się to z żadnymi opłatami,ale jak jest kilka modeli to zajmuje czas

Pozdrawiam

Artur

Napisano

Szybkie pytanko: czy w kategorii "inne" można wystawić kolekcję tematyczną broni pancernej?

Napisano

Myślę że to nie problem, choć proponowałbym żeby wystawić razem z modelami pancernymi,w kat. Inne będą konkurowały z innymi modelami, ale na pewno nie pancernymi.