Marcinkedziak Posted January 3, 2017 Share Posted January 3, 2017 Witam. Jak malujecie te małe plamki na samolotach niemieckich. Widziałem na filmach i zdjęciach że robi się to aero, ale niestety nie mam aż tak pewnej ręki, więc aero na razie raczej odpada. Myślałem o małym pędzelku obciętym prostopadle, ale nie malować tylko tak punktowo dotykać modelu (coś jak wbijanie gwoździ). Może mi coś podpowiecie Na razie robię model eksperymentalny w skali 1:72, taki stary nieudany model, więć nie ma obaw że coś popsuję. Chodzi o takie malowanie kamo w plamki plus inne techniki modelarskie. Pozdrawiam Marcin Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mig Posted January 4, 2017 Share Posted January 4, 2017 Ja te plamki maluje pędzelkiem 000 z Italeri, płaskim, punktowo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jarrov Posted January 4, 2017 Share Posted January 4, 2017 Ja robię to aerografem. Spróbuj zrobić tak: ściągnij ten kapturek z przodu pistoletu by wystawała sama iglica. Następnie dodaj bardziej niż zwykle rozcieńczoną farbkę i popracuj nad ciśnieniem, im niższe tym lepiej. Ale najpierw poćwicz na jaiejś kartce papieru bo jak zaczniesz od początku na modelu to faktycznie może wyjść kaszana, z czasem będzie wychodzić. Trening czyni mistrzem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcinkedziak Posted January 4, 2017 Author Share Posted January 4, 2017 Dzięki za podpowiedzi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kwiatektatek Posted January 7, 2017 Share Posted January 7, 2017 Jeśli zdecydujesz się na malowanie aero,to próby rób jednak na plastiku. W kartkę farba wsiąka. Inne podłoże, inne malowanie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts