Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czym malujesz? Jaki podklad? Ja uzywam Tamiya w sprayu i tylko trzeba wstrzasnac. Wszystkie lakiery jakie stosowalem trzeba bylo rozcienczac wiec najprawdopodobniej bedziesz musial rozcienczyc. Z farbami roznie sa takie ze juz sa gotowe i tylko wlewasz do areo. Tej konkretnej nie znam

Napisano

Kup sobie dedykowany rozcieńczalnik do farb AMMO, to będzie najrozsądniejsza opcja. Zakładam że malujesz aerografem jeśli wybierasz te farby, wiec z własnego doświadczenia powiem Ci ze nie koniecznie trzeba je rozcieńczać by malować nimi, ale rozcieńczonymi lepiej się maluje przy niższym ciśnieniu... No i w sumie należy pamiętać że farby AMMO najlepiej kłaść bardzo cienkimi warstwami i każdej z nich dać czas na przeschnięcie parę minut by uzyskać ładną powierzchnię. One niestety mają to do siebie że nakładanie od razu warstwa po warstwie bez częściowego wyschnięcia daje nam chropowatą i brzydką wręcz powierzchnię. Sam się na to naciąłem kiedyś... Ten link powinien wszystko wyjaśnić:

Podsumowując: Kup rozcieńczalnik firmy AMMO, jest nawet nie drogi a zawsze warto go mieć i używać przy malowaniu aero.

P.S. Farby AMMO nie są lakierem i prawdopodobnie rozcieńczalnik firmy Tamyia nic tu nie da, ale nie sprawdzałem, więc to tylko mój domysł... Jak się mylę to mnie poprawcie

Napisano

A jednak się pomyliłeś maluje pędzlem i jeszcze pytanko niechce tworzyć nowego tematu, czy jeśli użyje płynu wamod pod i na kalkę na kalkomanie z firmy tamyia zniszczy mi ją?

P.S

Tych płynów używałem gdy robiłem model firmy revell

• Super Moderator
Napisano

Powinny się lepiej ułożyć. Choć płynu wamodu nie stosowałem, to nic się nie powinno stać z kalkami Tamiya. W sumie to płyn do kalek.