Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Pora na nowy warsztat, którym jest tytułowy garbusek

IMG_0274_zpsvuvwtkog.jpg

Model postaram się skleić jak najbardziej czysto i schludnie, oraz chciałbym żeby lakier wyszedł ładnie i błyszcząco

Już jestem po zapoznaniu z modelem i jak zawsze u Tamki wszystko wygląda bdb, mam też za sobą już pierwsze kroki;]

IMG_0276_zpsdpvlypps.jpg

IMG_0277_zpswo8fquw5.jpg

IMG_0279_zpsvucfgyk9.jpg

c62f1ffc-13f0-4713-9866-faebd0ad69e1_zpssqsgfgak.jpg

To by było na tyle na razie.

Napisano

Kibicuję żeby jak najładniej wyszedł na jaki kolor będziesz go malował i jakimi farbami?

Napisano

Maluję Tamiya a kolor będzie na specjalne życzenie żony ;] (zresztą sam wybór garbusa to też jej sprawka) Dlatego mam presję żeby efekt końcowy był co najmniej na 5

Napisano

No jak model dla żony to grubsza sprawa lepsza motywacja dla Pana, a garbusek jak ładny kolor się wybierze i dobrze położy to zawsze ładnie wyjdzie ;)

a ta niebieska masa mocująca to co to? bo szukam dla siebie czegoś dobrego

Napisano

Nie Pana:) Michał jestem

Niebieska masa mocująca to... plastelina:D mocuje nią elementy od strony którą będą przyklejane do innych. Czasem jest ciężko to zrobić więc nieocenione są widoczne na zdjęciach krokodylki (muszę ich więcej dokupić)

Napisano
… a ta niebieska masa mocująca to co to? …
… plastelina …
W polsce w miarę znane są Blue tack i Patafix. W papiernikach i supermarketach znajdzież tańsze zamienniki.
…widoczne na zdjęciach krokodylki (muszę ich więcej dokupić)
Proponuję kupić drut ⌀ 1,5 mm, przylutować i założyć koszulkę termokurczliwą. Będzie się trzymać mocniej. Tu obrazki poglądowe.
Napisano

Witam, mam już za sobą pierwszy etap składania silnika i podwozia ;]

Silnik:

Silnik2_zpslgsjh6nh.jpg

Silnik1_zpsekobcrlk.jpg

Silnik z podwoziem:

Silnik%20i%20podwozie1_zpsfwgyk05c.jpg

oraz z drugiej strony, gdzie widać kolor wybrany przez żonę ;]

IMG_0616_zpsfsinhcxt.jpg

Napisano

Tak szew widać, po prostu kolokwialnie mówiąc olałem go ;p Tego z pierwszego zdjęcia zasłoni tylna obudowa silnika, a druga strona pod spodem auta w założeniu w ogóle nie będzie oglądana ;-)

Napisano
Tak szew widać, po prostu kolokwialnie mówiąc olałem go ;p Tego z pierwszego zdjęcia zasłoni tylna obudowa silnika, a druga strona pod spodem auta w założeniu w ogóle nie będzie oglądana ;-)

To w takim wypadku jak nie chcesz oglądania (i uwag) to po prostu nie pokazuj.

Napisano

Nikt nie mówił że nie chce uwag:) przecież grzecznie odpisałem, po prostu miałem na myśli że skończony model będzie stał na półce i nikt go raczej nie będzie podnosił^^

• 2 weeks later...
Napisano

Mała aktualizacja. Praktycznie wszystkie części są już przygotowane do podkładu i malowania, kasta przeszlifoana i pogłębione linie podziału. Jak czas będzie to może w tym tygodniu buda dostanie kolor docelowy ;]

A tu parę fotek:

IMG_0619_zpsnihjt9jq.jpg

IMG_0620_zpsprgs1prk.jpg

IMG_0622_zpsmaozhw2p.jpg

IMG_0630_zpssdhvajr2.jpg

Napisano

Zdjęcie słabiutkie aletylko poglądowe, że kolor juz na budzie.

IMG_20170212_203938_zps3vfqnicg.jpg

I od razu mam pytanie jak pomalować listwy na X-11 ? Najpierw bezbarwny, polerka potem maskowanie i ten X-11? Czy od razu na kolor bez bezbarwnego maskowanie i malowanie a potem bezbarwny?

Napisano

To już od Ciebie zależy czy chcesz mieć je w połysku czy bardziej w półpołysku. Choć ja zrobiłbym te listwy Molotowem albo folią BMF.

Napisano

faktycznie

Sorry, źle przeczytałem: wysyłają do Australii (również), ale sklep jest w Anglii.

W Hiroboy BMF kosztuje ok. 35 zł (7-7.5 GBP)

W Spotmodel - ok. 9 EUR

Napisano
Coż to za kolor położyłeś na kastę? Bardzo ciekawie wygląda

Kolor to zwykła tamiya x-17. Zdjęcie było tylko poglądowe i mocno przekłamane ;]

Tutaj już po GX-100 trochę lepsze zdjęcia:

IMG_0631_zps5gn6lndz.jpg

IMG_0632_zpsy4yiwkar.jpg