Michal_G Napisano 1 Lutego 2017 Share Napisano 1 Lutego 2017 Zaglądając do sklepu dla plastyków po oleje do washa przy okazji natrafiłem na coś takiego jak "medium do farb akrylowych". Ma poprawiać równe rozlewanie się farby, nieco spowalnia schnięcie (ale nie tak mocno jak retarder). Kupiłem bo cena ciekawa, poniżej 5 zł za spora butelkę a coś mi świta że "ktoś coś" pozytywnie o tym pisał w kontekście dodawania do modelarskich farb akrylowych przy malowaniu pędzlem. Zanim zacznę eksperymentować wolę zapytać czy macie Koledzy doświadczenie w zakresie używania takiego dodatku do modelarskich akryli? Dodawać tego do osiągnięcia właściwego rozcieńczenia czy mniej (i uzupełniać wodą)? Wszelkie rady zwłaszcza oparte na własnych doświadczeniach będą mile widziane. Maluję pędzlem Pactrami, Vallejo (jakoś mi smugi nimi wychodzą, może medium pomoże na to?), sporadycznie akrylowymi Model Masterami (gdyby były dostępne w Krakowie przerzucił bym się na nie w całości). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kjp_a_man Napisano 1 Lutego 2017 Share Napisano 1 Lutego 2017 … akrylowymi Model MasteramiPopieram z całego serca.gdyby były dostępne w Krakowie przerzucił bym się na nie w całości.W kolejności alfabetycznej We Wrocławiu. W Wieliczce. W Lubrzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 1 Lutego 2017 Autor Share Napisano 1 Lutego 2017 Wielkie dzięki za namiar na akrylowe Model Mastery w Wieliczce, ale niedużo mi to daje. Do Wieliczki jak doliczę bilet strefowy tam i z powrotem (7.60 zł) to wychodzi praktycznie taki sam koszt jak przy zamówieniu internetowym. A farb najczęściej kupuje się pojedyncze sztuki, akurat potrzebne. Cóż, zostaje tak jak dotąd zamawiać akrylowe Model Mastery przy okazji innych zakupów. Problem medium do akryli nadal aktualny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 13 Lutego 2017 Autor Share Napisano 13 Lutego 2017 Sam sobie odpowiem. Medium do akryli to moje odkrycie modelarskie tego roku. Użyte zamiast wody do rozcieńczania zdecydowanie poprawia kładzenie się Pactry pędzlem. Wychodzą cieńsze równiejsze warstwy. Schnie ciut wolniej, ale opóźniacza warto dodać. Poniżej próbki efektów - 3 cienkie warstwy PActry A-32 Marine Green na T-34 od Unimodels w 1:72. Świeci się, mat będzie konieczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi