frugile Napisano 9 Lutego 2017 Share Napisano 9 Lutego 2017 Na początek Witam Wszystkich! (to mój pierwszy post na tym forum). A konkretnie. Próbuję dłubać tygrysa nr 121 z 502 batalionu, zdobytego przez Rosjan pod Leningradem. Na 100% wierności mi nie zależy, ale też nie chcę zrobić większych baboli. Generalnie internet przejrzałem i co było to raczej znalazłem, dlatego tylko kilka pytań dla rozwiania ostatnich wątpliwości. Chcę zrobić model z końcowego okresu walk (przełom stycznia i lutego 1943) z urwanymi reflektorami, tylnymi błotnikami itd. Mam kilka pytań dla tygrysich koneserów: 1. Ktoś wie co tam zostało z oprzyrządowania przymocowywanego do pancerza (tudzież co najczęściej zostawało w innych przypadkach, bo było niezbędne)? Na zdjęciach raczej nic nie widzę, choć Rosjanie mogli odczepić. Internetowe rysunki to raczej fantazja autorów, bo każdy inny. 2. Jakiś porada co do malowania działa w wieży (znalazłem jaki rysunek, na którym zamek (?) jest pomalowany jakiś ciemny zielono-niebieski kolor, coś tam w czarnym, reszta ecru. Skrzynka na wypadające łuski drewniana z gumowym (czarnym) obiciem brzegów? 3. Lewa przednia szekla, czy się zachowała?, bo na zdjęciach jej nie widzę. Uwaga-porada co do barwy błota nad jeziorem Ładoga. Przeglądałem mapy na Google Earth i tam są generalnie torfy na przemian z suchym piaskiem (jestem przyrodnikiem, więc się na tym trochę znam). Błoto powinno być ciemnobrązowoczarne, ale warstwa nie za gruba (bo torf, a tym bardziej piach, za bardzo nie lepi się), zimą mogą się przylepiać pojedyncze żółtawe kępki trawek (właściwe turzyc). I pytanie początkującego. Dlaczego wszyscy kupują metalowe lufy. OK są na pewno ładniejsze i nie wymagają obróbki, ale może czegoś nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 9 Lutego 2017 Share Napisano 9 Lutego 2017 ...Na 100% wierności mi nie zależy... Uwaga-porada co do barwy błota nad jeziorem Ładoga. Przeglądałem mapy na Google Earth i tam są generalnie torfy na przemian z suchym piaskiem (jestem przyrodnikiem, więc się na tym trochę znam). Błoto powinno być ciemnobrązowoczarne, ale warstwa nie za gruba (bo torf, a tym bardziej piach, za bardzo nie lepi się), zimą mogą się przylepiać pojedyncze żółtawe kępki trawek (właściwe turzyc).... Witaj... Sorry ale się uśmiałem, faktycznie widać, że na "100% wierności" Ci nie zależy. W sumie to przecież każdy robi analizę gleby, gdzie jeździł "jego" czołg... I pytanie początkującego. Dlaczego wszyscy kupują metalowe lufy. OK są na pewno ładniejsze i nie wymagają obróbki, ale może czegoś nie wiem. Filozofii większej w tym nie ma... Zwyczajnie te lufy bardziej odpowiadają oryginałowi. Przynajmniej ja tak to widzę... Powodzenia w budowie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 9 Lutego 2017 Share Napisano 9 Lutego 2017 ... tygrysa nr 121 z 502 batalionu ... . Chcę zrobić model z końcowego okresu walk (przełom stycznia i lutego 1943) ... . Niestety nie wykonalne! Tygrys No.121 utracony 18 stycznia 1943 roku. Piękny "kociak-initial". Będę zaglądał. Jakieś fotki co Masz zrobione? Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 9 Lutego 2017 Share Napisano 9 Lutego 2017 W większości plastikowe lufy składają się z dwóch połówek. Po sklejeniu często trudno jest tak wyszlifować łączenie aby nie było widoczne, a wiąże się to także z możliwą utratą okrągłego kształtu. Do tego dochodzi jakość hamulca wylotowego. W większości przypadków metalowe lufy wyglądają po prostu lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi