Jump to content

Spitfire Mk.1a Airfix 1/72

radoslaw6363
 Share

Recommended Posts

Witam !

Mój pierwszy Spitfire Jakoś omijałem legendę do tej pory. Model Airfixa sklejał się bardzo przyjemnie. Teraz zabrałem się za Spitfire IX Eduarda i mam porównie.Eduard Profi Pack ma sporo więcej szczegółów, ale tak jak w Airfixie nie da się bez piłowania połączyć kadłuba ze skrzydłami, u Eduarda to co w Airfixie jest w jednym kawałku składa się z 4 części (np.chłodnice pod kadłubem).

Generalnie Airfixa polecam,a o modelu Eduarda napiszę jak skończę. Trudnej sztuki fotografowania modeli dopiero się uczę Niestety na fotkach dokładnie widać wszystkie błędy i niedokładności Miało być pięknie, wyszło jak zwykle

Malowanie 610 dyw.z 13grupy. Lotnisko Biggin Hill Lipiec 1940.

1f19b39e3d375bab.jpg

609cad935dd11b1c.jpg

30464e2a7d378863.jpg

b8f53f4d32040f14.jpg

e1b380bbcd43be73.jpg

Polecam w aparacie ustawić balans bieli na "żaróweczkę". Wtedy światło powinno być białe a nie żółte

A sam model mi się bardzo podoba.

Jaki jest numer katalogowy tego Airfixa, hmm?

Robiłem fotki przy świetle dziennym , żarówka to chyba raczej przy sztucznym. Mam w aparacie manualne ustawianie balansu bieli, ale fotografowania się dopiero uczę. Jak biały na zdjęciu jest biały (litery kodowe na kadłubie)to myślalem że wszystko jest OK !

Numer Airfixa A01071A inbox- http://airfixtributeforum.myfastforum.org/Airfix_1_72_Supermarine_Spitfire_MkIa_A01071A_in_box_about20725.html

Malowałem farbami Hataka Blue Line , niby dedykowane pod pędzel ,ale aerografem dałem radę POLECAM !

bs07-244x183.png