martinello Napisano 12 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 12 Kwietnia 2022 (edytowane) 13 minut temu, Pan_Cerny napisał: A ja czekam na kontynuację wątku o T-55. Będzie w swoim czasie 6 minut temu, robertmodelarz napisał: Ja mam takiego: Dragon 6548 M4 (105) Howitzer Tank Jak jakieś klamoty będą pasowały do polskiej wersji -to ja chętny!!!! Pasuje - ale na zwykłego VVSS. Poza tym, wg mojej subiektywnej oceny to jest niestety tylko model dragona (a to znaczy kłopoty)... 10 godzin temu, macias13_84 napisał: Beep Już chyba mogę poinformować, że wątek będzie (mam nadzieję) kontynuowany przez innego twórcę Edytowane 12 Kwietnia 2022 przez martinello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macias13_84 Napisano 12 Kwietnia 2022 Share Napisano 12 Kwietnia 2022 (edytowane) Wątek będzie kontynuowany tutaj na forum. Mam błogosławieństwo od Marcina na pociągnięcie dalej relacji w tym temacie, co wydaje się być optymalne, gdyż pozwoli usystematyzować wszelkie informacje w jednym miejscu zważywszy na potężny wstęp merytoryczny sporządzony przez niego. Budowa raczej nie będzie się toczyć tempem ekspresowym, raczej jak praca i dom pozwoli...wiadomo... niemniej mam nadzieję że samo założenie wątku zmotywuje mnie do dokończenia projektu. Tyle jeżeli idzie o ogłoszenia prafialne, teraz pora na deser. Jak powszechnie wiadomo w PUK użytkowano 4szt M4(105)HVSS: 1 Szwadron - Trójkąt Sherman IB - Gdynia Sherman IBY - Cairo oraz MARSA MATRUCH 2 Szwadron - Kwadrat Sherman IBY MEX i EL-ADEM No i teraz mamy sztukę nyumer 5 - M4(105)HVSS na T66 - San Massimo Kto się podejmie rozwikłania zagadki? Trzecia sztuka z szwadronu obok MEXa i El-ADEMa? (tak by podpowiadała logika) Czy może jeden z trzech z 3 szwadronu (o ile takowe istniały) Edytowane 12 Kwietnia 2022 przez macias13_84 korekta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 13 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 13 Kwietnia 2022 (edytowane) Jak to mówią klasycy forum -> siadam w pierwszym rzędzie z popkornem Ze zrozumiałych powodów "zwielokrotnienie" zestawu korekcyjnego nie jest już możliwe. W kwestii przydziału bojowego S. MASSIMO nie pomogę... może ktoś, coś... Z modelarskiego punktu widzenia przydział nie jest taki najważniejszy, robiąc model dokładnie ze zdjęcia można wieżę przykryć brezentem i kwestia oznaczenia szwadronu na wieży stanie się nieistotna Ale sam wóz ciekawy, drugi po CAIRO na gąsienicach T66, które są z modelarskiego punktu widzenia prostsze - biorąc pod uwagę jakość dostępnych gąsienic w 1/35. Bo niestety T-80 nie mają szczęścia. Wybór to DS Dragona (bez komentarza), zestawowe Taska (miks gumy i plastiku, dużo części i stosunkowo skomplikowany montaż), ogniwkowe AFV w których łączniki odlane są razem z ogniwem - więc wszystkie ogniwa są takie same i dziwnie układają się na łukach, oraz RMF - niby najlepsze, z dwoma ruchomymi osiami obrotu, ale ostatnio je skleiłem i mają bardzo duży "luz na osiach" co w praktyce oznacza, że gąsienica zauważalnie i "niezgodnie z faktami w skali" się rozciąga. T 66 zaś są proste, jednosworzniowe. Szkoda tylko że fruil jest już praktycznie niedostępny. Edytowane 13 Kwietnia 2022 przez martinello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
orzechu500 Napisano 13 Kwietnia 2022 Share Napisano 13 Kwietnia 2022 Friule są dostępne bezpośrednio na stronie producenta. Zmienili model sprzedaży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 13 Kwietnia 2022 Share Napisano 13 Kwietnia 2022 (edytowane) No ciekawa rzecz. A skąd jeśli wolno spytać pochodzi zdjęcie? 8 godzin temu, macias13_84 napisał: Trzecia sztuka z szwadronu obok MEXa i El-ADEMa? (tak by podpowiadała logika) Jaką logikę masz na myśli? Biorąc pod uwagę fakt, że wszystkie M4(105) IBY z PUK miały nazwy miejscowości w Egipcie za wyjątkiem Mex'a (dzielnica w Aleksandrii) to do logiki nie pasuje. Z drugiej strony w 1 szwadronie obok Cairo i Marsa Maruth był jeszcze M4(105) IB o nazwie Gdynia więc teoretycznie w drugim szwadronie obk El-Adem i Mex wbrew logice mógł się pojawić M4(105) IBY S.Massimo. Zdjęcie zostało zrobione w zimie. PUK po otrzymaniu 105-tek jedyną zimę we Włoszech spędził w Civitanowa Marche nad Adriatykiem 44 km na południe od Ankony. Nie pasuje mi taka zima do tego rejonu. Ciekawy jest też ubiór żołnierza. Ten płaszcz to mi bardziej wygląda na radziecki niż na brytyjski. Nakrycie głowy też jest dziwne. Czy to jest czarny beret pancerniaka z PUK? Wygląda to bardziej na polską rogatywkę z 1 DP . To takie moje przemyślenia. Ciekawa zagadka z tym zdjęciem. Pozdrawiam. Andrzej. Edytowane 13 Kwietnia 2022 przez Endrju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macias13_84 Napisano 13 Kwietnia 2022 Share Napisano 13 Kwietnia 2022 (edytowane) Mam dokładnie ten sam problem z tą maszyną, w literaturze można przeczytać że M4(105) weszły jako plutony wsparcia ogniowego po dwie sztuki na szwadron co daje łącznie 6sztuk w 3 szwadronach, ale ze zdjęć wykonanych w trakcie defilady w Loretto widać, iż w pierwszym szwadronie były 3szt 105tek jedna VSS i dwie HVSS. I teraz mam zagwozdkę czy ten S.MASSIMO jest trzecią sztuką HVSS z 2 szwadronu czy jedną z trzech z trzeciego.... pytanie ile 105tek było dokładnie w PUK i czy 3 szwadron miał w ogóle haubice. Dodatkowo ta rogatywka... Sprobuje może napisać do stowarzyszenia PUK z Gubina. Edytowane 13 Kwietnia 2022 przez macias13_84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigmodel Napisano 13 Kwietnia 2022 Share Napisano 13 Kwietnia 2022 19 godzin temu, macias13_84 napisał: No i teraz mamy sztukę nyumer 5 - M4(105)HVSS na T66 - San Massimo Kto się podejmie rozwikłania zagadki? Może ja spróbuję. Na początek osoba na zdjęciu. Czołgista ubrany w brytyjski kombinezon, na kombinezonie widać pas Webbing pattern 37, widać że musiało być zimno, bo czołgista jest ubrany na tzw cebulkę. Na głowie ma wełnianą czapkę ( taką jaką nosili nasi komandosi walczący we Włoszech ) i na nią założony beret. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 13 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 13 Kwietnia 2022 32 minuty temu, bigmodel napisał: ... Na początek osoba na zdjęciu... Super, po cichu liczyłem że się odezwiesz Czekamy na więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macias13_84 Napisano 13 Kwietnia 2022 Share Napisano 13 Kwietnia 2022 (edytowane) 46 minut temu, bigmodel napisał: ... Na głowie ma wełnianą czapkę ( taką jaką nosili nasi komandosi walczący we Włoszech ) i na nią założony beret. ... W życiu bym nie wpadł na pomysł z tym beretem i wełnianą czapką... Zdecydowanie masz słuszczność. Napisałem do stowarzyszenia PUK zobaczymy czy będzie odzew Edytowane 13 Kwietnia 2022 przez macias13_84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 13 Kwietnia 2022 Share Napisano 13 Kwietnia 2022 A ja się zastanawiałem co robią na jednej fotce Sherman i koleś w rogatywce z "kuricą" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigmodel Napisano 14 Kwietnia 2022 Share Napisano 14 Kwietnia 2022 13 godzin temu, bigmodel napisał: Czołgista ubrany w brytyjski kombinezon, na kombinezonie widać pas Webbing pattern 37, widać że musiało być zimno, bo czołgista jest ubrany na tzw cebulkę. Na głowie ma wełnianą czapkę ( taką jaką nosili nasi komandosi walczący we Włoszech ) i na nią założony beret. Na początek Sherman, mam pewne ślady ale to trzeba jeszcze sprawdzić. 1. Przerwa świąteczna/Nowy Rok - 1945/46, w miejscu stacjonowania Pułku lub Szwadronów. 2. Strzelnica w Loreto. Pułk w okresie od listopada 1945 do ok pierwszej połowy stycznia 1946, przechodził ćwiczenia na strzelnicy w Loreto. Ze strzelnicy w Tolentino nie mógł korzystać z racji braku dojazdu do niej. Warto się również zainteresować 7 Pułkiem Pancernym - był to pułk szkolny. W pułku były szkolenia gunnery - ( szkolenie strzeleckie ) z haubicy 105 mm czołg Sherman. Musiał mieć 1-2 szt M4-105 mm, pytanie jaką wersje mogli mieć. Oraz Centrum Wyszkolenia Pancernego i Technicznego w Anglii. Mieli na pewno 1 szt. M4.I.b ale to już temat na inny wątek. Na zdjęciach poniżej, Brytyjski kombinezon oraz pas Webbing pattern 37. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Witek Cisłak Napisano 5 Maja 2022 Share Napisano 5 Maja 2022 (edytowane) 1 . S.Massimo to na bank czołg z PUK. Wielkość i krój liter jednoznacznie na to wskazuje. I to raczej 3 szwadron, a nie 3 czołg w 2 szwadronie. To że w 1 szwadronie występowały 3 sztuki 105 mm nic nie znaczy. Raczej należy poszukać odpowiedzi dlaczego występował tam czołg, który nazwą , jej kolorem , wielkością i krojem liter ma się nijak do reszty czołgów PUK. 2. W dniu 13.04.2022 o 19:55, bigmodel napisał: Na początek osoba na zdjęciu. Czołgista ubrany w brytyjski kombinezon Niestety pancerniak nie występuje w 'pixie suit" jak sugeruje bigmodel. Zdjęcie jest słabe ale może to być jeden z kombinezonów Tank Suit Denim lub coś w rodzaju amerykańskiej parki dla oddziałów górskich. Pozdrawiam Witek Edytowane 5 Maja 2022 przez Witek Cisłak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macias13_84 Napisano 16 Maja 2022 Share Napisano 16 Maja 2022 Na początek mały update. Póki co czekam na odpowiedź ze stowarzyszenia PUK, dostałem maila iż przekazują moje zapytanie dalej. Wracając do ilości 105tek w PUK W tej książce udało mi się znaleźć tabelę z wyposażeniem PUK na przestrzeni istnienia jednostki, tabela nie zawiera danych dla M4(105) lecz jest tam wiersz "haubice 105mm" zakładam, iż są to właśnie Shermany IB/IBY, rzeczona ilość to 6. Zatem jeżeli w pierwszym szwadronie były 3szt, w drugim na pewno 2, to czy aby na pewno trzeci szwadron otrzymał Shermany 105 przed rozformowaniem? Problemem tu wydaje się być "Gdynia", która nazwą i kolorem czcionki nie pasuje do PUK (niebieski, czerwony - interpretacja koloru ze zdjęć czarno-białych jest kłopotliwa sama w sobie) Jakiś czas temu wrzucałem skany(za zgodą autora) traktujące i interpretacji kolorów dla zdjęć monochromatycznych - linki niżej. https://images70.fotosik.pl/344/1ee4649b4f3201d6.jpg https://images66.fotosik.pl/344/eecdc3cb8c6d3e7a.jpg https://images70.fotosik.pl/344/704edccd069f6531.jpg https://images66.fotosik.pl/344/798952983a5b6ace.jpg Wracając do samej "Gdyni" W/g "Od Acromy do Zwycięzcy" Nazwy własne w PUK: Szwadron dowodzenia - nazwy miast ze szlaku bojowego Pułku 1 Szwadron - nazwy miejsc większych bitew stoczonych przez Polaków 2 Szwadron - nazwy gwałtownych zjawisk przyrody 3 Szwadron - nazwy wywodzące się z dawnych pułków kawalerii Bateria artylerii wsparcia - nazwy regionalne Zatem jedyną jednostką, która pasuje do Gdyni jest Szwadron dowodzenia 4 Pułku Skorpion - nazwy rozpoczynające się od litery "G" kolor pułku - czerwień --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Po tym przydługim wstępie mały update przy samym modelu, powoli na tyle na ile pozwala praca i rodzina ruszam z "robotą" przy modelu. Na pierwszy ogień poszła lufa DEF rzekomo dedykowana do tego modelu: http://www.defmodel.com/catalog/htm/dm35077.html W praktyce lufa jest dłuższa niż dragonowa, ma większą średnicę niż otwór w pancernej osłonie jarzma, oraz nie posiada trzpienia/wypustu do osadzenia w osi B6. Lufa akcesoryjna wylądowała na tokarce, została pomniejszona średnica oraz dorobiony trzpień mocujący, dzięki zapasowi długości względem oryginału jest wymiarowo zgodna z dragonowską. (teraz sobie zadaję pytanie na ile ta dragonowska jest poprawna...) Korpus wieży został sklejony z wieńcem od Asuki pozwoliło to na osadzenie dragonowej wieży na kadłubie TASCA/ASUKA. Następny etap to oszlifowanie korpusu na gładko, dorobienie faktury ze szpchlówki+ExtraThin oraz dodanie szwów odlewniczych z milltiputa - pytanie do znawców tematu jak taki szew przebiegał po wieży? Zdjęcia ograniczam do 800px na dłuższym boku, zostawiać tak czy skalować do 1000-1500? Fotki póki co z telefonu, muszę kupić brystolek A3 dorobić jakieś oświetlenie sensowniejsze (5500k?) oraz odkurzyć D5200 i powinno być lepiej Na razie to wszystko cdn... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 17 Maja 2022 Autor Share Napisano 17 Maja 2022 (edytowane) Wszystko dobrze, ale czy przy przetoczeniu lufy nie "zepsułeś" tego charakterystycznego uskoku ? W lufie DEF był bardzo dobrze widoczny. Ja bym zostawił DEF i raczej dopasował plastik dragona do lufy... Co do szwów na wieży - nie ma dobrej metody, bo elementy te robiło dużo odlewni. Skoro nie widać szczegółów na zdjęciu oryginału to najlepiej znaleźć jakiś dobrze obfotografowany pojazd w jakimś "walkarond'zie" i wzorować się na tym. Swoją drogą - duży plus za podejście do tematu. Zarówno warsztatowe jak i historyczne. Edytowane 17 Maja 2022 przez martinello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macias13_84 Napisano 17 Maja 2022 Share Napisano 17 Maja 2022 Uskok pozostał, jest co prawda mniejszy niż zaproponował to DEF, ale jetem przekonany, że ten z kolei jest przerysowany, http://www.usarmymodels.com/AFV PHOTOS/M4A3E8 105mm Sherman/DSC00844.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macias13_84 Napisano 17 Maja 2022 Share Napisano 17 Maja 2022 (edytowane) Na dziś jedynie niewielki update w temacie, opierając się o zdjęcia postanowiłem bardziej uwidocznić integralny policzek pancerny oraz go przedłużyć Na zdjęciu sprawia wrażenie że jest podskrobane sporo dalej, ale podebranie kończy się około 1mm za kryzą osłaniającą właz dowódcy, kwestia perspektywy... makro wrogiem modelarstwa Dragon miał tu wyrażny szew i obłość, która została zebrana Na chwilę obecną zeskrobałem skalpelem wszelkie szwy po formach dragonowskich, zaszpachlowałem większe niedoskonałości. Szpachlówka schnie i czeka na szlif i warstewkę rozcieńczonej Tamiya putty. Mam nadzieję do weekendu skończyć bryłę wieży, trzeba kuć póki gorące bo potem niestety dłuższa przerwa Pzdr Damian Edytowane 17 Maja 2022 przez macias13_84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi