maqui Napisano 28 Stycznia 2008 Share Napisano 28 Stycznia 2008 Witam Bardzo ciekawy model i fajnie wykonany ale wydaje mi się, że lepiej wyglądałby pociągnięty matową czarną a nie błyskiem - ot takie moje odczucie w żadnym razie czepianie się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wallace Napisano 28 Stycznia 2008 Autor Share Napisano 28 Stycznia 2008 (edytowane) Dziś trochę chemii. Mam nadzieję, że nie będę posądzony o krypto-reklamę. ... Więc tak, Sidolux do PVC linoleum ( chyba najbardziej plastikopodobny - a miałem jeszcze do wyboru do Marmuru i Kamienia, Drewna, Glazury). Zastanawia mnie tylko jego gęsto-mleczna konsystencja - to takie ma być i bezpośrednio do aerografu to ładować? Potem mam płyn do zmywania, gdzieś wyczytałem, że raz na jakiś czas wypadałoby w tym wykąpać aerograf. Co do płynu do kalkomanii to nie znalazłem typu SET & SOL, ale sprzedawca mi polecił ten zielony, twierdząc, że na amerykańskich forach jest on straszliwie zachwalany. No i na koniec bezbarwny mat - rozcieńczalnik do niego w drodze. ... lepiej wyglądałby pociągnięty matową czarną a nie błyskiem - ot takie moje odczucie w żadnym razie czepianie się Zgadzam się, dlatego właśnie po położeniu kalkomanii, położę wszystko matt'em... Edytowane 13 Maja 2008 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 28 Stycznia 2008 Share Napisano 28 Stycznia 2008 Sido, Cleanlux, Mr. Softer - świetne zakupy Powodzenia w dalszej budowie! Jeżeli Sidolux byłby za gęsty możesz spokojnie rozcieńczać wodą. Ale ogólnie ja mam np. kamień i terakota i spokojnie maluje z aerografu i pędzlem prosto z butelki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 28 Stycznia 2008 Share Napisano 28 Stycznia 2008 Ja korzystam z "tego zielonego". Specjalnie nie narzekam. Przy nakładaniu kalkomanii firmy FineMolds spowodował "zniszczenie" kalkomanii, ale to okazało się moją winą - za wcześnie chciałem zobaczyć, czy kalkomania już wyschła. Okazało się, że nie i porozrywałem ją. Jak będziesz korzystał z tego płynu, to nie zdziw się, że kalkomania na początku zrobi się pomarszczona. Trzeba kilka godzin odczekać, jeżeli dalej będzie pomarszczona to delikatnie nakłuj ją igiełką i dodaj jeszcze płynu i poczekaj kolejnych kilka godzin (kilka czyli przynajmniej ze dwie ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wallace Napisano 30 Stycznia 2008 Autor Share Napisano 30 Stycznia 2008 (edytowane) Podsumowując końcowe roboty w stoczni : 1 - Pryskam Sidolux Raz z Aerografu ( potem zmywam ! Aero ! CleanLuxem, wodą i ... dla pewności Nitrem ). Czekam kilka godzin. 2 - Moczę kalkomanię w wodzie przez chwilę, a potem na suchym sprawdzam czy odchodzi, jeśli tak to przenoszę ją na plastik, wcześniej położonym Mr.Softerem. Zbieram Wacikiem nadmiar płynu i potem co, kładę warstwę "na" od razu, czy czekam aż pierwsza wyschnie ? Znowu czekam... 3 - Całość kilka razy rozcieńczonym Matt'em - z Aero. 4 - Melduję się w Polarnym !!! Uprzejmie proszę Cierpliwych i Wyrozumiałych o Potwierdzenie/Autoryzację* !!! *niepotrzene skreślić Edytowane 13 Maja 2008 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 31 Stycznia 2008 Share Napisano 31 Stycznia 2008 Czegos nie rozumiem... Po co pryskasz Sidolux a potem go zmywasz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wallace Napisano 31 Stycznia 2008 Autor Share Napisano 31 Stycznia 2008 (edytowane) Miało być : MYJĘ AEROGRAF. Myć okręt Nitrem to barbarzyństwo... Rozumiem rozcieńczać farby, ale bezpośrednio na plastik ? Ale co, schemat ogólnie poprawny? Pytam, bo mam wątpliwości co do tego całego procesu nakładania kalkomani - przy próbach na kawałku plastiku marszczy się i nie wygląda za fajnie... Edytowane 13 Maja 2008 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 31 Stycznia 2008 Share Napisano 31 Stycznia 2008 W zasadzie OK. Kalkomania ma sie marszczyc, nie wpadaj w panike. Po wyschnieciu Softera powinna sie sama wygladzic. Czynnosc z nakladaniem Softera mozesz powtorzyc jesli kalka wciaz nie lezy dobrze wtopiona. Ja to robie moczac wacik do uszu i potem walkuje nim po kalkomanii. Zanim prysniesz matem mozesz jeszcze raz obszar gdzie sa kalkomanie ( jak sa juz suche ) prysnac Sidoluksem i dopiero na koniec mat. Aha, radze kalki po potraktowaniu Softerem i ich wyschnieciu delikatnie przetrzec wilgotna szmatka z woda. Zdarzylo mi sie, ze resztki niewytartego Sola/Softera po pomalowaniu ostatniej warstwy lakieru wylazly w postaci bialych plam niczym mgielka po superglue... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wallace Napisano 1 Lutego 2008 Autor Share Napisano 1 Lutego 2008 (edytowane) Ostatnie pytanie i już nie męczę : Warstwę "na" Mr.Softera nakładam jak wyschnie ta "pod" czy jak wszystko jest świeże? Edytowane 13 Maja 2008 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 1 Lutego 2008 Share Napisano 1 Lutego 2008 Wystarczy odczekac kwadrans. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wallace Napisano 4 Lutego 2008 Autor Share Napisano 4 Lutego 2008 (edytowane) A już był w ogródku i witał się z gąską... ... Ehh czułem, że z tą kalkomanią będą schody. Więc tak, położyłem mały element na próbę. I tak jak Arkady pisał - najpierw się pomarszczyło : ... Potem niby się ładnie wygładziło, ale przy jednym "końcu" kalkomanii pojawiły się małe białe plamki, więc co ja mądry zrobiłem, położyłem igłą farbę: Co ja będę się rozpisywał : gleba na ostatniej prostej ... ... Przetarłem delikatnie papierem 2000, po położeniu Sido i matt'u mam nadzieję, że nie będzie bardzo widoczne. ... Moje spostrzeżenia są takie, że albo położenie kalkomanii wymaga nadzwyczajnych umiejętności albo ta kalka to jeden wielki... Po 4 godzinach (słownie: CZTERECH) walki coś tam udało się położyć. Dwa wielkie minusy sam sobie daje, pierwszy za przód, który (zresztą sami zobaczycie) a i owszem, wyszedł...ale bokiem... Drugi, mniejszy za to, że zniszczyła mi się jedna kalkomania i wstawiłem podobną z Revell'a (tu dla porównania kalka to poezja). Doszedłem do wniosku, iż lepiej mieć podobną niż w ogóle. I tak dostanie mi się za brak wiernego odwzorowania (nie ten kolor na antenach, brak wiatrochronu - lenistwo). ... Po około 12 godzinach położyłem jeszcze jedną warstwę Softera, tak na wszelki wypadek. Teraz sobie to wszystko schnie. Jutro postaram się zmyć (wodą chyba?) powstały "wokół" kalkomanii syf, a potem psiknę jeszcze raz wszystko Sido. ... Pojutrze Matt i do galerii (aczkolwiek przy Waszych prezentacjach, to mam poważne obawy ) ... Może będę robić tylko In-Box, a ktoś inny warsztat? ... Edytowane 13 Maja 2008 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wallace Napisano 7 Lutego 2008 Autor Share Napisano 7 Lutego 2008 (edytowane) Jak powiedział, tak zrobił ... Delikatnie wacikiem nasączonym wodą przemyłem resztki Softera z Plastiku. Położyłem drugą warstwę Sidolux'a - kalka zaczyna się "zlewać" z plastikiem . Czyli jednak Aero kładzie delikatnie. Jutro, mam nadzieję, ostatnia warstwa. A potem już tylko mat. ... Edytowane 13 Maja 2008 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzechuu1 Napisano 7 Lutego 2008 Share Napisano 7 Lutego 2008 fajne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wallace Napisano 10 Lutego 2008 Autor Share Napisano 10 Lutego 2008 Po miesiącu trudu, suchy dok w stoczni zaczyna napełniać się wodą ... To z kolei oznacza (niestety) zamknięcie tematu i prezentację "efektów" w galerii. Zmatowiłem dziś całość drugi raz, jak wyschnie, to jutro wieczorem wrzucę zdjęcia do galerii. Dlaczego wieczorem? Bo jest gorsze światło i nie będzie widać klęski jaką poniosłem Więcej szczegółów i własnych spostrzeżeń, napiszę przy prezentacji. ... Dziękuję wszystkim zwiedzającym za okazane zainteresowanie, pomoc, a przede wszystkim cierpliwość w tłumaczeniu krok-po-kroku "jak to zrobić" ... ... Zapraszam do galerii (bądźcie szczerzy w osądach - ale bez przesady ) ... ... ... Obecnie niestety moją stocznię naszedł strajk (robota sp.... ale podwyżek się zachciewa ). Ale nie martwcie się, szybko zduszę tę niemrawą rewolucję, a potem... ... a potem TYPHOON... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi