temir 2 Napisano 10 Stycznia 2008 Napisano 10 Stycznia 2008 Witam! Jest to właściwie stareńkie ESCI. O plusach modelu można napisać jedynie tylko to że jest, reszta to mniejsze lub większe babole których usuwanie wystawiło na ciężką próbę moją cierpliwość . 1. Największy babol -nienaprawialny - niewłaściwy kształt wózków kół nośnych okraszony dodatkowo sexownymi śladami po wypychaczach dla urozmaicenia na przemian wgłębnymi i wypukłymi 2. Winylowe gąsienice - nawet nie guma do wymiany. Zastosowałem blaszany wyrób PARTa,ale można użyć nieco tańsze plastikowe UM składają się z pojedyńczych ogniwek. 3. Nity na stropie wieży i nadbudowy - najprostsza korekta,wystarczy je "zgolić". 4. Jarzmo armaty - koszmar -płyta czołowa nie pasowała do reszty wieży! 5. Szkoda dalszych słów... Jest to jedyny dostępny model tego pojazdu,model firmy Model Trans wygląda na żywiczną kopię opisanego zestawu i dziedziczy niestety większość jego błędów . W moim modelu starałem się choć trochę poprawić na ile to tylko było możliwe poważniejsze niedociągnięcia. Wytrasowałem nowy podział blach na wieży i nadbudowie,dorobiłem podpórkę anteny,nawierciłem otwory szczelin obserwacyjnych,odciąłem część błotnika by upodobnić model do pojazdów wczesnej serii produkcyjnej i jeszcze parę podobnych dupereli widocznych na fotkach. W najbliższy łykend czołg powinien trafić do malowania także proszę o uwagi i komentaże bo jeszcze można coś ewentualnie zmienić lub poprawić! Pozdrawiam! Cytuj
pioter Napisano 10 Stycznia 2008 Napisano 10 Stycznia 2008 ModellTrans niestety nie ma tego pojazdu w programie, a to co jest jest poprawione. Slady po wypychaczach tez a o gaskach nie wspomne. I moja skromna uwaga, wymien lufe jest wybitnie za krotka Cytuj
temir 2 Napisano 10 Stycznia 2008 Autor Napisano 10 Stycznia 2008 ModellTrans niestety nie ma tego pojazdu w programie, a to co jest jest poprawione. Slady po wypychaczach tez a o gaskach nie wspomne. I moja skromna uwaga, wymien lufe jest wybitnie za krotka Witam! Fakt. Nie jest to dokładnie M 13/40 ale M 15/42 podobny do poprzednika z którego bezpośrednio się wywodził : http://www.modelltrans.de/artikel/index.php?action=image_html&artnr=MT%2072303 Proponuję bliższe oględziny trakcji sprzedawanej jako osobny artykuł: http://www.modelltrans.de/artikel/index.php?action=image_html&artnr=MT%2072300 niestety w.w błędy nadal są ,wyeliminowano jedynie dziury po wypychaczach . Przy niemal 30 letnim modelu za ok.23 PLN babole specjalnie nie powinny dziwić ale przy cenie 25 EUR lub ok.120 PLN (do niedawna w ofercie Jadaru) za model lub 9 EUR za samą trakcję - co u nas stanowi równowartość modelu Italeri - można oczekiwać nieco więcej Oczywiście lufa do sprawdzenia i wrazie potrzeby do wypierdziałki. Pozdrawiam! Cytuj
Roobert Napisano 10 Stycznia 2008 Napisano 10 Stycznia 2008 A ja mam pytanie jak duże to to jest? Bo chyba niezła pchła Może fota z groszówką? Cytuj
temir 2 Napisano 10 Stycznia 2008 Autor Napisano 10 Stycznia 2008 A ja mam pytanie jak duże to to jest? Bo chyba niezła pchła Może fota z groszówką? Witam! Fakt że imponujący to on nie jest! Spróbuję za dnia, może nawet jutro! Pozdrawiam! Cytuj
temir 2 Napisano 14 Stycznia 2008 Autor Napisano 14 Stycznia 2008 I moja skromna uwaga, wymien lufe jest wybitnie za krotka Witam! Rzeczywiście,cała lufa okazała się być za krótka o ok. 2mm. Mój błąd polegał na tym że w ciemno wymieniłem samą końcówkę pochodzącą z zestawu i mającą imitować końcowe zgrubienie lufy ( b.paskudna ) na element własnego wyrobu tej samej długości tylko nieco cieńszy - nie sprawdziwszy uprzednio czy lufa tak wzbogacona ma prawidłową długość . Ale nie ma tego złego itd...- obecie dzięki wstawce, skróceniu i zeszlifowaniu zgrubienia końcówki lufa wygląda zdecydowanie lepiej. Lenistwo rzecz straszliwa - a wystarczyło w trakcie prac częściej sięgać po sqadron-armor "Italian medium tank in action" a tam śliczniutki planik,zdjęcia... . Pozdrawiam! PS.:Fotki miały być z pieniążkiem ale jakoś mi umkło...Po za tym nie jest znowu taki karzeł . Cytuj
Panzer4 Napisano 14 Lipca 2009 Napisano 14 Lipca 2009 Odgrzewam jako, że dostałem linka tutaj w innym temacie: te fototrawione gąski to do jakiego zestawu są w oryginale? T26? Cytuj
hubert72 Napisano 19 Lipca 2009 Napisano 19 Lipca 2009 Witaj ! Z ciekawościa oglądam twoje tematy ( w tym ten oczywiście ) muszę przyznać , że idzie Ci doskonale z tym maluchem Mam jeszcze dwa pytania Kiedy zabierasz sie za malowanie Carro armato?? Nie chce zaśmiecać tematu ale muszę zapytać . Czy dysponujesz jakimiś zdjęciami lub kwitami do Lanci z armatą ansaldo 90/53 . Bo w piątek odebrałem od listonosza małą paczuszke z tym modelem a widziałem , że ty taką kiedyś popełniłeś w super wykonaniu. Jeśli mógłbys się podzielić jakimis informacjami bądź wskazówkami pisz na priv ;) Cytuj
temir 2 Napisano 20 Lipca 2009 Autor Napisano 20 Lipca 2009 Witam! fototrawione gąski to do jakiego zestawu są w oryginale? T26? Dokładnie A dokładniej T-26/7 TP/Vickers. Kiedy zabierasz sie za malowanie Carro armato?? Już skończony tak dawno że zapomniałem że w ogóle takiego kiedyś robiłem Galeria jest tutaj: viewtopic.php?t=5878&highlight=carro+armato+++++italeri+esci Pozdrawiam! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi