Skocz do zawartości

Carro Armato M 13/40 Italeri 1/72

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Jest to właściwie stareńkie ESCI. O plusach modelu można napisać jedynie tylko to że jest, reszta to mniejsze lub większe babole których usuwanie wystawiło na ciężką próbę moją cierpliwość .

1. Największy babol -nienaprawialny - niewłaściwy kształt wózków kół nośnych okraszony dodatkowo sexownymi śladami po wypychaczach dla urozmaicenia na przemian wgłębnymi i wypukłymi

2. Winylowe gąsienice - nawet nie guma do wymiany. Zastosowałem blaszany wyrób PARTa,ale można użyć nieco tańsze plastikowe UM składają się z pojedyńczych ogniwek.

3. Nity na stropie wieży i nadbudowy - najprostsza korekta,wystarczy je "zgolić".

4. Jarzmo armaty - koszmar -płyta czołowa nie pasowała do reszty wieży!

5. Szkoda dalszych słów...

Jest to jedyny dostępny model tego pojazdu,model firmy Model Trans wygląda na żywiczną kopię opisanego zestawu i dziedziczy niestety większość jego błędów .

W moim modelu starałem się choć trochę poprawić na ile to tylko było możliwe poważniejsze niedociągnięcia. Wytrasowałem nowy podział blach na wieży i nadbudowie,dorobiłem podpórkę anteny,nawierciłem otwory szczelin obserwacyjnych,odciąłem część błotnika by upodobnić model do pojazdów wczesnej serii produkcyjnej i jeszcze parę podobnych dupereli widocznych na fotkach. W najbliższy łykend czołg powinien trafić do malowania także proszę o uwagi i komentaże bo jeszcze można coś ewentualnie zmienić lub poprawić!

7a1ce45cbad2e50am.gif

5810606756a37dccm.gif

abcdc684b45330b3m.gif

ac901c3c3fc242a0m.gif

ba90fcecbd90e6f4m.gif

a66e6ab604cd5161m.gif

21b0b4aac6b063cbm.gif

469bed89fed082b5m.gif

Pozdrawiam!

Napisano

ModellTrans niestety nie ma tego pojazdu w programie, a to co jest jest poprawione. Slady po wypychaczach tez a o gaskach nie wspomne.

I moja skromna uwaga, wymien lufe jest wybitnie za krotka

Napisano
ModellTrans niestety nie ma tego pojazdu w programie, a to co jest jest poprawione. Slady po wypychaczach tez a o gaskach nie wspomne.

Witam!

Fakt. Nie jest to dokładnie M 13/40 ale M 15/42 podobny do poprzednika z którego bezpośrednio się wywodził :

http://www.modelltrans.de/artikel/index.php?action=image_html&artnr=MT%2072303

Proponuję bliższe oględziny trakcji sprzedawanej jako osobny artykuł:

http://www.modelltrans.de/artikel/index.php?action=image_html&artnr=MT%2072300

niestety w.w błędy nadal są ,wyeliminowano jedynie dziury po wypychaczach . Przy niemal 30 letnim modelu za ok.23 PLN babole specjalnie nie powinny dziwić ale przy cenie 25 EUR lub ok.120 PLN (do niedawna w ofercie Jadaru) za model lub 9 EUR za samą trakcję - co u nas stanowi równowartość modelu Italeri - można oczekiwać nieco więcej

Oczywiście lufa do sprawdzenia i wrazie potrzeby do wypierdziałki.

Pozdrawiam!

Napisano
A ja mam pytanie jak duże to to jest? Bo chyba niezła pchła Może fota z groszówką?

Witam!

Fakt że imponujący to on nie jest! Spróbuję za dnia, może nawet jutro!

Pozdrawiam!

Napisano

Witam!

Rzeczywiście,cała lufa okazała się być za krótka o ok. 2mm. Mój błąd polegał na tym że w ciemno wymieniłem samą końcówkę pochodzącą z zestawu i mającą imitować końcowe zgrubienie lufy ( b.paskudna ) na element własnego wyrobu tej samej długości tylko nieco cieńszy - nie sprawdziwszy uprzednio czy lufa tak wzbogacona ma prawidłową długość . Ale nie ma tego złego itd...- obecie dzięki wstawce, skróceniu i zeszlifowaniu zgrubienia końcówki lufa wygląda zdecydowanie lepiej.

Lenistwo rzecz straszliwa - a wystarczyło w trakcie prac częściej sięgać po sqadron-armor "Italian medium tank in action" a tam śliczniutki planik,zdjęcia... .

1e6445e6e7aafc1cm.jpg

af9893244b910574m.jpg

9bd84c140aabe115m.jpg

Pozdrawiam!

PS.:Fotki miały być z pieniążkiem ale jakoś mi umkło...Po za tym nie jest znowu taki karzeł .

• 1 year later...
Napisano

Witaj ! Z ciekawościa oglądam twoje tematy ( w tym ten oczywiście ) muszę przyznać , że idzie Ci doskonale z tym maluchem

Mam jeszcze dwa pytania Kiedy zabierasz sie za malowanie Carro armato??

Nie chce zaśmiecać tematu ale muszę zapytać . Czy dysponujesz jakimiś zdjęciami lub kwitami do Lanci z armatą ansaldo 90/53 . Bo w piątek odebrałem od listonosza małą paczuszke z tym modelem a widziałem , że ty taką kiedyś popełniłeś w super wykonaniu. Jeśli mógłbys się podzielić jakimis informacjami bądź wskazówkami pisz na priv ;)