rymulus Napisano 27 Sierpnia 2017 Share Napisano 27 Sierpnia 2017 Witam, przedstawiam galerię modelu samoloty Su-17 wczesnej wersji. Model wykonany prosto z pudła. Jedyny dodatek to wyrzutnie npr UB-32 od Eduarda. Model składało się całkiem przyjemnie, nie wymagał prawie szpachlowania. Jedyna uciążliwa rzecz to masa nadlewek i dość duże (grube) elementy łączące części z ramką. w związku z tym każda część wymagała długiej i dokładnej obróbki. W trakcie lakierowania wykorzystałem nowe dla mnie techniki. Na kolor bazowy nakładałem kolejną warstwę tego koloru lecz mocno rozjaśnioną a następnie kładłem kilka warstw rozcieńczonego koloru bazowego. Teraz wiem, że ostatnią warstwą zbytnio przytłumiłem różnicę kolorów. Po położeniu lakieru bezbarwnego i brudzeniu efekt jeszcze trochę przygasł. Użyłem też pierwszy raz, pod kalki, dwuskładnikowego bezbarwnego lakieru samochodowego. Lakierowało się nim łatwo a uzyskana powłoka była idealna. Mam tylko wrażenie, że matowy lakier od Mr Hobby słabo się go trzyma. Tyle tytułem wstępu, zapraszam do oglądania i uwag dotyczących szczególnie malowania od strony technicznej i wszelkich efektów, które należy w przyszłości poprawić. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin K. Napisano 27 Sierpnia 2017 Share Napisano 27 Sierpnia 2017 Podoba mi się Twój model, jako laik w dziedzinie rosyjskich dżetów nie poruszam kwestii merytorycznych. Zdjęcia są trochę mało ostre. Jeśli chodzi o słabą przyczepność matu do lakieru błyszczącego to mam podobnie gdy używam bezbarwnych : błyszczącego Microscale i matowego Life Colora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 28 Sierpnia 2017 Share Napisano 28 Sierpnia 2017 Całkiem przyjemna Suka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi