DP100 Napisano 4 Września 2017 Autor Share Napisano 4 Września 2017 Ale wstyd. No cóż, człowiek całe życie się uczy. A później i tak to zapomina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 4 Września 2017 Share Napisano 4 Września 2017 Heh, to wystawiłeś laurkę Urbanowiczowi... :/. Kompletnie inny typ człowieka. Kompletnie. Erudyta, pełen refleksji i analizy otoczenia. Drugiego takiego ze świecą szukać, nie tylko wśród myśliwców. Inna liga! Oj tak, tak. Polecam lekturę wspomnień, ostatnio wydane, As. Wspomnienia legendarnego dowódcy Dywizjonu 303 - jestem w połowie książki, fascynujące. Tyle off topic ode mnie. Co do budowy, przód z żywicy rozumiem doskonale, w porównaniu z kadłubem z pudełka jest świetny, ale zbiornik... ta część jest dostępna także z blaszki i wygląda moim zdaniem lepiej, no sam byś zrobił chyba lepszy z hipsu. Mam nadzieję, że z tego "niedopasowania" wybrniesz obronną ręką Podglądam dalej, nie z pierwszego rzędu może (wzrok mi się tak zmienił, że z bliska słabo widzę) i bez popcornu (trzeba uważać z takimi przekąskami w moim wieku) - ale z ciekawością, trzeba by wreszcie porządnie tą 11tke zrobić. Pozdrawiam Hubert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DP100 Napisano 4 Września 2017 Autor Share Napisano 4 Września 2017 Chętnie przeczytam. Obecnie "połykam" Czarne Krzyże nad Polską i tematy powiązane z Kampanią Wrześniową. Zbiornik paliwa przymierzyłem dla sprawdzenia a na blaszki z Parta nadal czekam. Zadecyduję jak porównam oba rozwiązania. Niedopasowanie bedzie łatwo naprawić wklejając pasek hipsu 0.5mm i dopasować jeszcze raz. Dokładniej. A jeśli blaszka będzie wyglądała lepiej to tym bardziej problem łatwy do rozwiązania. Co do wykonania modelu to widziałem kilka porządnych prac i na prawdę będę się sarał sprostać zadaniu. Chociaż marny ze mnie modelarz w porównaniu z niektórymi jegomościami tutaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 4 Września 2017 Share Napisano 4 Września 2017 Urbanowicz jako autor to też inna liga w porównaniu do innych wspomnieniowych książek. Znakomity. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DP100 Napisano 4 Września 2017 Autor Share Napisano 4 Września 2017 Małymi kroczkami rzeźbię sobie rowki pod lotki w płacie. Mozolne aczkolwiek satysfakcjonujące jak zgrabne wiórki plastiku wyskakują spod krawędzi pilniczka. Zupełnie przypadkiem odkryłem, że płaski pilniczek Tamiya (przynajmniej ten co mam) posiada krawędź, która idealnia nadaje się do strugania (heblowania) takich rowków. Podobne rozwiązanie, już na gotowo jest w Karasiu z Mirage: Po przymiarce z dolną połówką płata Lotki też prawie gotowe. Kwiestia zaszpachlowania łączenia z hipsem i spasowania z płatem, ale to już po sklejeniu obu połówek. Tyle na dzisiaj. Niestety tydzień pracy się zaczął, a weekend też nie był łaskawy i poszczędził wolnego czasu. Poza tym ciężko coś ruszyć, póki nie mam blaszek. Pozdrawiam i zapraszam do oglądania i komentowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slamacek Napisano 4 Września 2017 Share Napisano 4 Września 2017 Ja sobie skromnie w kąciku przycupnę. Zawsze chciałem mieć 11 w 48, ale teraz już jej nie zrobię, teraz już tylko japońce... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi