mydlo Napisano 3 Września 2017 Share Napisano 3 Września 2017 Witam serdecznie, postanowiłem skleić sobie taką oto mazdę. Do modelu domówiłem: zestaw blaszek http://www.hiroboy.com/124_Mazda_MX5_Roadster_ND_2015__Detail_up_Set__PE_and_Resin_Tamiya--product--9428.html i felgi 17" http://www.hiroboy.com/124_2016_Mazda_MX5_17_Wheels_and_Tyres_Set--product--11049.html Założyłem ten warsztat z racji tego że jest to mój pierwszy w życiu model samochodu i będę potrzebował trochę wskazówek technicznych na które bardzo liczę. Inbox niestety taki okrojony, bo prace nad samochodem już rozpocząłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 3 Września 2017 Share Napisano 3 Września 2017 Piękny model. Będę obserwował. Pełny inbox jest tutaj Co do blaszek: moim zdaniem lepszy zestaw jest produkcji KA-Models Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mydlo Napisano 3 Września 2017 Autor Share Napisano 3 Września 2017 (edytowane) Piękny model. Będę obserwował.Pełny inbox jest tutaj Co do blaszek: moim zdaniem lepszy zestaw jest produkcji KA-Models Tak ale to cą blaszki do modelu NC Pierwsze prace poczynione, większość elementów podwozia zapodkładowana i obrobiona z nadlewek, gotowa do pomalowania. W tym miejscu mam pierwsze pytanie na poziomie przedszkolaka. Czy każdy z tych elementów po polamowaniu powinien być potraktowany bezbarwnym lakierem żeby umożliwić jakieś brudzenie (wash), czy brudzenie raczej na sucho? drugie pytanie odnośnie zawieszenia, planuję delikatnie je obniżyć, czy wystarczy że skrócę długość amortyzatorów a one "naciągną" wahacze i całość będzie niżej, czy powinienem dokonać modyfikacji pozostałych elementów. Z instrukcji wynika że to ostatecznie amortyzator ustala poziom na którym znajdują się wahacze. Edytowane 3 Września 2017 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 3 Września 2017 Share Napisano 3 Września 2017 Faktycznie One są do Fujim'owej NC Sorry, chciałem dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mydlo Napisano 17 Września 2017 Autor Share Napisano 17 Września 2017 Otrzymałem dodatkowe zabawki: poza tym powoli zacząłem kłaść kolory na elementy zawieszenia i podwozia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Browarek90 Napisano 17 Września 2017 Share Napisano 17 Września 2017 O będzie się działo, ta felga Biała to zestawowa tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mydlo Napisano 17 Września 2017 Autor Share Napisano 17 Września 2017 O będzie się działo, ta felga Biała to zestawowa tak? tak, biała to zestawowe 16" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 18 Września 2017 Share Napisano 18 Września 2017 Podpatruje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kashato Napisano 18 Września 2017 Share Napisano 18 Września 2017 O wróciłeś, działaj! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GTiStyle Napisano 26 Września 2017 Share Napisano 26 Września 2017 Też zasiadam do widowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mydlo Napisano 21 Października 2017 Autor Share Napisano 21 Października 2017 Większa część podwozia, układu napędowego i zawieszenia skończona, położyłem też pierwszą warstwę podkładu na karoserię. W tym miejscu kilka pytań: 1. w jakiej kolejności malować karoserię, czy najpierw kolor bazowy a później czarne wykończenia, czy najpierw czarny, zamaskować listwy i jechać z kolorem bazowym? 2. na jakim etapie wkleić klamki, przed malowaniem, czy po (mogą utrudnić polerowanie) 3. jak pobrudzić podwozie? chcę uzyskać efekt naturalnego brudu, tak jak to wygląda w każdym aucie podczas normalnego użytkowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
isz007 Napisano 21 Października 2017 Share Napisano 21 Października 2017 Ładna ta Mazda.... 1. Najpierw bazowy, potem czarne, 2. Po malowaniu, 3. Ja zrobiłem tak: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bahamut24 Napisano 21 Października 2017 Share Napisano 21 Października 2017 3. jak pobrudzić podwozie? chcę uzyskać efekt naturalnego brudu, tak jak to wygląda w każdym aucie podczas normalnego użytkowania Przy maździe podwozie to nie problem walisz na RUDO tak aby w czasie jazdy chrupało Zasiadam i kibicuję , też mam w planach to auto . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mydlo Napisano 21 Października 2017 Autor Share Napisano 21 Października 2017 Dzięki Panowie, ale bardziej chodziło mi o technikę czy jakiś wash, czy pigment czy cokolwiek innego:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bahamut24 Napisano 21 Października 2017 Share Napisano 21 Października 2017 Nie widać obrazka. Możesz kupić suche pastele i przy kilku próbach uzyskasz fajny efekt tymi cieniami też można dużo zdziałać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mydlo Napisano 3 Lutego 2018 Autor Share Napisano 3 Lutego 2018 powoli kończę z detalami podwozia i zabrałem się za wnętrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 4 Lutego 2018 Share Napisano 4 Lutego 2018 Jest moc Tak trzymaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kashato Napisano 6 Lutego 2018 Share Napisano 6 Lutego 2018 Uchwyty na napoje dorobiłeś, były jako blaszki czy jak? Dodają uroku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mydlo Napisano 6 Lutego 2018 Autor Share Napisano 6 Lutego 2018 Uchwyty na napoje dorobiłeś, były jako blaszki czy jak? Dodają uroku blaszki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mydlo Napisano 24 Lutego 2018 Autor Share Napisano 24 Lutego 2018 Podwozie ukończone, dotarła też przesyłka z lakierem bazowym! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kashato Napisano 26 Lutego 2018 Share Napisano 26 Lutego 2018 No ciekawi mnie jak siądzie Ci ten lakier, czy nie będzie żadnych przebojów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mydlo Napisano 7 Kwietnia 2018 Autor Share Napisano 7 Kwietnia 2018 No ciekawi mnie jak siądzie Ci ten lakier, czy nie będzie żadnych przebojów w mojej ocenie lakier siadł bardzo dobrze, rozcieńczałem Leveling Thinnerem, ponizej już po washu i drugiej warstwie lakieru, niestety tym razem sporo paprochów do usunięcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mydlo Napisano 20 Października 2018 Autor Share Napisano 20 Października 2018 Dość długo nic się nie ruszyło do przodu, bo zacząłem coś poprawiać przy budzie, oczywiście ją zjebałem, a że był położony lakier 2k to już się nie dała odratować... Więc zakupiłem drugi model i wszystko od początku. Nie obyło się bez baboli i poprawek, ale ostatecznie skończyłem z lakierowaniem W między czasie jednak w moim pierwowzorze zostało zmienione zawieszenie i ogumienie, więc nie mogło tego zabraknąć w modelu: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
portalus Napisano 23 Listopada 2018 Share Napisano 23 Listopada 2018 Coś się ruszyło w temacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mydlo Napisano 30 Stycznia 2019 Autor Share Napisano 30 Stycznia 2019 W dniu 23.11.2018 o 09:47, portalus napisał: Coś się ruszyło w temacie? Coś powoli się ruszyło, ukończyłem deskę rozdzielczą, oraz boczki drzwi. Z racji tego że miałem drugi zestaw, wymieniłem wszystkie elementy które mi się nie podobały. Jestem w trakcie kończenia foteli. Ponadto skończyłem na dobre z budą, było kilka elementów do poprawki, które ukończyłem, pomalowałem wszystkie elementy które mają być czarne - listwy przy progach, wydechu i przednim zderzaku, oraz listwę okalającą dach. Zaczynam też wklejać pozostałe elementy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi