ministersan Napisano 3 Września 2017 Share Napisano 3 Września 2017 Klasa 1 - Samoloty i śmigłowce Kategoria Specjalna 2 - Najlepsza relacja z prac warsztatowych Miałem w konkursie wystartować tylko z jednym modelem, ale przeglądając forum trafiłem po raz drugi na inbox tego modelu zrobiony przez kolegę Solo i tak mnie wciągnęła jego relacja, że wyciągnąłem model i powiedziałem sobie "robie go", a skoro już go robię to niech weźmie udział w konkursie. Kolorki wszak ma typowo jesienne. Regulaminowy mini inbox i piękny jesienny kamuflaż Chciałem najpierw (jeśli chodzi o lotnictwo izraelskie) wykonać Kfira z Kinetica, ale jednak pierwsza będzie piętnastka. Model z pudła, choć myślę o żywicznym foteliku - jednak na necie widać, że żywiczne są mniejsze od GWH i mogą dziwnie wyglądać w kokpicie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 3 Września 2017 Share Napisano 3 Września 2017 Piękny zestaw, dasz radę zrobić go równie dobrze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ministersan Napisano 3 Września 2017 Autor Share Napisano 3 Września 2017 Zobaczymy. Priorytetem jest zestaw w wersji japońskiej wydany pod marką Pit Road. Zatem ten będzie pròbą. Nauke z jego składania wykorzystam przy F-15J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ministersan Napisano 4 Września 2017 Autor Share Napisano 4 Września 2017 Kokpit częściowo sklejony, częściowo na sucho. Fotele i tablice jeszcze przed szlifowaniem. Myślę, że fotele dadzą radę - może dokupić jakieś pasy i będzie ok. Boje się, że żywice będą za małe. No chyba, że ma ktoś namiary na jakiś fajnych pilotów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 15 Września 2017 Share Napisano 15 Września 2017 Nie to żebym się dopominał, ale coś z tego będzie, czy poległeś na starcie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek R Napisano 15 Września 2017 Share Napisano 15 Września 2017 Nie to żebym się dopominał, ale coś z tego będzie, czy poległeś na starcie? Solo mistrzu a Ty dla czego nie starujesz liczyłem na twój warsztat I powielam pytanie o postem prac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ministersan Napisano 16 Września 2017 Autor Share Napisano 16 Września 2017 Jestem, jestem. Byłem w delegacji. Wczoraj wróciłem - dzisiaj dalsze prace. Od razu pytanko - jakie kolorki najlepiej użyć do kamo - preferuje Gunze H lub Tamka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 16 Września 2017 Share Napisano 16 Września 2017 Kup zestaw MRP, mają taki specjalny do izraelskich maszyn. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ministersan Napisano 16 Września 2017 Autor Share Napisano 16 Września 2017 A jak się tym maluje? Do aero, czy trzeba rozcieńczać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 16 Września 2017 Share Napisano 16 Września 2017 MRP to chyba najlepsze farby do aero jakimi malowałem, przebijają nawet Gunze C/H i Tamkę. Gotowe do aero, nie trzeba rozcieńczać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ministersan Napisano 16 Września 2017 Autor Share Napisano 16 Września 2017 A ten zestaw? Myślałem też o Gunze H310, H312, H313 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 16 Września 2017 Share Napisano 16 Września 2017 Inna opcja to Gunziaki z instrukcji jakiegoś Żyda Hasegawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hellvis Napisano 16 Września 2017 Share Napisano 16 Września 2017 Gunze ma w seri C kolory dedykowane dla samolotów IDF. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 16 Września 2017 Share Napisano 16 Września 2017 miga sobie odpuść ;) Kup dobre farby tak jak solo doradza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 16 Września 2017 Share Napisano 16 Września 2017 Gunze ma w seri C kolory dedykowane dla samolotów IDF. Które to konkretnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Taki Jeden Napisano 16 Września 2017 Share Napisano 16 Września 2017 A co jest nie tak z farbami które masz podane w instrukcji ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hellvis Napisano 17 Września 2017 Share Napisano 17 Września 2017 Które to konkretnie? 312; 313; 314; to z tych co mam pod ręką, nie pamiętam czy są jakieś jeszcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 17 Września 2017 Share Napisano 17 Września 2017 Te kolory to ciemna zieleń, żółty i błękit. Owszem, opisane są jako "Israel", ale raczej nie do końca nadają się do tego F-15. Brakuje na pewno seledynu i brązu, bo ta zieleń C312 jest zbyt ciemna do tego kamuflażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRL Napisano 17 Września 2017 Share Napisano 17 Września 2017 314 to kolor seledynowy mimo że jest opisany jako Blue, choć daleko mu do włąściwego koloru z kamuflażu Izraelskich jetów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 17 Września 2017 Share Napisano 17 Września 2017 C314 to FS35622 to nie zieleń, tylko jasny szary z leciutkim odcieniem błękitu, od biedy można się tam dopatrzeć nieco zielonego odcienia (choć trzeba w tym dużo dobrej woli), ale to nie jest w ogóle kolor nadający się do tego kamuflażu. Jasna zieleń dla współczesnego izraelskiego lotnictwa jest znacznie intensywniejsza, bez dwóch zdań. C312 jest za ciemny do tego kamuflażu, bo to po prostu ciemna zieleń. Brąz można pomalować gunzowskim C310 bo to ten sam numer FS. C313 to piaskowy kolor i jego FS też się zgadza. Spód samolotu to C308 i tutaj też nie ma wątpliwości. Tak naprawdę jedyny problem to ta jasna zieleń, której odpowiednika Gunze nie produkuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRL Napisano 17 Września 2017 Share Napisano 17 Września 2017 Dostałem jakiś czas wstecz do testów pakiet kolorów od MRP i był tam ten seledyn do Izraelskich kamuflaży. Niestety nie pamiętam numeru. Ale kolor był całkiem ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 17 Września 2017 Share Napisano 17 Września 2017 Pale Green MRP-S01, nie jest sprzedawany osobno, tylko w tym zestawie o którym pisałem wcześniej. Jak ktoś ma trochę modeli izraelskich maszyn to warto kupić, choć trochę kosztuje. Nie wiem tylko do czego ten jasny Light Blue jest stosowany, może spód ichnich F-16 jest tym malowany, nie wiem, Sufę robiłem już parę lat temu... Podobnie jak ta ciemna zieleń - pewnie jakieś starsze maszyny takim kolorem malowali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRL Napisano 17 Września 2017 Share Napisano 17 Września 2017 Sprawdzę czy nie mam jeszcze tego koloru od MRP, sprzedałem większosć tego co otrzymałem na testy ale kilka mi zostało jeżeli mam to mogę oddać ponieważ nie używam i nie zamierzam używać tych farb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 17 Września 2017 Share Napisano 17 Września 2017 Ale to nie dla mnie, ja ten zestaw mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hellvis Napisano 17 Września 2017 Share Napisano 17 Września 2017 C 312 i 314 są poprawne, ale dla starego schematu samolotów IDF, zapomniałem że te f-15 po nowemu już malowali. Przy tych nowych kolorach jako odpowiednika seledynu używałem xf-21 tamiyi i według mnie wygląda całkiem nieźle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi