Parahyba Napisano 4 Września 2017 Share Napisano 4 Września 2017 (edytowane) Hej, to mój pierwszy post i pierwszy model jaki będę sklejał, więc mam nadzieję, że trochę mi pomożecie Poza modelem kupiłem: - emalie Revella - Tamiya TS-14 do pomalowania kasty (w sprayu) - szary podkład Mr. Hobby 1200 (w sprayu) - błyszczący lakier Mr. Hobby B-501 (w sprayu) Jeśli macie uwagi odnośnie zakupionych materiałów to chętnie posłucham. Dodatkowo mam problem z chromowanymi częściami Revella. Wyciąłem je z ramki i szlifując nadmiaru plastiku zeszlifowałem także chrom... Znacie jakiś sposób na usunięcie całego fabrycznego chromu? Edytowane 12 Września 2017 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Taki Jeden Napisano 4 Września 2017 Share Napisano 4 Września 2017 Cleanlux, pianka do czyszczenia piekarników, ew. zmywacz Wamodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub476 Napisano 4 Września 2017 Share Napisano 4 Września 2017 Chrom najłatwiej zmyć "kretem" do rur, zajmie to 2 minuty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinWSS Napisano 4 Września 2017 Share Napisano 4 Września 2017 Dokładnie - kret ładnie pozwoli na pozbycie się "chromu". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Parahyba Napisano 5 Września 2017 Autor Share Napisano 5 Września 2017 Dziękuje bardzo, biorę się do czyszczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Parahyba Napisano 15 Października 2017 Autor Share Napisano 15 Października 2017 Chromowane części udało się pięknie wyczyścić i zabrałem się do sklejania i malowania silnika. Poniżej efekty: Błędy jakie sam widzę: 1. Użyłem za dużo kleju w niektórych miejscach, przez co wypłynął spod części i pożarł się z farbą. 2. Zaskoczyła mnie też kalka - miała spory przeźroczysty nadmiar, który znacznie wystawał poza element. W efekcie musiałem dociąć już przyklejoną kalkę, przez co delikatnie ją naderwałem. Będę wdzięczny za wskazówki co mogę zrobić lepiej przy kolejnym modelu Teraz biorę się za podwozie, ale w międzyczasie próbowałem spasować części i okazało się, że maska nie przylega dobrze do reszty karoserii. Podpowiecie jak mogę to naprawić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
isz007 Napisano 15 Października 2017 Share Napisano 15 Października 2017 Będę wdzięczny za wskazówki co mogę zrobić lepiej przy kolejnym modelu Wskazówka: Zrobić kolejny model i kolejny i kolejny i kolejny i kolejny........x1000 .....ale w międzyczasie próbowałem spasować części i okazało się, że maska nie przylega dobrze do reszty karoserii. Podpowiecie jak mogę to naprawić? Młotkiem walnij, z trzy do pięciu razy, Silnik elegancko wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Parahyba Napisano 26 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 26 Stycznia 2018 Niestety, ale zapach emalii jest dla mnie zbyt ostry. Póki co odstawiam emalie i próbuje z innym modelem (viewtopic.php?f=88&t=60582), który będę malował akrylami Vallejo Model Color. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrek18tw Napisano 25 Lipca 2018 Share Napisano 25 Lipca 2018 Dzieje się coś w tym temacie? Ciekawią mnie detale tego modelu, planuję go kupić jako dawcę elementów do Eleanor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Parahyba Napisano 29 Września 2018 Autor Share Napisano 29 Września 2018 Odświeżam temat, silnik zostaje tak jak jest, natomiast wszystkie inne elementy robię od nowa. I tu pytanie - czy emalia Revella zejdzie mi w DOT3 czy lepiej zastosować coś innego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Parahyba Napisano 19 Listopada 2018 Autor Share Napisano 19 Listopada 2018 Dot3 nie poradził sobie z emalią, natomiast kret dał radę Wszystkie elementy podwozia pomalowałem podkładem, a następnie farbami Vallejo Model Color przy użyciu pędzla. Dodatkowo pierwszy raz bawiłem się Tamiya Weathering Master Set D oraz Molotow Liquid Chrome - polecam oba produkty Wybaczcie niezeszlifowane rury przy silniku, ale silnik robiłem ponad rok temu i kiedy nie zwracałem jeszcze uwagi na takie szczegóły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hemi303 Napisano 26 Listopada 2018 Share Napisano 26 Listopada 2018 Wiem, że silnik robiłeś już jakiś czas temu, ale jeśli się da to popraw proszę pasek z szarego na czarny-mat. Będzie bliżej oryginału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Parahyba Napisano 4 Grudnia 2018 Autor Share Napisano 4 Grudnia 2018 Kolejne elementy już w chromie. I wnętrze ukończone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Parahyba Napisano 8 Stycznia 2019 Autor Share Napisano 8 Stycznia 2019 (edytowane) Poczyniłem kolejne prace nad kastą. Kolor bazowy Tamiya X1. Pierwszy raz kładłem tak duże kalki i co prawda nie wyszło idealnie, ale jestem zadowolony W kolejnym kroku 2K od ZeroPaints, również po raz pierwszy. Jakieś rady? Edytowane 8 Stycznia 2019 przez Parahyba 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianosPL Napisano 8 Stycznia 2019 Share Napisano 8 Stycznia 2019 W dniu 26.01.2018 o 20:41, Parahyba napisał: Niestety, ale zapach emalii jest dla mnie zbyt ostry. Póki co odstawiam emalie i próbuje z innym modelem (viewtopic.php?f=88&t=60582), który będę malował akrylami Vallejo Model Color. Posiadam Emalie revell ładnie pachną. najgorzej u mnie smierdzi nowa jedna farba humbrola tak jakby rzygami. Bardziej smierdza humbrole niz revell Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Parahyba Napisano 8 Stycznia 2019 Autor Share Napisano 8 Stycznia 2019 Zauważ, że pierwszy post pisałem dawno temu Obecnie nie używam zupełnie emalii, przerzuciłem się na akryle Tamiya + VMC do detali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Parahyba Napisano 17 Stycznia 2019 Autor Share Napisano 17 Stycznia 2019 (edytowane) Pierwszy raz bawiłem się lakierem 2K - nawet trochę się świeci Kolejny krok - polerka Edytowane 17 Stycznia 2019 przez Parahyba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GTiStyle Napisano 17 Stycznia 2019 Share Napisano 17 Stycznia 2019 Trochę to mało powiedziane ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darek1207 Napisano 20 Stycznia 2019 Share Napisano 20 Stycznia 2019 Piękne malowanie, ten lakier wygląda obłędnie. A mam pytanko czy jakoś maskowałeś środek przy stosowaniu tego lakieru, bo zawsze coś się dostanie do wewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Parahyba Napisano 21 Stycznia 2019 Autor Share Napisano 21 Stycznia 2019 Dziękuje Nie, nie maskowałem, wewnątrz przejadę pędzlem matową farba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Parahyba Napisano 23 Stycznia 2019 Autor Share Napisano 23 Stycznia 2019 Potrzebuję Waszej pomocy. Wziąłem się za polerowanie 2K i zupełnie mi to nie idzie. Najpierw przetarłem na mokro papierami o gradacji 1500-2000-2500-3000. Efekt: Następnie 6 minut polerowałem czerwoną pastą Tamiya i efekt był oszałamiający. Niestety jak tylko pasta polerska wyschła (czyli jakieś 5 minut później) - blask zniknął Ma ktoś jakiś pomysł co robię źle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 23 Stycznia 2019 Share Napisano 23 Stycznia 2019 Po paście czerwonej zmywasz dokładnie jej resztki miękkim pędzelkiem, powtarzasz to samo niebieską i na koniec białą. Dopiero po białej jest połysk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 23 Stycznia 2019 Share Napisano 23 Stycznia 2019 Tak ja wyżej, użyj jeszcze Fine i Finish - czasami tylko Fine wystarczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Parahyba Napisano 23 Stycznia 2019 Autor Share Napisano 23 Stycznia 2019 Czyli czerwona pasta wcale nie ma przywrócić połysku? karambolis mam odczekać aż pasta wyschnie i dopiero zmyć resztki czy zmywać od razu po polerowaniu? I czy mam myć w samej wodzie czy wodzie z płynem do mycia naczyń? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 23 Stycznia 2019 Share Napisano 23 Stycznia 2019 Nie ma sensu czekać na wyschnięcie. Woda z płynem będzie ok. Ja myję zwykłym mydłem. Dobrze jest też spłukać wodą demineralizowaną bądź z filtra, żeby po wyschnięciu nie było osadu z kamienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi