XwojtasX Napisano 24 Stycznia 2008 Share Napisano 24 Stycznia 2008 Witam! Chciałbym pomalować kabinę modelu ciężarówki sprayem Motip lub Dupli Color. Czy będzie mi do tego potrzebny podkład? Czy są one w sprayu? Co się może stać, jeżeli go nie użyję? Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koksik750 Napisano 24 Stycznia 2008 Share Napisano 24 Stycznia 2008 Podkład wyrównuje powierzchnię i zwiększa przyczepność farby do modelu. Jak go nie użyjesz to może ci farba odchodzić np z taśmą podczas maskowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 24 Stycznia 2008 Super Moderator Share Napisano 24 Stycznia 2008 Witam. Nie jestem znawcą, w tej dziedzinie, ale przed pomalowaniem mojej ciężarówki, poszedłem do sklepu lakierniczego. Zapytałem gościa, który właśnie coś w tym momencie kombinował z kolorami. Odpowiedział mi, że jak nie zatosuję podkładu, to naniesiony kolor, po jakimś czasie mi odpadnie. Ja używam acrylowrgo podkładu w sprayu do plastiku i jestem bardzo zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
XwojtasX Napisano 24 Stycznia 2008 Autor Share Napisano 24 Stycznia 2008 A jakiej firmy to jest podkład? I jakich używasz sprayów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 24 Stycznia 2008 Super Moderator Share Napisano 24 Stycznia 2008 Ten większy pojemnik, czyli farba do zderzaków, stosuję ją jako podkład. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszDudek Napisano 6 Lutego 2008 Share Napisano 6 Lutego 2008 Maluj bez podkładu ja tak robie i jest ok daje tylko biały podkład kiedy maluje żółtym pomarańczowym lub czerwonym na ciemnym plastiku bo inaczej niepokryje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 6 Lutego 2008 Super Moderator Share Napisano 6 Lutego 2008 Maluj bez podkładu ja tak robie i jest ok daje tylko biały podkład kiedy maluje żółtym pomarańczowym lub czerwonym na ciemnym plastiku bo inaczej niepokryje. A jakimi farbami, malujesz swoje ciężarówki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szymeeeek Napisano 27 Kwietnia 2008 Share Napisano 27 Kwietnia 2008 koledzy i koleżanki mam pytanko dotyczące sprayu Motip'a czym go zmyć z kasty??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek D Napisano 27 Kwietnia 2008 Share Napisano 27 Kwietnia 2008 Myślę że DOT-4 dałby radę, ale niech się wypowiedzą specjaliści. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bilonzo Napisano 27 Kwietnia 2008 Share Napisano 27 Kwietnia 2008 Mi Motipa DOT 3/4 nie pamiętam dokładnie zmył z kabinki bardzo dobrze . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRUGER_MAN Napisano 27 Kwietnia 2008 Share Napisano 27 Kwietnia 2008 Polecam DOT3 , zmywa farbe i nie narusza plastiku , pod DOT4 miałem taki elastyczny plastik bardzo . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tmajer Napisano 27 Kwietnia 2008 Share Napisano 27 Kwietnia 2008 Dość ładnie usuwa go zmywacz Wamodu .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 12 Czerwca 2008 Share Napisano 12 Czerwca 2008 OK, żeby nie zakładać nowego tematu, spytam tutaj. Przeszukałem forum i nie znalazłem konkretnej odpowiedzi. Jaka jest różnica miedzy DOT3, a DOT4? Jaki wpływ mają one na plastyk Revella, Italeri, Matchboxa? Czy je zmiękczą, rozpuszczą? Używałem do tej pory kreta ale nie dął rady sprayom firmy PRISMA COLOR ACRYL :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bilonzo Napisano 12 Czerwca 2008 Share Napisano 12 Czerwca 2008 Constructor DOT-4 jest już dla plastiku niebezpieczny. Plastik po tym specyfiku robi się tak jak napisał KRUGER_MAN, czyli elastyczny. DOT-3 nie reaguje z plastikiem, przez co jest powszechnie stosowany w modelarstwie . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszDudek Napisano 12 Czerwca 2008 Share Napisano 12 Czerwca 2008 Kret niedziała na akryle a dot 4 na emalie dzieki za cynk że dot4 plastik zmiekcza. Więc jak ten spray jest emalią to idz do tesco kup proszek do czyszczenia rur tkz za 1,74zł ugotuj wode wsyp kreta poczekaj chwile wsadz ramke zobacz czy się nie stopi potem sprawdz palcem jak jest ok wkładaj kaste 10 min potem do wanny przysznic to co nie odejdzie to szczotka i znów pod wode. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 12 Czerwca 2008 Share Napisano 12 Czerwca 2008 Bilonzo ale da radę tej farbie o której wspomniałem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 12 Czerwca 2008 Share Napisano 12 Czerwca 2008 rur tkz że jakich rur? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszDudek Napisano 12 Czerwca 2008 Share Napisano 12 Czerwca 2008 Srodek do czyszczenia rur tesco kożystny zakup znajdziesz na półce obok kreta dokładna nazwa preparat do udrożniania kanalizacji w granulkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cruenzo Napisano 12 Czerwca 2008 Share Napisano 12 Czerwca 2008 Constructor -> spróbuj wykąpać pomalowaną cześć w Clenaluxie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bilonzo Napisano 12 Czerwca 2008 Share Napisano 12 Czerwca 2008 Constructor Jeśli to jest akrylowa farba to z palcem w nosie . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paffko Napisano 12 Czerwca 2008 Share Napisano 12 Czerwca 2008 A clenalux nie ruszy plastiku?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 13 Czerwca 2008 Share Napisano 13 Czerwca 2008 Srodek do czyszczenia rur tesco kożystny zakup znajdziesz na półce obok kretadokładna nazwa preparat do udrożniania kanalizacji w granulkach Odpada :( W mojej wsi nie ma Piesco-Tesco, a anwet nie wiem czy w szczecinie jest :( zobacze w katalogu firm potem. DOT-3 dał radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miqs Napisano 13 Czerwca 2008 Share Napisano 13 Czerwca 2008 ale to wystarczy do normalnego chemicznego pójść i powiedzieć, że chcesz kreta do rur w grarnulkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cruenzo Napisano 13 Czerwca 2008 Share Napisano 13 Czerwca 2008 A clenalux nie ruszy plastiku?? nie ruszy. jakiś czas temu kapałem aerograf w cleanluxie przez 3 dni bodajze i cleanlux byl wlany do plastikowego pojemnika, który ma się dobrze :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 13 Czerwca 2008 Share Napisano 13 Czerwca 2008 miqs nie wiem czy dobrze rozumuję, ale kret chyba wytrąca się z wody po czasie. Zauważyłem, że po kilku godzinach po odstawieniu kreta, gdzie jeszcze nic do niego nie wrzucam, na dnie osadza się taki biały syf. Kiedyś wsadziłem łapy do kreta, miałem skaleczenia na palcach i okazało się to w tych miejscach bolesne, a po kilku godzinach już nie jest bolesne, gdy wsadzam łapki do kreta. Wydaje mi się więc, że ten cały kwas opada na dno. nie znam się na chemii, ale takie zaobserwowąłem zjawisko. Granulki odpadają, widzę ze DOT3 lepszy Pytanie o Cleanlux'a i aerograf W aerografie są w niektórych miejscach takie male uszczelki, czy Clenlux ich nie rusza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi