Skocz do zawartości

Spraye (wszystko o...)

XwojtasX

Rekomendowane odpowiedzi

• Super Moderator

Witam.

Nie jestem znawcą, w tej dziedzinie, ale przed pomalowaniem mojej ciężarówki, poszedłem do sklepu lakierniczego. Zapytałem gościa, który właśnie coś w tym momencie kombinował z kolorami. Odpowiedział mi, że jak nie zatosuję podkładu, to naniesiony kolor, po jakimś czasie mi odpadnie.

Ja używam acrylowrgo podkładu w sprayu do plastiku i jestem bardzo zadowolony.

• 2 weeks later...
  • Super Moderator
Maluj bez podkładu ja tak robie i jest ok daje tylko biały podkład kiedy maluje żółtym pomarańczowym lub czerwonym na ciemnym plastiku bo inaczej niepokryje.

A jakimi farbami, malujesz swoje ciężarówki?

• 2 months later...
  • 1 month later...

OK, żeby nie zakładać nowego tematu, spytam tutaj. Przeszukałem forum i nie znalazłem konkretnej odpowiedzi. Jaka jest różnica miedzy DOT3, a DOT4? Jaki wpływ mają one na plastyk Revella, Italeri, Matchboxa? Czy je zmiękczą, rozpuszczą? Używałem do tej pory kreta ale nie dął rady sprayom firmy PRISMA COLOR ACRYL :(

Constructor DOT-4 jest już dla plastiku niebezpieczny. Plastik po tym specyfiku robi się tak jak napisał KRUGER_MAN, czyli elastyczny. DOT-3 nie reaguje z plastikiem, przez co jest powszechnie stosowany w modelarstwie .

Pozdrawiam

Kret niedziała na akryle a dot 4 na emalie dzieki za cynk że dot4 plastik zmiekcza. Więc jak ten spray jest emalią to idz do tesco kup proszek do czyszczenia rur tkz za 1,74zł ugotuj wode wsyp kreta poczekaj chwile wsadz ramke zobacz czy się nie stopi potem sprawdz palcem jak jest ok wkładaj kaste 10 min potem do wanny przysznic to co nie odejdzie to szczotka i znów pod wode.

Srodek do czyszczenia rur tesco kożystny zakup znajdziesz na półce obok kreta

dokładna nazwa preparat do udrożniania kanalizacji w granulkach

Odpada :( W mojej wsi nie ma Piesco-Tesco, a anwet nie wiem czy w szczecinie jest :( zobacze w katalogu firm potem.

DOT-3 dał radę

A clenalux nie ruszy plastiku??

nie ruszy. jakiś czas temu kapałem aerograf w cleanluxie przez 3 dni bodajze i cleanlux byl wlany do plastikowego pojemnika, który ma się dobrze :-)

miqs nie wiem czy dobrze rozumuję, ale kret chyba wytrąca się z wody po czasie. Zauważyłem, że po kilku godzinach po odstawieniu kreta, gdzie jeszcze nic do niego nie wrzucam, na dnie osadza się taki biały syf. Kiedyś wsadziłem łapy do kreta, miałem skaleczenia na palcach i okazało się to w tych miejscach bolesne, a po kilku godzinach już nie jest bolesne, gdy wsadzam łapki do kreta. Wydaje mi się więc, że ten cały kwas opada na dno. nie znam się na chemii, ale takie zaobserwowąłem zjawisko. Granulki odpadają, widzę ze DOT3 lepszy

Pytanie o Cleanlux'a i aerograf

W aerografie są w niektórych miejscach takie male uszczelki, czy Clenlux ich nie rusza?