Nużek Napisano 16 Października 2017 Share Napisano 16 Października 2017 Chciałbym wykonać podstawkę imitującą pustynię, w zasadzie płaski piaskowo-żwirowy teren. Są specyfiki mig'a czy AK ale czy nie da się tego inaczej zrobić? Myślałem o zwykłym, drobnym piasku. Posypać dioramę i to wszystko. Tylko jak zrobić aby się to wszystko razem skleiło? Można sypnąć na wikol ale grubsza warstwa z tego nie wyjdzie. Zmieszać z rozcieńczonym wikolem piach, przygotować papkę i rozsmarować po dioramce? Ktoś coś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer4 Napisano 16 Października 2017 Share Napisano 16 Października 2017 To zależy, czy robisz dioramę w skali 1:16, czy H0... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nużek Napisano 16 Października 2017 Autor Share Napisano 16 Października 2017 To żeś mi zadał pytanie. To jest do samolotów w skali 1:48 ciężko to nazwac diorama bo to w zasadzie sam piasek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer4 Napisano 16 Października 2017 Share Napisano 16 Października 2017 Do 1:48 to raczej piasek dla szynszyli będzie dobry. Najlepiej sypany na rozwodniony wikol. Później malować aero wg uznania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janpola Napisano 16 Października 2017 Share Napisano 16 Października 2017 Wow nigdy bym nie wpadł na piasek dla szynszyli.. faktycznie może stanowić fajną fakturę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nużek Napisano 16 Października 2017 Autor Share Napisano 16 Października 2017 Posypując rozwodniony wikol warstwa nie będzie za cienka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nużek Napisano 17 Grudnia 2017 Autor Share Napisano 17 Grudnia 2017 Czym utrwalić taki posypany piasek? Czy jest coś co wszystko ładnie sklei na powierzchni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer4 Napisano 17 Grudnia 2017 Share Napisano 17 Grudnia 2017 Ja nigdy nie utrwalałem. To co ma się zsypać to się zsypie. Resztę wikol będzie mocno trzymał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nużek Napisano 17 Grudnia 2017 Autor Share Napisano 17 Grudnia 2017 Czyli sypiesz na rozwodniony wikol. Resztę zdmu:bip:esz czy zostawiasz na dioramie tylko że leżący tak naturalnie, nieprzyklejony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer4 Napisano 17 Grudnia 2017 Share Napisano 17 Grudnia 2017 Sypię na wikol z nadmiarem. Czekam aż wyschnie, a resztę zsypuję. Nie zostawiam luźnego piasku na dioramie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
liconek Napisano 20 Czerwca 2019 Share Napisano 20 Czerwca 2019 ja dokładnie smaruję wikolem, rozprowadzam, posypuje przesitkowanym piaskiem, zsypuję co się nie przykleiło i psikam z góry wikolem rozcieńczonym z wodą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz45 Napisano 3 Października 2022 Share Napisano 3 Października 2022 Pozwolę sobie odświeżyć temat. Czeka mnie wykonanie takiej pustynnej podstawki i warto by było powoli zgłębiać temat. Wykonam według instrukcji powyżej tylko zastanawia mnie jak to zrobić żeby gąsienice były realistycznie zagłębione w podłożu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi