klaymen Napisano 24 Października 2017 Share Napisano 24 Października 2017 Klasa 6 - Figurki i Popiersia Konkurs zmotywował mnie żeby skleić figurkę którą mam w kolekcji od jakiegoś czasu, ale jakoś nie mogłem się za nią zabrać. Jest to Techpriest Dominus z Warhammera 40k. Techpriest czyli kapłan maszyny to w świecie Warhammera mniej więcej odpowiednik inżyniera - zajmuje się wszystkim co związane z maszynami, z odrobiną kultu i religijności, czyli na zawieszony komputer poleci restart i modlitwę do ducha maszyny . Techprieści zazwyczaj z wiekiem coraz więcej części ciała zamieniają na mechaniczne, albo jako ulepszenia, albo po ranach w walce jeżeli służą akurat w którejś z armii Imperium co często się zdarza. Dominus to wysoka ranga wojskowa, zazwyczaj dowodzi on armią, można więc luźno przetłumaczyć nazwę modelu jako "inżynier - generał". Model kupiłem jako same ramki i instrukcję, był sprzedawany jako część większego zestawu. Prezentuje się tak: Ponieważ części jest niewiele szybko go skleiłem, do stopnia umożliwiającego wygodne malowanie. Model ma do wyboru różne bronie - dwa pistolety i dwa rodzaje przodów ciężkiej broni w prawej ręce. Ponieważ mam zamiar używać go do grania, we wszystkich broniach i w korpusie umieściłem małe magnesiki żeby można było je zamieniać. A tak to wygląda: Następny etap to malowanie podkładem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 24 Października 2017 Share Napisano 24 Października 2017 ale dziwolong już bym się prędzej spodziewał jakiegoś górnika-minera pasującego do Tauroxa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KW-2 Napisano 26 Października 2017 Share Napisano 26 Października 2017 Świetna figurka, będzie na co popatrzeć! Mechanicus wraz z tyrkami to moje ulubione nacje z Warhammera 40000, więc będę tu często zaglądał Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klaymen Napisano 27 Października 2017 Autor Share Napisano 27 Października 2017 W pracy niewielkie postępy - pomalowałem całość gunmetalem, i przetarłem srebrnym metodą suchego pędzla. Na razie wszystko jak leci, szczegóły będą potem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 28 Października 2017 Share Napisano 28 Października 2017 Bardzo jestem ciekaw tej figurki. Podziwiam ludzi, którzy maja na tyle samozaparcia, by malować całą bandę takich samych gości. Z jednym kupa roboty, co dopiero z armią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klaymen Napisano 28 Października 2017 Autor Share Napisano 28 Października 2017 Marcin M. - no, mi się pod względem klimatu podoba np. Gwardia Imperialna, ale ie wytrzymałbym malowania kilkudziesięciu prawie takich samych modeli. Z dziesiątką jeszcze jakoś idzie Tymczasem techpriest dostał pierwszych kolorów. Tradycja głosi że pierwsi Kapłani Maszyny żyjący na spustoszonym wojną domową Marsie nosili czerwone szaty żeby łatwiej było im się w razie potrzeby wtopić w otoczenie, i stąd jest to ich urzędowy kolor stroju. To jeszcze nie wszystko, poza tym całość będzie jeszcze cieniowana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 29 Października 2017 Share Napisano 29 Października 2017 A jakie to farby? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 29 Października 2017 Share Napisano 29 Października 2017 hmmm... ile ten "pacjent" ma rąk? bo coś liczę i liczę i za każdym razem wychodzi mi sporo ponad standard Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klaymen Napisano 31 Października 2017 Autor Share Napisano 31 Października 2017 M.A.V. - w sumie cztery - jedną prawą żywą, dwie mechaniczne po lewej stronie i jedna po prawej z bronią zamiast dłoni, do tego mechaniczna macka Na zdjęciach za bardzo tego nie widać, do galerii postaram się zrobić lepsze. Ciężko sfotografować taką małą figurkę żeby ładnie wyszło. Marcin M. - używałem tych farb: Zwłaszcza polecam ten gunmetal po prawej z czarną zatyczką - niby jest do aerografu ale pędzlem też super wychodzi. Tymczasem w budowie postępy - wycieniowałem płaszcz, wypukłe fałdy pomalowałem jasno czerwonym a wgłębienia ciemnobrązowym washem. Zrobiłem tez brązowy wash na całości i dokleiłem ręce. Pozostała jeszcze tylko podstawka, ale najpierw muszę ją znaleźć w szafie . A tak całość się prezentuje: Edit: Podstawka poszła szybko i model jest już gotowy. Galeria tutaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 1 Listopada 2017 Share Napisano 1 Listopada 2017 expresowo ogarnięty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KW-2 Napisano 6 Listopada 2017 Share Napisano 6 Listopada 2017 Bardzo ładna figurka, ale fotki w galerii takie sobie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi