rudolf24 Napisano 31 Października 2017 Share Napisano 31 Października 2017 (edytowane) Witam, na festiwalu w Łasku udało zdobyć mi się (co prawda trochę rozgrzebanego) mój ulubiony okręt podwodny, czyli tytułowego Oscara . Najpewniej będzie to Kursk (średnio mi się to podoba bo to dosyć oklepane malowanie, ale innego nie mam) Co do samego modelu to jak każdy widzi, podkład nie jest 100% jednolity bo niestety mi się skończył, model prosto z pudła robiony ;). Nie miałem zamiaru poprawiać znanego błędu ze sterem, bo według mnie przewyższa moje możliwość. Jedyne co mnie zastanawia to schemat malowania, spotkałem się z 3 różnymi wersjami 1.To co daje schemat Zvezdy, czarny/ciemno szary model i zaznaczona osłona sonaru 2.Schemat od HB, czerwony dół, ciemna góra i pas linii wodnej. 3.To co w HB tyle że z zaznaczonym na srebrno osłoną sonaru. Który powinien być ok ? Poniżej prezentuje stan obecny, czyli przed malowaniem i drobnymi poprawkami. Edytowane 1 Listopada 2017 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 1 Listopada 2017 Share Napisano 1 Listopada 2017 jak kiedyś będziesz miał okazję zainwestuj w Antieja od HB - te wypraski Zvezdy były robione wiele lat temu "na oko" gdy nie było znanej dokładnej geometrii tych jednostek. Co do malowania - z tego co się orientuje wszystkie okręty projektu 949A miały "część podwodną" malowaną na czerwono. O szarej barwie nic mi nie wiadomo, chociaż na wielu fotkach ta czerwień po wielu latach służby była całkowicie wypłowiała i przy obrośnięciu kadłuba glonami itp. sprawiała wrażenie szarawej. Świetnie to widać np. na fotkach Kurska po wydobyciu. Co do osłony sonaru - mam kilka fotek gdzie ewidentnie barwa osłony sonaru jest jaśniejsza niż reszty kadłuba (Czelabińsk i Krasnojarsk), ale dalej w barwach czerwieni. Srebrny to jakiś wymysł... pewnie ktoś się zasugerował starymi jednostkami o napędzie konwencjonalnym, gdzie było to praktykowane - np. Foxtroty czy Romeo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudolf24 Napisano 1 Listopada 2017 Autor Share Napisano 1 Listopada 2017 M.A.V, czyli taki schemat powinien być ok ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 1 Listopada 2017 Share Napisano 1 Listopada 2017 Jest mniej więcej OK "mniej więcej" bo może się to wydać dziwne, ale bywało że ta sama jednostka miała w różnych miejscach umiejscowioną granicę przejścia kolorów w zależności od czasu... przykładowo np K-186 (Omsk) : przed generalnym remontem (2007-2008) po remoncie przejście jest już poniżej wyrzutni torpedowych co ciekawe linia zanurzenia również lekko zmieniła lokalizację.... A ty masz przykładową fotkę z "szarym" kadłubem.... który jest po prostu ekstremalnie wyeksploatowaną czerwienią po wielu latach służby ------------------------ a jak tam Alfa .... czemu nieskończona ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudolf24 Napisano 1 Listopada 2017 Autor Share Napisano 1 Listopada 2017 Dzięki za fotki . Co do Alfy to w piątek przy niej przysiądę i dokończę modulacje bo trochę mi głupio model do połowy zrobiony pokazywać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 1 Listopada 2017 Share Napisano 1 Listopada 2017 Dzięki za fotki . no problem - w temacie sowieckich podłudek zawsze pomogę Co do Alfy to w piątek przy niej przysiądę i dokończę modulacje bo trochę mi głupio model do połowy zrobiony pokazywać. Pewnie że głupio, dlatego nie marudzić tylko siadać i kończyć nadzór czuwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudolf24 Napisano 17 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 17 Stycznia 2018 Wymalowana góra, były pewne skromne próby z postshaidngiem, zdjęcia nie do końca wszystko oddają dobrze :p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 26 Stycznia 2018 Share Napisano 26 Stycznia 2018 Ruskie się pokazały No to oglądamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 6 Lutego 2018 Share Napisano 6 Lutego 2018 Nie wiem czy trochę nie za gęsta farbą psikasz Pozalewała detale Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudolf24 Napisano 7 Lutego 2018 Autor Share Napisano 7 Lutego 2018 Nie wiem czy trochę nie za gęsta farbą psikasz Pozalewała detale W sensie była dosyć rzadka, ale być może. Ale na całe szczęście detali tu mało więc luz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudolf24 Napisano 23 Marca 2018 Autor Share Napisano 23 Marca 2018 Mam pytanie, czy biała linia „nawodna” (dobrze to nazywam ?) zawsze występowała czy raczej nie jest to reguła ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pomidor Napisano 24 Marca 2018 Share Napisano 24 Marca 2018 Sorry, że sie wcinam, ale chyba linia zmiany kolorów jest na obu fotkach taka sama. Na tym "używanym" zdjęciu ewidentnie widać granicę kolorów która ciągnie się od dziobu, przez cała burtę. Po prostu jest koszmarnie obrośnięty i brudny. Jest mniej więcej OK "mniej więcej" bo może się to wydać dziwne, ale bywało że ta sama jednostka miała w różnych miejscach umiejscowioną granicę przejścia kolorów w zależności od czasu... przykładowo np K-186 (Omsk) : przed generalnym remontem (2007-2008) po remoncie przejście jest już poniżej wyrzutni torpedowych co ciekawe linia zanurzenia również lekko zmieniła lokalizację.... A ty masz przykładową fotkę z "szarym" kadłubem.... który jest po prostu ekstremalnie wyeksploatowaną czerwienią po wielu latach służby ------------------------ a jak tam Alfa .... czemu nieskończona ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 24 Marca 2018 Share Napisano 24 Marca 2018 Pomidor - masz rację, zasugerowałem się linią "zanurzenia" która troszkę zmieniła lokalizację po remoncie Mam pytanie, czy biała linia „nawodna” (dobrze to nazywam ?) zawsze występowała czy raczej nie jest to reguła ? Na Oscarach biała linia "zanurzenia" była zawsze, tylko czasem była mocno zatarta więc może się wydawać że jej nie było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudolf24 Napisano 24 Marca 2018 Autor Share Napisano 24 Marca 2018 M.A.V już myślałem że będę mógł sobie odpuścić, ale cóż w takim razie jeszcze trochę roboty mnie czeka :( Znalazłem takie zdjęcia które potwierdzają że przy mocno zużytych Oscarach linia zanurzenia zanika, mocno mnie "pobijecie" jak zrobię bez ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 25 Marca 2018 Share Napisano 25 Marca 2018 rudolf - jak smarujesz pędzlem to może być kiepsko z tą linią... Ale jak robisz z fukawki to przy tych gabarytach nie powinno być problemu, tylko musisz porządne i równe maskowanie sobie zwymiarować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudolf24 Napisano 25 Marca 2018 Autor Share Napisano 25 Marca 2018 Robię aerografem (niewiem skąd pomysł o pędzlu :p ). Wczoraj patrzyłem i szczerze powiedziawszy z lekka przerasta mnie zrobienie linii która by mnie satysfakcjonowała... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 26 Marca 2018 Share Napisano 26 Marca 2018 Chyba zasugerowałem się galerią o Sovremiennym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi