okonek Napisano 14 Stycznia 2006 Share Napisano 14 Stycznia 2006 (edytowane) Czesc . Postanowilem rozruszac troche ten dzial i wstawic prawie kopie mojej ostatniej relacji z kartonworka. Na moim warsztacie zalega wiele niedokonczonych modeli, ktore to blokuja prace nad nowymi . Jednym z nich jest Revellowska PzH.2000 w 35-ce . Wielki model i zajmuje duzo miejsca . Postanowilem ( nie ukrywam , ze inspiracja do dalszych prac byla tez relacja Fidelka na tamtym forum z odbudowy swojego BRDM-a i dlatego wlasnie slowo odbudowa w temacie ) po 4-ech latach ja dokonczyc . Wlasnie tyle minelo od kupna tego modelu i ochoczym zabraniu sie do pracy nad nim . Powstal dosc szybko bo planowalem zrobic go prosto z pudelka . Po jakims czasie przypadkowo wpadly mi w lapki blachy do niego i jakos nie moglem sie dalej zdecydowac czy dokonczyc model tak jak jest czy tez dodac jeszcze w miare mozliwosci blaszki . Wahalem sie i wahalem az w koncu jakos odskoczylem w pelni od tego modelu i tak biedny postal sobie w mojej poczekalni az do dzisiaj . Stan na dzien dzisiejszy Nie planuje wielkich zmian wiec chyba uwine sie szybko i bede mial wreszcie wiecej miejsca Edytowane 21 Listopada 2008 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 14 Stycznia 2006 Autor Share Napisano 14 Stycznia 2006 (edytowane) Zaplanowalem zrobic ten model troche inaczej niz poprzednie . Probowalem juz sil z blotem i szlamem przy Gozdziku , probowalem ze sniegiem przy Skocie wiec teraz mam zamiar zainspirowany starym artykulem z niemieckiego Model Fan-a wykonac troche blota i sniegu jednoczesnie na jednym modelu . Moze nie tyle blota co przybrudzonego ziemia sniegu . Model spocznie oczywiscie na typowej dla moich modeli pancerki podstawce . Tym raze bedzie troche wieksza od poprzednich bo i model taki . Sama scenke widze tak : Haubica w czasie powrotu z cwiczen w terenie na zasnierzonej i juz troche rozjechanej przez inne pojazdy z kolumny polnej drodze . Pojazd z dolu przybrudzony a z gory pokryty resztkami sniegu i zmarzliny . Zobaczymy czy sie uda Postanowilem , ze ze wzgledu na zaplanowane brudzenie modelu na poczatku stworze podstawke . Wczesniejsze pochodzily od modeli Bburago w skali 1/24 . Tujaj ze wzgledu na gabaryty modelu potrzebne bylo cos wiekszego . Ponownie poratowaly mnie szkodniki podstawka , na ktorej wczesniej stal Ford Shelby 1968 w skali 1/18 . Na wstepie przykleilem trzy paski tektury tak aby uzyskac koleiny szerokosci gasek . Nastepnie calosc pokrylem ponalem i posypalem soda . Po wyschnieciu przyszla kolej na malowanie areografem kolein . Hmmmmm... jakos mi sie to nie podobalo i raczej czegos brakowalo . Po luknieciu na pare fotek z rajdow zimowych itp. stwierdzilem , ze musi sie tam pojawic troche ziemi wyrwanej przez gaski . Latwo zaplanowac ale z czego zrobic Kolejnym razem pomocne okazaly sie produkty spozywcze z kuchni Wpadlem na pomysl uzycia do tego kawy rozpuszczalnej . Troche ja jeszcze pokruszylem i po psiknieciu lakierem miejsca klejenia rozsypalem odpowiednio na terenie . Calosc zostala oczywiscie na koniec zakonserwowana lakierem matowym . Mysle , ze efekt udany . Nie musialem nawet kombinowac nad kolorem a co mi wyszlo ocencie sami :-? Ps. W miejcu dawnej tabliczki znamionowej starego modelu oczywiscie pojawila sie nowa Edytowane 21 Listopada 2008 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 14 Stycznia 2006 Autor Share Napisano 14 Stycznia 2006 (edytowane) Z blaszek wybralem tylko to co najbardziej potrzebne i to co dalo sie jeszcze zamontowac czyli siatki na silnik , koszyk z przodu wiezy, tylne gumowe blotniki podwieszone do jazdy w terenie i pare uchwytow . Zostaly natychmiast pomalowane no i oczywiscie zapomnialem zrobic fotki przed malowaniwm . Hmmmm..... nie wielka strata . Mysle , ze jeszcze dobrze bedzie je widac w dalszej czesci . Przyszedl czas na brudzenie . Na poczatek to co co mialo sie przykleic do pojazdu w czasie jazdy czyli snieg zmieszany z ziemia i piachem . Wykonalem to ze szpachli , nakladajac wykalaczka . Mysle , ze to najbardziej odpowiednie miejsca , gdzie takie ustrojstwo sie przykleja . Po wyschnieciu dalem na to biala farbe i jeszcze na mokra posypalem sode . Jak wyschnie to pomalujemy na odpowiedni kolor Edytowane 21 Listopada 2008 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 14 Stycznia 2006 Autor Share Napisano 14 Stycznia 2006 (edytowane) Tak to wyglada po wstepnym pomalowaniu Edytowane 21 Listopada 2008 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 14 Stycznia 2006 Autor Share Napisano 14 Stycznia 2006 (edytowane) Teraz przybrudzenie nadwozia . Mialo wygladac nierownomiernie czyli tak jak na naszych samochodach po jakims tam czasie jazdy . Czesc zdmuchnieta przez podmuchy powietrza w czasie jazdy , czesc stopiona przez nagrzane czesci pancerza i troche nowego sniegu . Material jak poprzednio : szpachla , biala farba , lakier i soda . Na razie troche chaotycznie i bedzie jeszcze poprawione Edytowane 21 Listopada 2008 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 14 Stycznia 2006 Autor Share Napisano 14 Stycznia 2006 (edytowane) Przyszla kolej na wieze . Technika ta sama co poprzednio . Nie do konca mi sie jednak podoba i bedzie jeszcze poprawiana Edytowane 21 Listopada 2008 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 14 Stycznia 2006 Autor Share Napisano 14 Stycznia 2006 (edytowane) Troche mi przeszkadzaly gaski tak jak to wygladalo wczesniej i postanowilem cos zmienic aby je zaglebic w terenie . Do wyboru mialem wykonanie nowej podstawki albo ... ( i to wlasnie uczynilem ) wyciecie troche terenu z podstawki pod gaskami . Teren zostal dopasowany ( dosypalem troche kawy ) do takiej pozycji a model przymocowany do podstawki od spodu dwiema srobkami jak jego poprzednik ( to odpowiedz na pytanie Sokola ) . Na fotkach widac gaski przed i po operacji zaglebianiania Edytowane 21 Listopada 2008 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 14 Stycznia 2006 Autor Share Napisano 14 Stycznia 2006 (edytowane) Mala zajawka zanim do akcji wkrocza pastele Edytowane 21 Listopada 2008 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 14 Stycznia 2006 Autor Share Napisano 14 Stycznia 2006 (edytowane) Teraz do akcji wkroczyly pastele a wszystko to za sprawa Wojtka , ktory ogladajac fotki gotowego modelu zwrocil mi uwage , ze czegos jeszcze brakuje , oraz ze pare czesci wyglada za czysto . Dlatego tez wczesniej pokazalem tylko jedna fotke modelu w calosci . Teraz moge juz pokazac wiecej . Model uwazam za skonczony i po 4 latach oczekiwania trafil juz do witryny Edytowane 21 Listopada 2008 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 14 Stycznia 2006 Autor Share Napisano 14 Stycznia 2006 (edytowane) I jeszcze dwie Edytowane 21 Listopada 2008 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 14 Stycznia 2006 Autor Share Napisano 14 Stycznia 2006 (edytowane) Na koniec zabralem model i srrrru w teren . W mojej okolicy zero sniegu i jest jeszcze zielono wiec musialem pojechac 12 km dalej w pobliskie gory ( Eifel ) . Nie pomylilem sie i zastalem tam troche sniegu Tak wiec pokazuje Wam ostatnie fotki w tej relacji . Troche widac w nich mojej ingerencji bo musialem jakos usunac podstawke PS. W czasie transportu uszkodzila sie jedna z anten Edytowane 21 Listopada 2008 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SAGITARIUS Napisano 20 Stycznia 2006 Share Napisano 20 Stycznia 2006 Powiem szczerze, że na pierwsze dwa zdjęcia w Twoim ostatnim poście dałem się nabrać :shock: i Choć nie jestem specjalistą od pojazdów wojskowych ... chylę czoło przed Twoim kunsztem modelarskim. Niezwykle realistyczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DeX Napisano 30 Kwietnia 2006 Share Napisano 30 Kwietnia 2006 Przepiękny model I tym bardziej widze, że nietylko łódeczki kleimy, co Jeszcze raz gratuluję udanego modelu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 30 Kwietnia 2006 Autor Share Napisano 30 Kwietnia 2006 Dzieki. Kleimy to co sprawia nam radoche Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ShaDow FoX Napisano 30 Kwietnia 2006 Share Napisano 30 Kwietnia 2006 Bardzo mi się podoba, te pastele nadały bardzo realistycznego wyglądu........gratuluje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan Patison Napisano 30 Kwietnia 2006 Share Napisano 30 Kwietnia 2006 B.dobrze wykonany, realistycznie wygladajacy model. Tylko tak dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 29 Listopada 2006 Autor Share Napisano 29 Listopada 2006 Dzieki. Cos w temacie: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jureczek Napisano 29 Listopada 2006 Share Napisano 29 Listopada 2006 MILY Okonku zauwazylem ze jestes bardzo dokladny i tak jak ja kombinujesz aby urealistycznic model wykorzystujac do tego co -"wpada pod reke - podoba mi sie kawa" no i nie gniewaj sie tyl troche mi sie nie podoba .Kazdy pojaz majac nawet pozadne blotniki jadac po sniegu lub blocie tworzy za soba TUMAN drobnego blotka lub sniegu . uwazam wiec ze powinienes troszeczke delikatnie go -zbielic-. MODEL jest GIT.Ja nadal sie mecze nad Harierem- droga przez meke -ale ja to lubie choc nie jestem masochista.POZDROWIONKA.A BWP-2czeka na swoja kolej tez chce go ustawic w zimowej scenerii.HEJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawełg Napisano 4 Grudnia 2006 Share Napisano 4 Grudnia 2006 Super malowanie i brudzenie. Ja też skleiłem pz2000 w skali 1:72, ale wybrudziłem gąski i blachę ochronną mieszanką gipsu, rozpuszczalnej kawy i wody. Efekt gorszy od twojego, ale zadawlający. Jakim arografem malowałęś model(w skali 1:72) Bo ten wpierw pokazałęś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozi84 Napisano 4 Grudnia 2006 Share Napisano 4 Grudnia 2006 Okonek hm co by tu powiedziec ... hmm model wypasny:P :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 21 Listopada 2008 Autor Share Napisano 21 Listopada 2008 Jakim arografem malowałęś model(w skali 1:72) Bo ten wpierw pokazałęś? Jezuniu....... dwa lata prawie nie zagladalem do tematu i dlatego nie odpowiedzialem. Dzisiaj podmienialem fotki, gdyz moj stary serwer od pewnego czasu nie dziala i dolukalem sie pytania. Pawelku to jest 1/35 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 18 Lutego 2009 Share Napisano 18 Lutego 2009 Wiem że ten temat jest dosyć stary, no ale nie mogę się powstrzymać... on jest pikny!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi