Jump to content

Czołg piechoty Matilda II, Tamiya, skala 1/35

Recommended Posts

Posted

Witam serdecznie.

Udało mi się skończyć kolejny model czołgu. Tym razem brytyjski. Przyznam, że mam duży sentyment do tej armii, tym bardziej cieszę się z tego modelu. Model ma już swoje lata, jest on coraz trudniej dostępny. Poziom raczej średni, sporo szpachli wymagał niestety. Wykonany praktycznie "prosto z pudła".

Sam czołg był jednym z lepszych w początkowym okresie wojny.

W afryce północnej, podczas pierwszej kontrofensywy gen. Wawella zyskała sobie przydomek "Królowej pustyni". Głównie dzięki skutecznej armacie ppanc kalibru 40mm i grubemu pancerzowi.

Model malowany farbami humbrola, plus "wash" i suche pigmenty.

Mam nadzieję, że się spodoba

Pozdrawiam!

7f83530e34b6a6b6m.jpg239cedae26efd142m.jpg670809fcb4b6c0cfm.jpg68cc0dc04a23782am.jpg

39c6c3741b90cd87m.jpg0d50d1fcf3a8ca35m.jpg401679016293bc86m.jpg8e9a3d3906f4141dm.jpg

Posted

Bardzo przyzwoita robota, całkiem realistyczny efekt, no i lubię ten czołg :-))

Posted

Dzięki za miłe słowa...robiłem co mogłem

Co prawda brytyjski sprzęt często uważany był za "dziwaczny", ale mi się podoba. Szkoda, ze nie mozna tego powiedzieć o producentach modeli. Kupno modelu "Archera", A13 czy "A30 Challengera" jest chyba niemożliwe.

A przecież produkowano je seryjnie.

A widok kilkunastu z rzędu niemieckich modeli na forum, mnie osobiście przygnębia, ale to tylko moje prywatne zdanie. Może dziś patrzy się na to inaczej...

JArek

Posted

Archera robi Maquette za ciężkie pieniądze. A30 Challenger będzie jeszcze w tym roku wydany przez SKP, są już zdjęcia pierwszych wyprasek.

Matylda fajna, choć przydałyby się lepsze zdjęcia no i efekt psują obicia na górnej płycie w okolicy wieży. Takie zupełnie przypadkowe "robaczki". W innych miejscach wyszły lepiej.