vime22 Napisano 16 Stycznia 2018 Share Napisano 16 Stycznia 2018 Cześć, mam nadzieję, że nie zostanę zbesztany za "głupie" pytanie: czy możecie podzielić się, w jaki sposób nakładacie lakier? Chodzi mi o to, czy po prostu odciągacie spust delikatnie do tyłu i nanosicie bardzo cienką mgiełkę, równomiernie, tak jak farbę, czy może odciągacie spust prawie do końca i dość mocnym strumieniem (z większej odległości) psikacie tak, jak powiedzmy lakierem w puszce? Dużo ostatnio oglądam na YT, tu gość nakłada takimi "strzałami", jakby zamiast aero miał farbę w puszce... nie wiem, czy dobrze to tu widać, ale zauważyłem to już na kilku jego filmach... Czy po prostu ma cały czas odciągnięty spust i naciska tylko, żeby puścić powietrze? Czy "strzela" ze spustu, co jest niezbyt dobre dla igły i dyszy? (9:20) Może przytykanie się lakieru (o czym pisałem w wątku o lakierach miga), wynika po prostu z tego, że próbowałem za "delikatnie" tym malować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 16 Stycznia 2018 Share Napisano 16 Stycznia 2018 Z reguły tak: lakier matowy kładziesz delikatną mgiełką, kilka warstw. Jeśli położyć zbyt grubymi warstwami, tzn. mokrymi, to efekt będzie bardziej błyszczący niż matowy. Lakier błyszczący: raczej grubsze, mokre warstwy i długo trzeba czekać żeby solidnie wyschło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vime22 Napisano 16 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 16 Stycznia 2018 Dzięki, ale to raczej z daleka na w miarę mocnym ciśnieniu nakładasz, czy z bliska, delikatniej, ale w przypadku błyszczącego po prostu grubiej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 16 Stycznia 2018 Share Napisano 16 Stycznia 2018 Ciśnienie raczej średnie, sam przy matowym, ważne żeby delikatna mgiełka była. W przypadku błyszczącego mocniej i grubiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykvel Napisano 16 Stycznia 2018 Share Napisano 16 Stycznia 2018 (edytowane) To tak jakbyś się pytał jak mocno należy wciskać pedał gazu w aucie by jechać 40km/h. Aerografem dozujesz spustem tak jak aktualnie chcesz nakładać farbę. Gość na filmie trzyma spust w tej samej pozycji i jedynie odcina dopływ powietrza. Nie chce mi się pisać w innych watkach więc napiszę tutaj. Odpuść sobie na razie podkład badger stynylrez oraz farby Gunze acrysion. Kup jeden rozpuszczalnik do lakierów celulozowych i trzymaj się farb które się z nim lubią, a będziesz miał zestaw z najmniejszą ilością niespodzianek. Stynylrez to takiej farba poliuretanowa która jest gęsta oraz słabo się atomizuje. Dodajmy do tego, że będziesz musiał używać innego środka do czyszczenia aero, a jeżeli nie doczyścisz go dobrze, to resztki farby zaczną się ścinać gdy zetkną się z mocnym rozpuszczalnikiem i zaczną zapychać dyszę. Posłuchaj rad kolegów którzy już to przerabiali. Kupowanie farb i chemii o kompletnie innych właściwościach na początek to słaby pomysł. Edytowane 16 Stycznia 2018 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vime22 Napisano 16 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 16 Stycznia 2018 Chodziło mi bardziej o to, czy lepiej lakier kłaść z większej odległości, psikając mocniej, czy z bliska, ale delikatniej. No właśnie też miałem takie wrażenie... tylko skoro igła jest cały czas odciągnięta, to z dyszy może kapać lakier no nie? I chyba dla samego aerografu to też nie jest za dobre, trzymać odciągniętą igłę i tylko odcinać/podawać co chwila powietrze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykvel Napisano 16 Stycznia 2018 Share Napisano 16 Stycznia 2018 (edytowane) To zależy czy kładziesz cienki preshading, czy pokrywasz model lakierem bezbarwnym. Lakier może kapać/pluć, ale on nakłada i tak bezbarwny na mokro, a mocno rozcieńczony i tak się wypoziomuje. Dla aerografu to żadna różnica. Edytowane 16 Stycznia 2018 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 16 Stycznia 2018 Share Napisano 16 Stycznia 2018 Lakier NIGDY nie może i nie ma prawa kapać. No ludzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 16 Stycznia 2018 Share Napisano 16 Stycznia 2018 Jak będzie kapał z aerografu i będziesz tylko odcinał powietrze, to dostaniesz kleksy na modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vime22 Napisano 16 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 16 Stycznia 2018 Przez chwile myślałem, że koleś ma tam jednofunkcyjny aero, ale jednak nie. Jak się przyjrzycie jak on kładzie lakier na innych filmach, to wszędzie robi podobnie, takimi strzałami, jakby z puchy jechał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi