Parahyba Posted January 26, 2018 Share Posted January 26, 2018 (edited) Hej, na warsztat biorę Mercedesa SLS AMG od Revella. Większość elementów będę malował farbami Vallejo Model Color, kastę pomaluje sprayem Tamiya Bright Mica Red Ferreri (TS-85). Pod farby podkład Mr Surfacer 1200, na farby lakier Vallejo Acrylic Varnish. Zapraszam do oglądania i komentowania Edited March 16, 2018 by Guest Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Parahyba Posted January 26, 2018 Author Share Posted January 26, 2018 (edited) Rama i pierwsze części silnika pomalowane Edited March 16, 2018 by Guest Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Parahyba Posted January 27, 2018 Author Share Posted January 27, 2018 (edited) Silnik skończony Edited March 16, 2018 by Guest Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Parahyba Posted February 2, 2018 Author Share Posted February 2, 2018 (edited) Są i koła Edited March 16, 2018 by Guest Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karambolis8 Posted February 2, 2018 Share Posted February 2, 2018 Póki czas zmień plany co do lakieru końcowego. Valejo się nie nadaje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Parahyba Posted February 2, 2018 Author Share Posted February 2, 2018 (edited) Póki czas zmień plany co do lakieru końcowego. Valejo się nie nadaje. Jaki lakier końcowy byś proponował? Przetestowałem Vallejo na łyżeczce i jestem zadowolony z efektu. Mr Surfacer 1200 -> papier ścieny 1000 -> papier ścierny 2000 -> 2 warstwy Tamiya TS-85 -> Vallejo Acrylic Gloss Varnish Edited March 16, 2018 by Guest Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karambolis8 Posted February 2, 2018 Share Posted February 2, 2018 Wygląda ładnie ale to nie jest twardy lakier. Zrób teraz na nim test szlifowania papierem na mokro a potem polerka pastą. Z jednoskładnikowych lakierów mogę polecić GX100 od Gunze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Parahyba Posted February 4, 2018 Author Share Posted February 4, 2018 Z jednoskładnikowych lakierów mogę polecić GX100 od Gunze. Niestety, ale jeszcze nie mam aero. Jakiś lakier w sprayu? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Trojan Posted February 21, 2018 Share Posted February 21, 2018 Używam ostatnio tego http://allegro.pl/lakier-bezbarwny-2k-polysk-spray-0-2l-colormatic-i7046950607.html Bardzo fajnie się kładzie, jest bardzo twardy i przyjemnie się obrabia. Przy odrobinie cierpliwości wychodzi lusterko! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Parahyba Posted February 25, 2018 Author Share Posted February 25, 2018 (edited) Dzięki Trojan, wypróbuje przy kolejnym modelu. Póki co mam już ten od Vallejo, więc zobaczę co z niego wyjdzie. Edited March 16, 2018 by Guest Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Parahyba Posted March 4, 2018 Author Share Posted March 4, 2018 (edited) Ehh, mimo że jest to mój pierwszy model postanowiłem, że pogłębię linie podziału i wyszło to tragicznie... Robiłem to dedykowanym narzędziem - Tamiya 74091 Plastic Scriber II. Co ja mam teraz zrobić? Szpachla i gładzić, czy kłaść podkład i liczyć na to, że zapełni te zarysowania? Edited March 16, 2018 by Guest Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Browarek90 Posted March 4, 2018 Share Posted March 4, 2018 Najłatwiej to chyba klejem CA uzupełnić te rysy i po wyschnięciu szlifowac. Spokojnie trochę pracy Cię czeka ale dasz radę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marak Posted March 4, 2018 Share Posted March 4, 2018 Najłatwiej to chyba klejem CA uzupełnić te rysy i po wyschnięciu szlifowac. Spokojnie trochę pracy Cię czeka ale dasz radę Na to, że podkładem to zalejesz, to raczej nie licz. Ja wszystkie dziury zaklejam tak jak pisze kolega Browarek klejem CA (rzadkim lub czasem średnim), ale do tego stosuję przyśpieszacz (aktywator) do kleju CA. Technologia jest więc taka. Nakładam klej CA, pryskam przyśpieszaczem, czekam max ok. 10 sek. przy ubytkach takich jak u Ciebie i szlifuję na mokro. Przyśpieszacz powoduje, że klej nie jest taki twardy jak po naturalnym wysychaniu (o przyśpieszeniu prac nie wspomnę). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karambolis8 Posted March 4, 2018 Share Posted March 4, 2018 A z jaką siłą Ty to narzędzie dociskałeś??? To trzeba delikatnie, żeby ostrze się samo prowadziło po istniejącej już linii. Kilka przeciągnięć, żeby stopniowo pogłebiać, a nie z całej siły... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Parahyba Posted March 4, 2018 Author Share Posted March 4, 2018 (edited) CA tylko taki mam. Nada się? https://www.mojehobby.pl/products/Tamiya-CA-cement-Gel-Type.html A z jaką siłą Ty to narzędzie dociskałeś??? To trzeba delikatnie, żeby ostrze się samo prowadziło po istniejącej już linii. Kilka przeciągnięć, żeby stopniowo pogłebiać, a nie z całej siły... Chciałem raz, a dobrze To chyba podręcznikowy błąd początkującego, któremu nie chce się malować 4 cienkich warstw, tylko jedną grubą... Przy kolejnym modelu będę robił delikatnie Edited March 5, 2018 by Guest Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karambolis8 Posted March 4, 2018 Share Posted March 4, 2018 No niestety, po CA już na tym modelu będziesz musiał się ponownie wykazać ;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Parahyba Posted March 5, 2018 Author Share Posted March 5, 2018 (edited) Masz rację, zobaczymy co z tego będzie Tymczasem udało mi się dokończyć wnętrze - oto efekty Edited March 16, 2018 by Guest Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Browarek90 Posted March 7, 2018 Share Posted March 7, 2018 Tu takie przykładowe użycie CA jako szpachli przy usuwaniu widocznego połączenia połówek baku w motocyklu. Najpierw wykałaczką nakładam CA Potem szlifowanie, podkład i ewentualne poprawki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Parahyba Posted March 13, 2018 Author Share Posted March 13, 2018 (edited) Dziękuję bardzo za zdjęcia - dużo wyjaśniły. Pokleiłem, zeszlifowałem, położyłem podkład, kolor i wash. Został lakier do położenia. Edited March 16, 2018 by Guest Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Super Moderator jawkers Posted March 13, 2018 Super Moderator Share Posted March 13, 2018 Pokombinuj coś z liniami, wyglądają jak by były wyryte gwoździem. Po zapuszczeniu, tym chyba czarnym kolorem słabo to wygląda. Jak możesz, to linie zapuść Tamiya smoke. Sto razy lepiej to wygląda. Edit: Linie zalewaj po lakierze a nie przed. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
NAND Posted March 14, 2018 Share Posted March 14, 2018 Parahyba - malujesz farbami Vallejo? Ładnie to wygląda. Ja niebawem będę miał do pomalowania Trabanta, kupiłem farby Vallejo oraz Surface Primer L - Gray Spray, jestem ciekawy co z tego u mnie wyjdzie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Super Moderator jawkers Posted March 14, 2018 Super Moderator Share Posted March 14, 2018 Parahyba emalie Ci śmierdzą, a malowałeś sprayem Tamiya one są bezwonne? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Parahyba Posted March 14, 2018 Author Share Posted March 14, 2018 (edited) Pokombinuj coś z liniami, wyglądają jak by były wyryte gwoździem. Po zapuszczeniu, tym chyba czarnym kolorem słabo to wygląda. Jak możesz, to linie zapuść Tamiya smoke. Sto razy lepiej to wygląda. Edit: Linie zalewaj po lakierze a nie przed. Zgadzam się, że słabo to wygląda Linie robiłem dedykowanym narzędziem Tamiya, a wyszło jak wyszło... Przy następnym modelu spróbuję użyć mniej siły albo w ogóle zrezygnuje z pogłębiania tych linii. Jedyne co zrobię przy tym modelu to spróbuję jakoś przyciemnić te linie, żeby tak się nie rzucały w oczy... Parahyba - malujesz farbami Vallejo? Ładnie to wygląda. Ja niebawem będę miał do pomalowania Trabanta, kupiłem farby Vallejo oraz Surface Primer L - Gray Spray, jestem ciekawy co z tego u mnie wyjdzie. Zgadza się, tak jak pisałem na początku warsztatu używam Vallejo Model Color na podkładzie Mr Surfacer 1200. Jedynie kastę pomalowałem sprayem Tamiya, bo nie umiem pędzlem namalować tak gładkiej powierzchni Parahyba emalie Ci śmierdzą, a malowałeś sprayem Tamiya one są bezwonne? Dużo przyjemniej maluje mi się bezwonnymi Vallejo w porównaniu do emalii Revella, które kupiłem na początku przygody z modelarstwem. Spray przy tym modelu używam tylko do kasty i zdecydowanie nie jest on bezwonny, więc malowałem na dworze jak była ładna pogoda Postępy: Edited March 16, 2018 by Guest Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kashato Posted March 15, 2018 Share Posted March 15, 2018 Co tam się zadziało na spoilerze z tyłu? Jakim papierem szlifowałeś to miejsce? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Parahyba Posted March 16, 2018 Author Share Posted March 16, 2018 Co tam się zadziało na spoilerze z tyłu? Jakim papierem szlifowałeś to miejsce? Szlifowałem 6 częściowym pilnikiem z Rossmanna Chyba zabrakło mi cierpliwości do tych zadrapań... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts