Solo Napisano 3 Lutego 2018 Share Napisano 3 Lutego 2018 No to jest dość proste: kładziesz po prostu warstwę w postaci cienkiej mgiełki farby, w skrajnych przypadkach ledwo widać zabarwienie plastiku. Im gęstsza farba tym mgiełka mocniejsza, mniej przezroczysta. Kładziesz, czekasz chwilę aż wyschnie (w przypadku farb Tamiya czy Gunze to są bardziej sekundy niż minuty) i kładziesz kolejne - chodzi o to aby nowa warstwa nie rozpuściła poprzedniej. W przypadku lakieru błyszczącego trzeba trochę wyczucia; ja po prostu kładę tzw. mokre warstwy mocno rozcieńczonego lakieru i czekam aż poprzednia dobrze wyschnie zanim położę kolejną. Trzeba tylko uważać, bo gdy tego lakieru położy się w sumie zbyt wiele, można w skrajnych przypadkach nawet zalać linie podziału modelu i wtedy wash będzie utrudniony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hello Napisano 3 Lutego 2018 Share Napisano 3 Lutego 2018 Dziękuję Solo. Pozdrawiam Hello. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcinkedziak Napisano 4 Lutego 2018 Share Napisano 4 Lutego 2018 Witam ! Jeśli chodzi o robienie modelu na Tip-Top, to nawet profesjonalni modelarze używają SIDOLUX-u. Możesz to zaobserwować na różnych filmach i relacjach z budowy modeli. Ja co prawda kleję sporadycznie (tylko jako miłe hobby) ale zawsze używałem SIDOLUX i nic się nie działo. Czasami nakładałem pędzlem a czasami prosto z Aerografu. Ładnie na nim kalki siadają i wg. niektórych modelarzy nie trzeba w takim przypadku używać płynu pod kalki.Ja tak robię. Jak ustawię kalki na modelu to nakładam płyn na kalki. Czekam powiedzmy dobę aż kalki ładnie siądą i jeszcze raz całość modelu lakieruję SIDOLUX-em. Dopiero wtedy robię różne brudzenia i inne efekty. SIDOLUX-u daję kilka warstw. Pozdrawiam Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
emaks Napisano 4 Lutego 2018 Autor Share Napisano 4 Lutego 2018 Panowie, a jak się ma sprawa z Surfacerem 1200? Jak rozcięczyć i jakim ciśnieniem nakładać na model? ;) Pozdrawiam. ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykvel Napisano 4 Lutego 2018 Share Napisano 4 Lutego 2018 Tak samo jak inne farby, ale może być gęstszy. jak się chcesz czegoś nauczyć to masz sporo tutoriali na youtubie. Na szybko polecam plasmo, genesis models, flory models, doogs models. Każdy ma inną technikę, więc masz co oglądać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi