trurl1954 Posted February 21, 2018 Share Posted February 21, 2018 Cześć! Jeśli już było, to nie bijcie... Skleiłem ładne pudełko z pleksi (czyli polimetakrylanu metylu). Kleiłem za pomocą cyjanoakrylu. Oczywiście mocno zabrudziłem sobie to ładne pudełko. Poradźcie, proszę, czym to oczyścić i przywrócić ładną błyszczącą powierzchnię?. Pozdrowienia. Krzysztof. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Solo Posted February 21, 2018 Share Posted February 21, 2018 Do zmywania kleju CA najlepszy jest tzw. czeski debonder: https://www.jadarhobby.pl/debonder-zmywacz-plam-super-glue-25ml-p-51560.html Nie wiem tylko czy nie będzie on wchodził w reakcję z pleksi (jakieś zmatowienia lub coś w tym stylu), ale to możesz sprawdzić na jakimś kawałku tejże. Inna sprawa, czy po zmyciu kleju nie zostaną jakieś ślady na pleksi, no ale się okaże. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
enten Posted February 21, 2018 Share Posted February 21, 2018 Jeny, pamiętam z podstawówki jak zrysowaną pleksę polerowałem pastą do zębów Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maverick33 Posted February 21, 2018 Share Posted February 21, 2018 no takim klejem się nie klei - zostawia biały nalot i wchodzi w reakcje z powierzchnią pleksi - debonder zmyje ale i tak zostanie ślad Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
trurl1954 Posted February 23, 2018 Author Share Posted February 23, 2018 no takim klejem się nie klei - zostawia biały nalot i wchodzi w reakcje z powierzchnią pleksi - debonder zmyje ale i tak zostanie ślad To czym kleić? Właśnie dlatego zastosowałem CA, że narusza powierzchnię pleksi. Pastę do zębów do pleksi znam - na początku lat 70-tych polerowałem ekierki na lekcje rysunku technicznego. I nic się nie zmieniło? Pozdrowienia. Krzysztof. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hamman Posted February 23, 2018 Share Posted February 23, 2018 Ja swoją plexi kleiłem takim klejem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Inndy Posted February 23, 2018 Share Posted February 23, 2018 https://exito.sklep.pl/pl/p/TAMIYA-87188-Klej-do-elementow-przezroczystych-Multipurpose-Cement-Clear-20g/41970 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mariucha Posted February 27, 2018 Share Posted February 27, 2018 Jeśli to pudełko, a więc powierzchnie do łączenia dość spore, to wystarczy zwykły wikol. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts