trurl1954 Napisano 21 Lutego 2018 Share Napisano 21 Lutego 2018 Cześć! Jeśli już było, to nie bijcie... Skleiłem ładne pudełko z pleksi (czyli polimetakrylanu metylu). Kleiłem za pomocą cyjanoakrylu. Oczywiście mocno zabrudziłem sobie to ładne pudełko. Poradźcie, proszę, czym to oczyścić i przywrócić ładną błyszczącą powierzchnię?. Pozdrowienia. Krzysztof. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 21 Lutego 2018 Share Napisano 21 Lutego 2018 Do zmywania kleju CA najlepszy jest tzw. czeski debonder: https://www.jadarhobby.pl/debonder-zmywacz-plam-super-glue-25ml-p-51560.html Nie wiem tylko czy nie będzie on wchodził w reakcję z pleksi (jakieś zmatowienia lub coś w tym stylu), ale to możesz sprawdzić na jakimś kawałku tejże. Inna sprawa, czy po zmyciu kleju nie zostaną jakieś ślady na pleksi, no ale się okaże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 21 Lutego 2018 Share Napisano 21 Lutego 2018 Jeny, pamiętam z podstawówki jak zrysowaną pleksę polerowałem pastą do zębów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maverick33 Napisano 21 Lutego 2018 Share Napisano 21 Lutego 2018 no takim klejem się nie klei - zostawia biały nalot i wchodzi w reakcje z powierzchnią pleksi - debonder zmyje ale i tak zostanie ślad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
trurl1954 Napisano 23 Lutego 2018 Autor Share Napisano 23 Lutego 2018 no takim klejem się nie klei - zostawia biały nalot i wchodzi w reakcje z powierzchnią pleksi - debonder zmyje ale i tak zostanie ślad To czym kleić? Właśnie dlatego zastosowałem CA, że narusza powierzchnię pleksi. Pastę do zębów do pleksi znam - na początku lat 70-tych polerowałem ekierki na lekcje rysunku technicznego. I nic się nie zmieniło? Pozdrowienia. Krzysztof. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hamman Napisano 23 Lutego 2018 Share Napisano 23 Lutego 2018 Ja swoją plexi kleiłem takim klejem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Inndy Napisano 23 Lutego 2018 Share Napisano 23 Lutego 2018 https://exito.sklep.pl/pl/p/TAMIYA-87188-Klej-do-elementow-przezroczystych-Multipurpose-Cement-Clear-20g/41970 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariucha Napisano 27 Lutego 2018 Share Napisano 27 Lutego 2018 Jeśli to pudełko, a więc powierzchnie do łączenia dość spore, to wystarczy zwykły wikol. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi