sebastain Napisano 2 Marca 2018 Share Napisano 2 Marca 2018 Swego czasu w biedronce pojawiły się modele Airfixa z farbkami i pędzelkiem. A że były w bardzo dobrej cenie, to zaopatrzyłem się w Mitsubishi Zero (mój młody 4-latek jest jego fanem ) i Hurricane. Zero skleiłem z młodym - tyle, że był zawiedziony, że taki mały ten model. Model pomalowałem załączonymi farbkami (plus za akryle wodne, minus za całą resztę ). Model postał parę dni na półce i mimo, że był mały szybko pozbył się anteny, podwozia, zbiornika i stateczników. Pozbierałem ten cały złom, poprzeglądałem internety, znalezłem fora, filmy itp. Postanowiłem zreanimować "Zero" i poćwiczyć na nim (ponad 20 lat nic nie sklejałem). Zaopatrzyłem się w aerograf, zestaw do weatheringu Vallejo (ten z płynami do kalek, werniksem, washami ). Malowanie aerkiem dołączonymi farbkami to była mordęga, mimo, że pierwszy raz w życiu aerograf używałem. Dopiero zakup farbek tamiya i vallejo spowodowało, że w końcu coś zaczęło być widać. Z racji mocnej degradacji podwozia zrobiłem model ze schowanym podwoziem. Bardziej mi zależało, żeby poćwiczyć malowanie i weathering. Spróbowałem też sił z weatheringiem - i chyba przesadziłem . Starą farbkę przetarłem papierem ściernym. Podkład Vallejo gdzieniegdzie się nie trzymał. Washe vallejo to chyba nie do końca washe a bardziej półprzezroczyste farby. Słabo zostają w liniach, szybko wysychają i strasznie brudzą. Dopiero suche pastele dały lepszy efekt. Za cienką i nierównomierną warstę klaru dałem przed weatheringiem i kalkami. Kalki z Techmodu - dość delikatne jak na moje niewprawione palce - co widać. Maski na kabinę robiłem ręcznie - gdzieniegdzie się farba oderwała z maską - chyba z winy podkładu. Trochę nie poszło mi z przecieraniem blach - wygląda to słabo ale reszta... z resztą, będę wdzięczny za komentarze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek K Napisano 2 Marca 2018 Share Napisano 2 Marca 2018 1 śliwki robaczywki. Jak spodobało Ci się sklejanie to kup coś taniego i fajnego. Przykłady. https://www.eduard.com/store/aircraft-and-helicopters/1-72/fw-190a-8-w-universal-wings-1-72.html https://www.eduard.com/store/aircraft-and-helicopters/1-72/spitfire-mk-ixc-late-version-1-72-1.html https://www.eduard.com/store/aircraft-and-helicopters/1-72/f6f-3-1-72-1-3.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sjr Napisano 2 Marca 2018 Share Napisano 2 Marca 2018 jak na "pierwszy" naprawdę daje radę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebastain Napisano 20 Marca 2018 Autor Share Napisano 20 Marca 2018 Poprawiłem trochę zdjęcia. Widzę, że na tym forum trzeba dbać o jakość zdjęć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi