persyMG Napisano 20 Marca 2018 Share Napisano 20 Marca 2018 (edytowane) Sd.Kfz 173 Jagdpanther (late version) – Tamiya 1:35 Model inspirowany pojazdem z poniższego zdjęcia: Zagłębie Ruhry Marzec 1945, podobno z jednostki 654 Schwere Panzerjager Batalion Drugi model po prawie 20 latach przerwy w modelarstwie… zarazem pod wieloma mój pierwszy model „nowej ery” (jak sądzę) : pierwszy malowany aerografem, pierwszy raz użyte elementy fototrawione, pierwszy raz filtry, pigmenty i wiele innych cudów. Generalnie - dużo nauki różnych modelarskich sztuczek. Ogólnie jestem zadowolony (na żywo model wygląda lepiej niż na zdjęciach – niestety nie mam porządnego oświetlenia). A w ramach samokrytyki – trochę przesadziłem z obiciami, po fakcie stwierdziłem, że jak by ich było trochę mniej to by chyba było lepiej, zwłaszcza w tylnej części. Co do samego pojazdu, to jak napisałem wyżej – tylko inspiracja zdjęciem. Początkowo byłem pewny, że na zdjęciu jest Jagdpanther G2 ale później zacząłem mieć wątpliwości (pewne szczegóły nie do końca pasują). Podejrzewam, że pierwowzór to albo pojazd z końcówki wersji G1 albo początków G2. Teraz zabrałem się za robienie podstawki, więc czeka mnie kolejna porcja nauki – błoto, krzaczki itp. itd. Edytowane 21 Marca 2018 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
carlito Napisano 21 Marca 2018 Share Napisano 21 Marca 2018 Ogólnie - bardzo pozytywne na mnie wrażenie zrobił Twój model. Fakt, wygląda, jakby dopadła go grupa szalonych młotkersów, ale... Następnym razem obić myślę będzie zdecydowanie mniej. Jak dla mnie na plus, gratuluję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał B Napisano 21 Marca 2018 Share Napisano 21 Marca 2018 Jak na 2 model po tak długiej przerwie, to całkiem nieźle. Fakt, z obiciami trochę przesada ale co kto lubi, w pewnym sensie ma to swój urok. Fajnie nawet ubłocone zawieszenie wyszło, za to można było popracować nad jakąś modulacją i zróżnicowaniem pancerza. Ogólnie jednak podoba się. Na koniec, masz literówkę w oznaczeniu pojazdu, powinno być Sd.Kfz 173 ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
persyMG Napisano 21 Marca 2018 Autor Share Napisano 21 Marca 2018 Dzięki... literówkę poprawiłem.... trochę się jej naszukałem - człowiek widzi to co chce, a nie to co jest Modulacja kolorów miała być, ale zniknęła pod kolorami - ale wiem co trzeba zrobić inaczej i następnym razem może wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin1212 Napisano 6 Maja 2018 Share Napisano 6 Maja 2018 Fajny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
persyMG Napisano 25 Maja 2018 Autor Share Napisano 25 Maja 2018 Dorobiłem podstawkę Trochę to zajęło, bo jeszcze dorobiłem szafki na modele (przeszłe i przyszłe ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi